top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?


Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Borsaların her birinin kendine göre bir getirisi olduğu bir gerçektir fakat bu doğru bir yönetim ve bilinç ile alınabilecek bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden, borsada yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli? konusu yatırımı yapmadan önce iyi bir tecrübe ve doğru adımlarla bu işin yapılmak istenildiğini gösterir. Çünkü borsadaki kazançlar her ne kadar kulağa hoş gelse de bu herkes için aynı değildir ve zarar edilen örnekleri de es geçmemek gerekiyor.


Borsadaki Şirketlerin Sektörel Bazlı Farklılıkları ve Değerleri

Borsa, şirket hisselerinin satın alındığı ve satıldığı bir yer olarak düşünülmelidir. Borsayı anlamak için borsanın içerisinde yer alan şirketleri bilmek ve bu şirketlerin paylarını satın aldığınızın bilincinde olmanız gerekiyor. Yani bir şirketin hisse senedini alıyor olmanız, o şirketin kar ve zararlarına bir nevi ortak oluyor anlamına gelmektedir. O yüzden borsa üzerinde yatırım yaparken birikimlerinizi ne denli kontrol edeceğiniz tam olarak burada devreye girer.


Borsayı Tanımak ve Hareketlerini Çözmek

Tanıdığınız ya da bildiğiniz bir şey üzerinde zihniniz daha iyi bir analiz yapar. Çıkarımlarınız buna oranlar daha rahatlar ve tutarlılığı da genişler. Fakat hiçbir bilgi bilmeden tamamen körü körüne başkası tarafından edinilen bilgi ile birikimlerinizi kullanmak, karanlıkta yürümeye benzeyen bir durumu oluşturur. O yüzden borsayı tanımak ve birikimlerinizi yatıracağınız şirketi özümsemek, bilinçli bir yatırımcı olarak paranızı kontrol etmenizi sağlayacaktır.


Borsada Bir Şirketin Tüm Hareketlerini Gözlemleyebilmelisiniz

Bir şirketin tüm varlığı, küresel ya da yerel alanlardaki etkinliği, yeni yaptığı bir girişim, ortaklık, sözleşmeler ya da başka türlü gelişmelere kadar süreçleri bilmek sizin yararınızadır. Bu sizin ileri de şirketin hangi yönde fiyat ataklarının yapacağını size gösterebilir ya da bir potansiyelin oluşmayacağının sinyalini size aktarabilir. Bu yüzden bir şirketin;

Yapacağı her bir gelişmeyi takip etmeniz gerekir. Hangi alanlardan yatırım alabileceği, şirketin iş ortaklıkları, işten çıkarma ya da işten alımlar, büyümelerinin takip edilmesi gerekiyor,

Küreselde önemi olan enerji ya da gıda sektörlerinde hangisi gelişime açıksa bu doğrultuda şirketlerin ilerlemelerine bakılabilir. Şirketlerle birlikte gündemdeki ya da gelecekteki potansiyel sektörler de bir şirketin gelişimini gösteren bir veriyi barındırabilir.

Bir şirketin bilançosu iyi bilinmeli ve rakamların neye karşılık geldiğinin okunması gerekir. Bu bir şirkete yatırım yapmadan önce onu iyi okumanıza ve tanımanızı sağlar

Özetle, net olarak bir şirketin tüm işleyiş ve sürecini bilmek size paranızı yatırdığınız alanda güçlü bir kazanım getirebilir. Plan dahili içerisinde tüm bunları yapmanız, gözlem yeteneğiniz ve piyasa okuma becereniz arttıkça, borsa da neyin en anlama geldiğini daha kıvrak bir şekilde gerçekleştirebilmenizi sağlayacaktır.


Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?


Borsada Tecrübelerinizi Arttırmanın Önemi

Borsanın en önemli faktörü deneyimdir. Deneyim de sizin piyasa araştırmaları, geçmişte yaşanan gündemleri ve olaylara göre teknikte nasıl tepkiler ortaya koyduğunu anlamak ile gelişir.

Ayrıca ülkedeki gelişmeler, yeni alınan parasal ve ekonomik politikalarda borsa üzerinde çok fazla değişimlere neden olabilir. Tek başına bazen şirketin değerinin artması bir anlam ifade etmeyebilir bazen bir siyasi gelişme ya da ekonomik alanda yaşanan durumlar, borsayı ve içerisinde olan tüm şirketleri paralel şekilde etkilemektedir.

Birikimlerinizin tümü ile borsaya giriş yapmamanızın en büyük avantajı, olası hatalar ya da göremediğiniz bir yerden gelen ve zaten bilinen şeyin size vereceği zararı önlemeniz olacaktır.

Çünkü yeni başlayan ya da yeteri kadar tecrübesi olmayan bir yatırımcı, zaten tecrübeli kişilerce bilinen ve piyasa okumalarda olabilecek bir olasılığı önceden görecekleri için önlem alabilirler. Fakat bunu tecrübe etmemiş ve daha önce hiç aklınıza gelen bir durum değilse, düşük miktarda yapılan bir yaptırım ile bunu tecrübe ettiğinizde sonrası için hazır olabilirsiniz.


Borsada Her Yatırımcının Bilmesi Gereken Konu Paniği Bloke Edin

Panik, endişeler, korku ya da bitmişlik hisleri, insan psikolojisinin çeşitli evrelerinin bir başlangıcıdır. Bunun nedeni de herkes kazanıyor ben de kazanmalıyım mottosu ile hareket edilmesinden kaynaklanır.

Fakat burada düşünülmesi gereken “herkes bilinçli hareket ediyor, parasını koruyor ve arttırıyor, ben de bu şekilde sabırlı davranmalıyım” şeklinde hareket etmek olacaktır. Çünkü borsada biri kazanabilmesi için bir başkasının kaybetmesi demektir.

O yüzden duygularına yenik düşen kullanıcılar panik yaparak zararına satış yaptığında, başka biri kazanç elde ediyor demektir. Bu ikili döngüyü iyi bilmek, borsa da yatırım yaparken işinize yarayacaktır.


Borsada Paranız Size Ait Olmalı

En çok yapılan hatalar arasında farkında olunmasa bile, alınan bir borç para ya da kredilerle bu sektöre girilmesidir. Eğer bir kredi çekip bu işe giriyorsanız, kenarınızda bu kredinin taksitlerini ödeyeceğiniz bir gelirinizin olması önemlidir.

Çünkü olası bir düşüş tüm sağlam gibi duran psikolojinizi yerle bir edebilir ve bu da aldığınız hisse senedinin en ufak bir geri çekilmesinde zarar etmeniz anlamına gelir.

  • Paralarınız size ait olmalı ve o paraya geri dönüp bakmamalısınız.

  • Para parayı getirmeli diyerek, alınan hisse senedi tutarlarına ihtiyacınız olmamalıdır,

  • Yatırdığınız parayı kaybedeceğiniz şekilde hazır bir psikoloji ile girmeniz ve buna göre önlem almanız gerekir,

  • Kar elde ediliyorsa ve o süreçte daha fazla hisse senedi almalıyım diye borçlanmamaya özen gösterilmelidir.

Her bir etken tecrübelerle yaşanan, başkalarının aynı hataya düşmemesi için aktarılan değerli bilgilerdir. O yüzden parayı tekrar hatırlamayacağınız, geriye dönüp bakmayacağınız paraları kullanmalı ve size düşüş anında panik yaptıran tüm etkenleri bloke etmelisiniz.


Borsayı ve Hisse Senetlerini Araştırın Öğrenin

Paranızı katlamanın ve piyasanın gerisinde kalmamanın en büyük kazanç rolü, araştırmaktır. Tamamen es geçilebilen bu durum kaybın da habercisi olmakta ve araştırmaya ayrılmayan zaman genelde para kayıplarına neden olmaktır.

Çünkü bilinmeyen bir piyasaya rastgele ve şans faktörleri ile girmek, zaten araştırmasını yapan ve stratejisi olan bir yatırımcının karşısında geriye düşmeniz anlamına gelir.

Hisse senedi almadan önce şirketleri iyi bilmeli, duygusal karar vermemeli, bir hisse senedine fanatik gibi körü körüne bağlı kalmamalı ve teknik analizleri de iyi derece başlangıç seviyesinde bile olsanız bilmeniz gerekir.


Borsada Grafikleri Bilmek Önemli mi?

Grafik bilmek, temel yapılan analizin teyit edilmesi anlamına gelir. Eğer şirketlerin bilançolarından, tüm rakamsal değerlerine, gelişmelerine kadar araştırmışsanız bunu teknik analiz üzerinde grafiklerde okuduğunuzda pek çok ışık zihninizde belirecektir. Burada iyi bir adaptasyonun sağlanması gerekir. O yüzden grafik bilmek önemli olmakla birlikte, temel analiz yapılmadığı zaman tek başına eksik bir parça olarak kalacaktır.


Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Borsada Sürekli Al Sat Yapmak İstiyorum?

Al sat yapmak, paranızın bir nevi erimesine neden olabilecek bir başlangıç olacaktır. Al sat işleri tecrübe dayanan ve pek çok grafik üzerinden temel analizlerin iyi okunduğu, çeşitli verilerin satın alındığı, piyasalarda sadece şirketler değil paraların takip edildiği pek çok sistemi barındırır. Yani tek başınıza tek bir grafik üzerinden değil, arka planda onlarca verileri takip edebildiğiniz süreçleri de takip etmek alıp satma konusunda önemli olur.


Borsada Hangi Vadelerle Yatırım Yapmak Mantıklı

Paranızı riske etmemenin en önemli konusu kendinize belirlediğiniz bir plana göre yatırımlardır. Orta vadede yapılan yatırımlar size kar etmenin tadını yaşatabilir fakat nereden hisse senedini aldığınız burada önemlidir. Zaten yeterince yükselmiş bir hisse senedini almanız yerine belirli bir düzeltme bekledikten sonra satın almak hem orta vade için hem de uzun vade için getiri anlamında daha iyi bir geri dönüş sağlayabilir.

35 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Borsa Riskleri Nelerdir?

Küresel gelişmeler ve dijitalleşme değişip yatırımı herkes için erişilebilir hale getirmenin yolunu açarken, yatırımın içerdiği tüm...

Borsada Alım – Satım Teknikleri

Borsada alım – satım teknikleri Her yatırımcı farklı enstrümanlardan oluşan bir portföy oluşturur. Bu, çeşitli iş tekniklerinin uygulanmasın


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page