top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

A'dan Z'ye Kuzey Kıbrıs Hakkında Merak Edilenler


A'dan Z'ye Kuzey Kıbrıs Hakkında Merak Edilenler
A'dan Z'ye Kuzey Kıbrıs Hakkında Merak Edilenler

Kıbrıs adasında tatil yapmak demek, eğlenceli ve unutulmaz birçok anılar biriktirmek demektir ve a’dan z’ye kuzey Kıbrıs hakkında merak edilenler ile bölgedeki birçok konu hakkında bilgi sahibi olabilmek mümkün olur.

Akdeniz bölgesinin incisi olan Kuzey Kıbrıs, hem Türk turistler ile hem de yabancı turistler ile sıklıkla tercih edilen ve vizesiz Bir şekilde seyahat edilebilen ülkeler içerisinde yer alır. Kuzey Kıbrıs'ta tatil yerleri nasıl ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar nelerdir? Akdeniz ülkesi hakkında kişilerin tüm merak edilenleri ile konuya dair bilgi sahibi olunabilir.

Neden Tatili Kuzey Kıbrıs'ta Yapmalıyım?

Bir ada ülkesi olarak bilinen KKTC, Türkiye'ye oldukça yakındır. Kuzey Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyeti'nin güneyinde yer alan ve Akdeniz’de bulunan bir adadır. Kıbrıs adasının Kuzey bölümde ise Kuzey Kıbrıs yer alır. Bölgede 20’nin üzerinde kumlu plaj ve yılın 270 günü güneşlenebilme imkanı bulunur.

2000 yıllık derin tarihi, görkemli bir şekilde sıralanmış dağları, dost canlısı yerli halkı ve dünyanın en güvenilir ülkelerinden birisi olmasından dolayı Kuzey Kıbrıs'ı tercih etmek tatilciler için en iyi sebepler arasında yer alır. Uygun fiyatlı konaklama olanakları ile de Kuzey Kıbrıs bölgesi tatil için ideal bir ülke konumunda bulunur.


Kuzey Kıbrıs'a Ulaşım Nasıl?

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti birbirlerine konum oldukça yakındır. Bu nedenle ulaşım da kolay bir şekilde sağlanır.

Türkiye'den Ercan Havaalanına uçuşlar;

  • İstanbul Havalimanı üzerinden 70 dakika,

  • Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden 70 dakika,

  • Ankara üzerinden 70 dakika,

  • İzmir üzerinden 60 dakika,

  • Antalya üzerinden 45 dakika,

  • Adana üzerinden 30 dakika,

  • Hatay üzerinden 35 dakika

  • Gaziantep üzerinden 60 dakika sürer.

Havalimanlarında belirtilmiş olan uçuş süreleri direkt olarak yapılır. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a giden Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve Pegasus havayollarının direk uçuş imkanı söz konusudur.


Kuzey Kıbrıs'a Gitmek İçin Vize Gerekir Mi?

Türk vatandaşlarının yeni tip olarak bilinen fotoğraflı kimlik kartları(nüfus cüzdanı) ile beraber rahatlıkla giriş yapabileceği ülke içerisinde yabancı ülke vatandaşları için ülkeye girişte ve maksimum 3 aylık olarak vize verilmesi durumu söz konusudur.

18 yaş altında olan ve bakıma ihtiyacı olan kişilerle tek başına seyahat edemeyen misafirlerin özel bir muvafakatname ile ülkeye giriş yapması mümkündür. Nüfus cüzdanı üzerinden seyahat etmek isteyen kişilerin sadece annesi ile birlikte seyahat edecek durumda ise, babasının muvafakatnamesi gerekir.


Kıbrıs'a Evcil Hayvan Girişleri Nasıldır?

Kuzey Kıbrıs’a evcil hayvanları götürebilmek mümkündür. Evcil hayvanın kimliği ve aşılarının tam olması doğrultusunda hem uçaklarda hem de vapur ile sağlanacak olan ulaşımlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmamakla beraber, kişi ülkeye evcil hayvanını rahatlıkla sokabilir.

Kuzey Kıbrıs’ta evcil hayvanı misafir olarak kabul eden oteller arasında Merit Crystal Cove ve Concorde Luxury Resort Hotel gibi alternatifler yer alır. Evcil hayvan kabul eden oteller ya da pansiyonlarda rezervasyon yaptırılarak rahat bir şekilde tatil imkanı sağlanabilir.


KKTC Üzerinden Güney Kıbrıs'a Giriş Yapılır Mı?

Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşları Kuzey Kıbrıs üzerinden Güney Kıbrıs’a ya da Güney Kıbrıs üzerinden Kuzey Kıbrıs’a kolayca geçebilirler. Avrupa Birliği'ne üye olmayan diğer ülke vatandaşlarının ise Güney Kıbrıs’a geçiş yapmasan önce vize almaları gerekir. Kuzey Kıbrıs devletinin Nijerya ve Ermenistan vatandaşları haricinde hiç kimseden vize talep etmediği bilinen bir durumdur.

Kuzey Kıbrıs üzerinde vizesiz bir şekilde dolaşmak mümkün olurken Güney Kıbrıs'a geçişlerde kişilerinin vizelerinin ve buna bağlı olarak da pasaportlarının bulunması şartı aranır. Aksi durumda Kuzey Kıbrıs üzerinden Güney Kıbrıs hattına geçiş sağlamak mümkün olmaz.

Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Bankalar Vardır?

Kuzey Kıbrıs bölgesinde Yapı Kredi Bankası, Ing bank Finansbank ve Akbank haricinde yer alan tüm Türk bankalarının şubeleri bulunur. KKTC içerisinde şubesi olmayan banka kurumlarının ATM’leri de bulunmaz. Kredi kartına yönelik kullanımında ise Visa ve Mastercard geçerlidir.

Bununla beraber Garanti bankası ve İş Bankası’nın taksit kampanyaları bazı alışveriş mağazalarında geçerliliğini sürdürür. Kuzey Kıbrıs Türk Lirası'nı (TL) resmi olarak para birimi şeklinde kullanır ancak hemen her yerde Dolar, Euro ya da Pound vb yabancı ülkelerin para birimleri de geçerlidir. Kuzey Kıbrıs bölgesinde fiyatlar diğer Avrupa ülkelerinden ve Güney Kıbrıs bölgesinden yaklaşık olarak %30 oranında daha ucuzdur.


Kuzey Kıbrıs'ta Operatör Kullanımı Nasıldır?
Kuzey Kıbrıs'ta Operatör Kullanımı Nasıldır?

Kuzey Kıbrıs'ta Operatör Kullanımı Nasıldır?

Kuzey Kıbrıs bölgesinde yer alan cep telefonu kapsama alanı alt yapısı oldukça güçlüdür. Bireyler bu bölgeye tatile gelmeden önce telefonu uluslararası görüşmelere aktif bir hale getirmeleri durumunda herhangi bir iletişim sorunu yaşamazlar.

Operatörün yurt dışı tarifeleri doğrultusunda bireyin fayda sağlaması mümkün olurken, faturanın şişmemesi adına bu durum önem arz eder. Bununla beraber ülke genelinde limitli internet kullanımı aşımları için ücret haddinden fazla bir derecede yüksek olduğu için dikkatli olunması önerilir. Kuzey Kıbrıs bölgesi çoğu açıdan avantajlı bir konumdadır.

Kuzey Kıbrıs'ta Araç Kullanımları Nasıldır?

Kuzey Kıbrıs bölgesinde tıpkı İngiltere'de olduğu gibi sol taraftan araç kullanımı söz konusudur. Yol işaretleri genellikle İngilizce ve Türkçe şeklinde tasarlanmıştır. Yayalar ve araçların trafik kurallarına uyması zorunludur ve araç trafiği oldukça sakin bir şekilde seyreder.

Şehir içi, okul ve hastanelerin olduğu bölgelerde belirlenmiş olan hız limiti maksimum 50 Km olarak seyreder. Hız kontrolleri tüm şehirlerde kameralar ile takip edilir. Kuzey Kıbrıs bölgesinde araç kullanmak adına geçerli bir ehliyetin olması yeterlidir. Daha önceden rezervasyon yaptırılması gerekir.

Ülke genelinde trafik akışı sağ kısımdan ilerlediği için özellikle direksiyonun sol tarafta olduğu ülkelerden gelmiş olan misafirler trafikte aracı kullanırken dikkatli olmalıdırlar. Kıbrıs'ta yaşam açısından bakıldığı zaman trafik durumunun az sıklıkla olması yaşayan kişiler için bir avantajdır.


Kıbrıs'ta Yemek Yenecek Yerler Nerelerdir?

Kuzey Kıbrıs bölgesinin lezzetleri çok çeşitlidir. Kuzey Kıbrıs içerisinde geleneksel Kıbrıs Türk yemeklerinin yer aldığı ve Kıbrıslı ailelerin önderliğinde bu aileler tarafından işletilen yerel tavernalar bulunur. Bunun yanı sıra ülke genelinde ödüllü uluslararası restoranlar da bulunur ve her bütçeye uygun bir şekilde yemek yeme imkanı söz konusu olur.

Özellikle otel işletmelerinin içerisinde bulunan restoranlar üst seviyede servis kaliteleriyle adından söz ettirirler. Kıbrıs'ta yemek yemek için kişilerin kendilerine uygun bir mekan bulma konusunda herhangi bir sıkıntı çektikleri görülmemiştir.

Yemek ihtiyacını konaklama alanlarında ya da dışarıdaki restoranlarda sağlayabilmek mümkün olur. Kıbrıs'ta yaşam koşulları oldukça refah olduğundan dolayı birçok kişi burada ev almanın ve ülkenin kültürünü elde etmenin yollarını arar. Kıbrıs'ta ev almak çok kolay bir işlemdir ve bireylerin tek bir ev alma hakkı herkese sunulur.


Kıbrıs Hakkında Genel Olarak Merak Edilenler
Kıbrıs Hakkında Genel Olarak Merak Edilenler

Kıbrıs Hakkında Genel Olarak Merak Edilenler

Kıbrıs bölgesi hakkında genel merak edilenlerden biri de havaalanı üzerinden transfer sürecinin nasıl işlediğidir. Ercan havaalanından Girne'ye yapılan transfer süreleri yaklaşık olarak 40 dakikadır. Kuzey Kıbrıs adasının diğer bölgelerine de yapılan transfer süreleri yaklaşık 40-75 dakika arası sürer ve bazı günlerde değişiklik gösterir. Kıbrıs ile ilgili merak edilenler arasında hava durumu sıklıkla araştırma yapılan konulardan birisidir.

Kıbrıs yıl içerisinde 270 günden fazla güneşlenme süresine sahip olması ile bilinir. İlkbahar ve sonbahar mevsimler ılımandır geçerken, yazlar sıcak, kışlar ise kurak ve güneşli geçer. Merak edilenler arasında bir diğer nokta Kıbrıs'tan neler alınabileceği ile ilgilidir. Kuzey Kıbrıs bölgesinde ünlü markaların replika ürünlerini bulmak mümkün olur.

Bununla beraber alkollü içeceklerin fiyatlarının da oldukça makul olduğu bilinir. KKTC'den Türkiye'ye dönüş zamanlarında el bagajında bile olsa uçağa alkol alınmaz. Uçağa verilecek olan bavullarda ise sınırlı sayıda alkollü içki alımı söz konusudur. Tütün ürünleri kapsamında Duty Free'ler hariç marketlerde Türkiye'deki ile aynı fiyat üzerinden satın alım yapabilmek mümkündür.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page