top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?


Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?
Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?

Kıbrıs'ta yer alan birçok yapı gezenlerin dikkatini çekecek cinsten olup, Kıbrıs Mavi Köşk kimin? Sorusu burayı gezen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Mavi Köşk, İtalyan asıllı ancak Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 senesinde yaptırılmıştır.

İki katın üzerine on altı bölüm şeklinde inşa edilen köşk, 20. yüzyıl modern mimarinin teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen, doğu ve batı mimari tasarımları ile Türk ve Rum mimari özelliklerini yansıtır. Bunun yanı sıra İtalyan ve Akdeniz bölgesinin mimari özelliklerini de taşır.


Paulo Paolides Kimdir?

Kıbrıs doğumlu biri olan Paulo Paolides italyan asıllı rumlar arasında yer alır. Paulo Paolides avukat olmasına rağmen aslında Ortadoğu bölgesinin en büyük silah tüccarı olarak görev yapar.

Bununla beraber dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı olan Baş piskopos Makarios’un da avukatı olarak görev yapar. Avukatlık mesleğini yaptığı silah ticaretini gizlemek adına kullanmıştır. Bundan ötürü köşkü kimsenin dışarıdan göremeyeceği bir şekilde ancak her tarafa hakim olan bir mevkiye özel olarak yaptırmıştır. Bunun nedeni ise köşkü silah dağıtım noktası olarak kullanmak istemesidir.


Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?
Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?

Mavi Köşkte Bulunan Sanat Eserleri

Sanat düşkünü olarak bilinen Paulo Paolides evini birçok sanat eseri ile süslemeyi ihmal etmemiştir. Paha biçilmez tabloların yanı skra biblolar, el işi iran halıları, içki dolaplark ve ayrıca kendisine ait olan kara kalem çalışmalarını da evinde sergilemiştir.

Evin içinde yer alan bazı sanat eserlerini para karşılığında almış olmasına rağmen bazı eserler de kendisine başkaları tarafından hediye edilmiştir. Kendisine hediye edilen sanat eserlerinden bir tanesi paha biçilemez bir meryem ana tablosu olarak bilinir.


Mavi Köşk'ün Süt Havuzu

Köşke gelecek bayan misafirleri için Paulo Paolides normal havuzun yanı sıra bir de süt havuzu yaptırmıştır. Müzik odasının hemen yanında olan süt havuzu özel olarak yaptırılmış ve bayan misafirlerin süt banyosu yapmaları için bir yandan da müzik dinlemelerine olanak sağlamıştır.

Bununla beraber kadınların müzikle birlikte rahatlamasını istenmiştir. Dönemin en ünlü aktristlerinden biri olan Sophia Loren de bu köşke gelerek süt banyosu yapmış olan misafirler içerisinde yer alır.


Paulo Paolides'in Sonu

Paulo Paolides severek yaptırdığı mavi köşk, 1974 senesinde gerçekleşen barış harekatı arkasına bakmadan bırakmasına neden olmuştur. Kaçarken yatak odasında yer alan ve ingiliz mahallesine kadar giden kendi yaptırmış olduğu gizli tünelleri kullanması birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Tünelleri bir yandan kaçarken bir yandan da patlattığı için tam olarak nereye açıldığı bugün bile bilinmeyen bir muammadır.

Paulo Paolides mavi köşke olan ilgisini ve bir gün köşkü geri alma ümidini hiç bir zaman kaybetmemiştir. Bu nedenle kendisinin öldürüldüğü 1986 senesine kadar köşkün birçok çeşitli ihtiyaçlarını İtalya üzerinden Kıbrıs’a gönderdiği söylenenler arasındadır. Ancak Paolides mavi köşkünü geri alamadan İtalya’da yapılan bir mafya toplantısında öldürülür.


Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?
Kıbrıs Mavi Köşk Kimin?


Mavi Köşkün İbret Müzesi Olması

Mavi köşk günümüzde bir ibret müzesi olarak faaliyet gösterir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin himayesinde yer alır ve Türk halkı ziyaretine açıktır. 1963 ve 1974 yılları içerisindeki Kıbrıslı Türklerin çeşitli zorluklar ile yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, Paolides'in kanlı paralar sayesinde bu köşkte sefa sürmüştür. Kıbrıs'ta bulunan Mavi Köşk, bölgeye ziyarette bulunan kişilerin mutlaka gezmeleri gereken yerlerden biri olarak bilinir.

Kıbrıs bir çok hikayenin yer aldığı bir bölge olduğu için her mekanın altından farklı bir dünya çıkması mümkündür. Bölgede ev almak isteyen kişilerin bölge ile ilgili yaptıkları araştırmalar bu açıdan pek çok tarihi yerin de detaylarını ortaya çıkarır. Kıbrıs'ta ev almak oldukça kolay bir işlem olduğu için bu tarz mekanların araştırılması da olağandır. Ev alan vatandaşların aynı zamanda hükümetten vatandaşlık talep edebilmeleri de mümkün olur.

74 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page