top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

TC Vatandaşı Kıbrıs'ta Evlenebilir Mi?



Belirtmek gerekir ki TC vatandaşı Kıbrıs’ta evlenebilir mi? sorusunun cevabı evettir. Bilindiği üzere günümüzde Kıbrıs, turizmin merkezi hâline geldi. Kültürel ve tarihi zenginlikleri doğal güzellikleri ile birçok dünya insanını çekmesi yanı sıra casinoların yasak olmaması gibi etkenler de Kıbrıs'ı insanların gözünde cazip duruma getiriyor.

Türkiye'de dahil milyonlarca ülke insanı bu adaya gidiyor. Kıbrıs'ta yaşamak isteyen kişiler için en önemli yollardan bir tanesi de evliliktir. Ayrıca Türk vatandaşlarının ev sahibi olmak istediğinde tek ev alma şartı evlilik sonrasında birden fazla ev almaya dönebiliyor. Aşağıda verilen bilgilerde Kıbrıs'ta evlilik ve ev alma hakkında bilgiler verildi.


TC Vatandaşı Kıbrıs'ta Evlilik Şartları Nelerdir?

İlk aranan şart kişilerin üç yıl evli kalmasıdır. Ayrıca başvuru öncesi Kıbrıs'ta minimum iki yıl ikamet etmek gerekir.

Bu şartlar yerine getirildikten sonra kişiler başvuru yapabilir. İşlemler tamamlandıktan sonra kişiler Kıbrıs vatandaşlığına sahip olabilir. Ayrıca eşi Kıbrıs vatandaşı olan Türk vatandaşları gayrimenkul alımında birden fazla alım yapabilir.


Kıbrıs'ta Evlilik İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

  • ​​​​​​ Doğum belgesi

  • Evlilik Sertifikası

  • Adli sicil kaydı

  • Çocukların doğum belgesi

  • İlgili birimden alınmış beraber yaşama bildirimi gerekir.


Kıbrıs'tan Evlilik Ve Ev Almanın Avantajları Nelerdir?

Kıbrıs'tan ev almanın birçok avantajı bulunuyor. Her açıdan avantajlı olması bir yana neden ev almak istendiği önemli oluyor. Bu sebeplere bağlı olarak birçok avantaj ortaya çıkıyor. Örneğin Kıbrıs'ta yaşamak isteyen bir Türk vatandaşı Kıbrıs'tan ev aldığı zaman 1 yıl oturma izni kazanıyor.

3 yıl sonu ise süresiz ikametgah izni kazanıyor. Bunların yanı sıra yatırım amaçlı ev almak isteyen Türk vatandaşları da oluyor. Kıbrıs'ta kalabalık şehir ortamlarından uzak daha sakin ve stressiz bir hayat yaşamak mümkündür.

Emekliler için vazgeçilmez bir yerdir. Bir ada ülkesi olduğu için çevre sorunlarından ve trafikten uzak kalınır. Kıbrıs'ta gün içerisinde istenilen saatte istenilen yere kolaylıkla ulaşım sağlanır. Plajlar genellikle evlere yakındır.

Bunun yanı sıra Kıbrıs'ta ki birçok insan gibi turistlere işler yaparak kazanç sağlanabilir. Yatırım amaçlı Kıbrıs'tan ev sahibi olmak isteyen herkesin bütçesine uygun evler vardır. Kıbrıs'ta ki ev fiyatları diğer ülkelere ya da adalara göre çok daha uygundur.

Önemli olan nokta ise evin bölgesi ile değerinin artma potansiyeline dikkat etmektir. Kıbrıs'ta ki evlerin amortisman süresi de Türkiye'ye göre daha kısadır. Bu da büyük bir avantajdır.

Örneğin İstanbul'da bir ev yirmi yıl gibi bir sürede amorti olur iken Kıbrıs'ta ki bir ev 10-15 yılda amorti olur. Ayrıca Kıbrıs'ta çoğunlukla İngiliz sterlini kullanılıyor. Bu durumda alınan evin kiraya verilmesinde yüksek kazançlar ortaya çıkarıyor.


Kıbrıs'tan Ev Almanın Şartları Nelerdir?

Türk vatandaşları için Kıbrıs'tan ev sahibi olma şartları zor değildir. Ancak en belirgin kural Kıbrıs vatandaşlığı bulunmayan kişilerin sadece bir tane ev sahibi olmasıdır.

  • Kıbrıs'ta ki yasalara göre ev almak isteyen kişilere vatandaşlık şartı yoktur.

  • Kıbrıs'ta ev alınabilir. Ancak birden çok ev almak için sermayeli şirket sahibi olunması gerekir.

  • Kıbrıs'ta ev alma işlemleri ardından evi üzerine almak isteyen kişi Kıbrıs'ta ki Bakanlar Kurulu’na başvuru yapmalıdır. İzin süresi 12 aylık bir sürede çıkar. Ancak TC Vatandaşları için bu süre genellikle iki aydır.

Tüm bu işlemlerin ardından izin çıkması durumunda kişiler rahatlıkla ev Kıbrıs'tan ev sahibi olabiliyor.



Kıbrıs'tan Ev Alırken Ödenmesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Kıbrıs'tan ev almak isteyen kişiler bazı vergileri ödemek durumundadır. Bu vergiler aşağıda liste halinde veriliyor;

  • Pul harcı: ödemesi ev sözleşmesi içerisinde yazan %0,5’ini kapsamaktadır. Ödeme sözleşmenin ardından 21 günlük sürede ödenmelidir.

  • Gayrimenkul devir harcı: Bir kez ödenir. Ücret olarak %6'lık bir oran belirlenir. Ayrıca tek kullanımlık olan muafiyet hakkı sayesinde bu oran %3'e kadar düşer.

  • KDV oranı: Her ev sözleşmesinde alınır. Kıbrıs'ta %5 olarak belirleniyor.

  • Stopaj vergisi: İlk satış için oran %0'dır. Ancak bir yılda yapılan ikinci ve üçüncü satışlarda %3 oranında ödenir. Bunun yanı sıra profesyonel bir emlak çalışanı için bu oran %6,5 olarak ödenir.

Tüm vergi fiyatlarına bakıldığında Kıbrıs emlak vergisi konusunda gayet cazip ücretlendirme sistemine sahiptir. Bu durumda ev almak için Kıbrıs'ın ne kadar avantajlı olduğunu gözler önüne seriyor.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios



Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page