Sermaye Piyasası Kurulu (Spk) Nedir? Görevleri Nedir? Sorusuna cevap arayan içerikler her geçen gün daha fazla tıklanıyor. Özellikle yatırımcılar SPK’nın ne olduğunu ve ne işe yaradığını detaylı olarak öğrenmek istiyor.
SPK Nedir?
SPK olarak bilinen Sermaye Piyasası Kurulu bir kamu kuruluşudur. Ancak kamu kuruluşu olmasının yanında idari bağımsızlığa sahiptir. 1981’den beri ülkemizde hizmet veren SPK, sermaye piyasasını denetlemek ve eksiklikleri düzeltmek amacıyla kurulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu sayesinde yatırım işlemleri çok daha şeffaf ve güvenilir bir şekilde tamamlanabiliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemeleri tebliğ ve yönetmeliklere bağlıdır. Tebliğ ve yönetmelikler yeterli olmazsa kanuni düzenlemeler sayesinde de sermaye piyasası daha nitelikli hale getirilebiliyor.
SPK gerekli düzenlemeleri yaparken çağın getirdiği yenilikleri de göz önünde bulundurur. Çağın getirdiği yenilikleri anlayabilmek adına çeşitli çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar neticesinde sermaye piyasası çok daha kaliteli hale getirilmeye çalışılır.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun Amacı Nedir?
Sermaye Piyasası Kurulu piyasanın etkin bir şekilde faaliyet göstermesini sağlamak için gerekli zemini sağlama amacıyla hizmet verir. Ancak kurulun tek amacı bu değildir. Sermaye piyasasına dahil olan kurumların belli kurallara uygun olarak hareket etme amacını da taşır.
Sermaye Piyasası Kurulu bireylerin hak ve yararlarının korunmasını amaçlar. Bu amaç doğrultusunda hareket eden Sermaye Piyasası Kurulu sayesinde yatırımcılar daha özgür ve daha kaliteli bir ortamda hareket edebiliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu şirketlerin belli kurallara uygun olarak hareket etmesini amaçlar. Bu bağlamda şirketlere belli başlı kurallar getirilir. Kurallara uygun olmayan hareketler, şirketlerin yaptırımla karşılaşmasına neden olacaktır.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun Görevleri Nelerdir?
Sermaye Piyasası Kurulu’nun pek çok görevi vardır. Bu görevlerden ilki piyasanın güven ve kararlılık içerisinde çalışmasını sağlamaktır. Sermaye Piyasası, piyasanın güven içinde çalışmasını sağlamak için ar- ge çalışmaları yaparak yatırımcıların beklentisini net bir şekilde öğrenir.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun diğer bir görevi ise bağımsız kuruluşların faaliyetlerini denetleyip doğru işlem yapmayan kuruluşları tespit etmektir. Tespit edilen kuruluşların yapısının düzenlenmesi piyasanın sağlığı için oldukça önemlidir.
Sermaye Piyasası Kurulu serbest piyasanın güvenliğini sağlamak için geçerli yöntemleri belirlemeye çalışır. Bu yöntemler sayesinde serbest piyasa, yatırımcı ve halkı ezemeyecektir. Bunun yanında halkın yatırımlarının yanlış yere gitmemesini sağlamak da SPK’nın görev alanındadır.
Sermaye Piyasası Kurulu’na Bağlı Olan Kurumlar
Sermaye Piyasası Kurulu’na birçok kurum bağlıdır. SPK’ya bağlı olan kurumlar SPK tarafından belirlenen kurallar dışına çıkmamalıdır. Belirlenen kurallara çıkan kurumlar kısa süre içerisinde tespit edilir. Bu tespit halinde kurumlar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlı olan kurumlardan bazıları şunlardır:
Borsa İstanbul
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği
Hazine Müsteşarlığı
Halka açık şirketler
Merkezi Kayıt Kuruluşu
Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlı olan kurumlar üzerinden hisse senedi, devlet tahvili, opsiyon ya da devlet tahvili gibi bağlantılar üzerinden birikim değerlendirebiliyor. Bu detaylar sayesinde yatırımcılar enflasyonla daha kolay mücadele edebiliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Kimdir?
Sermaye Piyasası Kurulu’nu yakından tanımak isteyen bireyler SPK’nın başkanının kim olduğunu öğrenmek istiyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun başkanı olarak görev alan kişinin görev süresi 5 yıldır. 5 yıllık sürenin ardından farklı bir başkan seçilir. Bu da SPK’nın oldukça şeffaf bir yapısı olduğu anlamına geliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun şu anki başkanı İbrahim Ömer Gönül’dür. İbrahim Ömer Gönül 2022 yılında görevine başlamıştır. Nisan 2022 yılında Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı olarak atanan İbrahim Ömer Gönül 2014 ile 2018 yılları arasında SPK’da personel müdürü ve daire başkan yardımcısı olarak görev almıştı.
İbrahim Ömer Gönül Sermaye Piyasası Kurulu’nun toplamda 10. Başkanıdır.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun Faydaları Nelerdir?
Sermaye Piyasası Kurulu’nun pek çok yararı vardır. Ancak bu yararlar özellikle yatırımcıları ve şirketleri ilgilendirir. Çünkü Sermaye Piyasası Kurulu yatırımcının yararına işlem yapma amacı taşır. Sermaye Piyasası Kurulu’nun en önemli faydası Forex ve borsa şirketlerinde işlem yapan yatırımcıların işlemlerini güvenilir bir şekilde yürütmesini sağlamasıdır. Bu sayede bireyler maddi kayıpla karşılaşmadan daha güvenilir işlemler yapabiliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun diğer bir faydası ise yatırımcıların bilgilendirilmesidir. SPK, yayınladığı içerikler sayesinde sermaye piyasasının risklerini net bir şekilde gözler önüne serer. Bu da yatırımcının piyasayı daha iyi anlamasını sağlar.
Sermaye Piyasası Kurulu yatırımcının şirketlere ezilmemesini sağlar. Bu da SPK’nın birçok kişi tarafından sevilmesinin önünü açar.
Sermaye Piyasası Kurulu Hakkında Bilgiler
Sermaye Piyasası Kurulu’nun merkez birimi Ankara’da yer alıyor. Merkez biriminin Ankara’da olmasına karşın kurumun İstanbul Şişli’de bir temsilciliği bulunuyor. Ancak ilerleyen süreçte Sermaye Piyasası Kurulu’nun merkez binasının İstanbul’a taşınması amaçlanıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu günlük, haftalık ve aylık olarak istatistik yayınlamaktadır. Bu istatistiklerde sermaye piyasasının beklentilerine net bir şekilde yer verilir. Bunun yanında yılın her dönemi şirket ve kuruluşlara idari para cezası uygulama hakkı vardır. Bu hakkını uygulamaktan çekinmeyen Sermaye Piyasası Kurulu görevini iyi yapmayan şirketlere net bir şekilde yaptırım uygular. Uygulanan yaptırımlar sonucunda şirketler doğru işlem yapmıyorsa işlem yasakları getirilir.
Sermaye Piyasası Kurulu Lisans Belgesi Verir Mi?
Sermaye Piyasası Kurulu nitelikli bir sermaye piyasası oluşturmak için lisans verir. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans alabilmek için SPK’nın ana sayfasına gidip gerekli başvuru aşamalarını tamamlamak gerekiyor. Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı için en az 2 yıllık yüksek öğrenim görmüş olma şartı vardır.
Bu şartı yerine getirmeyen bireyler lisans almaya hak kazanamaz. Bu şartı yerine getiren kişiler lisans başvuru ücretini de yatırarak lisans almak için gerekli olan şartları yerine getirmeye çalışıyor. Lisans başvuru ücreti ise 150 TL olarak belirlenmiştir. Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansını alabilmek için sınavların her birinden 100 soru üzerinden en az 50 puan almak gerekiyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Alınan Lisans Belgesi Ne İşe Yarar?
Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans belgesi almak kolay değildir. Gerekli şartların yerine getirilmemesi ya da piyasa hakkında bilgili olunmaması halinde lisans belgesi alınamaz. Ancak lisans belgesi alınması halinde bireyler birçok farklı avantaja erişme şansı bulabiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan lisans belgesi ile sermaye piyasasında uzman sıfatıyla işlem yapılabiliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan lisans belgesi sayesinde banka ya da diğer finansal kuruluşlarda üst düzey görev alınabiliyor. Çünkü bu lisans belgesini alan bireyler sermaye piyasası alanında oldukça bilgili olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda kariyerini düşünen kişiler lisans belgesini almayı ihmal etmiyor.
Sermaye Piyasası Kurulu Uluslararası Çalışmaları
Sermaye Piyasası Kurulu piyasanın geliştirilmesi adına uluslararası çalışmalara oldukça önem vermektedir. Uluslararası çalışmalar sayesinde kendisini geliştirme seçeneği bulan kurum, uluslararası alanda birçok farklı çalışmayı yerinde incelemiştir.
Bu bağlamda Avrupa Birliği ile ilgili çalışmalar, Uluslararası Menkul Komisyonlar Örgütü ile olan çalışmalar SPK’nın uluslararası alana ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Sermaye Piyasası Kurulu uluslararası çalışmalarını geliştirmek adına ikili mutabakatlara da önem veriyor.
Comentários