top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Türkler Kıbrıs’ta Yaşayabilir Mi?



Günümüz koşullarında oldukça önemli bir konuma olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve bu ülkenin vatandaşlığı, özellikle Türk vatandaşları açısından öncelikli bir sırada yer alır ve bu vatandaşlar Türkler Kıbrıs’ta yaşayabilir mi? sorusunu sık sık sorarlar. KKTC vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerin birçok detayı da bilmeleri gerekir.

Çünkü bu konu içerisinde önem arz etmekte olan çok çeşitli kriter ve belge durumları söz konusu olur. Ülke tarafından istenen kriterlere uygunluk göstermekte olan kişiler Kuzey Kıbrıs vatandaşlığına sorunsuz bir şekilde geçebilir. Böylelikle ülkede bulunan pek çok haktan yararlanabilmek de mümkün olur.

Kuzey Kıbrıs Vatandaşı ile Evlilik Yoluyla Kıbrıs'ta Yaşama

KKTC vatandaşı olabilmek için geçerli olan yolların en başında Kuzey Kıbrıs vatandaşlığını bulunan bir kişiyle evlenmek gelir. Bu aşamada öncelikle kişinin minimum 3 süre ile evli bulunması şartı aranır. Vatandaşlık için başvuru yapmanın öncesinde Kuzey Kıbrıs bölgesinde en az 2 süreli ile kişinin ikamet etmiş olması şartı da söz konusudur. Bu iki koşulun da tamamlanması durumunda vatandaşlık için başvuru yapabilmek mümkün hale gelir. Bu aşamada kişi gerekli olan belgeleri toparlayarak ilgili olan birime sunmalıdır.

Bu belgeler;

  • Doğum belgesi,

  • Evlilik sertifikası,

  • Adli sicil kaydı,

  • Çiftin çocukları varsa doğum belgeleri,

  • Eğer eş konumunda olan kişi Kıbrıs vatandaşlığına geçmişse geçtiğine ilgili belge,

  • Diplomatik makam veya Bölge İdare Ofisi memuru tarafınca imzalanmış olan birlikte yaşama bildirimi belgesi şeklindedir.

Kıbrıs Kökenli Olarak Kıbrıs'ta Yaşama

Eğer kişi Kıbrıs kökenliyse ve KKTC vatandaşlığını almak istiyorsa başvurusunu yapabilmesi için 16 Ağustos 1960 tarihinden sonra yurtdışında ya da Türkiye’de doğmuş olması gerekir. Bununla beraber 18 yaşından büyük olması da önem arz eder. Doğum sırasında ebeveynlerin hali hazırda Kıbrıs vatandaşı olması da bu aşamada dikkate alınan kriterler içerisinde yer alır.



Yatırım Yoluyla Kıbrıs'ta Yaşama

Günümüz koşullarında bölgede yatırım yapmak suretiyle Kuzey Kıbrıs vatandaşlığına geçiş yapabilmek mümkün hale gelmiştir. 2014 yılının mart ayında Kıbrıs Bakanlar Konseyi tarafınca yapılan düzenleme ile birlikte bölgedeki yatırımcıları ülkeye çekmek doğrultusunda "Kıbrıs'taki Yatırımcıların Vatandaşlığa Kabul Programı" revize haline getirilmiştir.

Daha sonrasında 13 Eylül 2016 gününde yeni bir finansal program uygulanarak hayata geçirilmiş ve Kıbrıs'ta yatırım yapan kişilerin vatandaşlık alma hakları resmi olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle bölgedeki yatırım faaliyetleri oldukça canlıdır. Herkesin bir ev alma hakkının bulunduğu Kıbrıs bölgesinde yatırım işlemleri her geçen gün artış gösterir.


Yasa Yoluyla Kıbrıs'ta Yaşama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasaları kapsamınca 15 Kasım 1983 senesinden bu yana Kıbrıs bölgesinde yerleşik olarak yaşamakta olan her kişinin vatandaşlık alma hakkı söz konusudur. Bununla birlikte Kıbrıs Barış Harekatı faaliyetlerine katılmış olan kişilerle beraber, bu kişilerin yakınları olanlar da diledikleri zamanda Kuzey Kıbrıs vatandaşlığına başvuru yapabilme imkanına sahip olurlar.



Kıbrıs'ta Yaşamanın Önemi

Günümüz şartlarına bakıldığı zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olma durumu bir kişi için önem arz eden durumlardan birisidir. Bu durumun temel nedeni ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında süregelen müzakerelerdir.

Bu görüşmeler bölgede olası bir birleşme faaliyeti üzerine gerçekleştirilir ve bu birleşme durumunun yaşanması durumunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan Türk vatandaşları avantajlı bir konuma sahip olacaklardır.

Bu duruma bağlı olarak Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs bölgesindeki vatandaşlığa nasıl geçebileceği hakkındaki konu kişiler tarafından oldukça merak edilen konular içerisinde bulunur. Bölgedeki refah düzeyinin çok yüksek olması da burada yaşamak isteyenlerin bir nedenidir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page