top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?


Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?
Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?

En ziyarete gidilen ve ev alarak yatırım yapılan biri olan Kıbrıs'ta ne yenir ne içilir? Sorusu da ayrı bir öneme sahip. Kıbrıs mutfağı birçok özel lezzet sunuyor. Herkesin mutlaka tatması gereken yemekler ve içecekler mevcut. Kıbrıs gezilecek görülecek yerleriyle yaşanası bir yer olmakla birlikte mutfağıyla da özeldir.


İçecekler

Kıbrıs’ın enfes yemek lezzetleri kadar içecekleri de dikkat çekiyor. Kıbrıs mutfağının en özel içeceklerinden biri Şıradır. Üzümün suyu alınarak yapılır. Alkolsüz bir içecektir. Sumada, acı bademden yapılan sıcak bir içecektir.

Özellikle kış gecelerinin en popüler içeceklerinden biridir. Bunların yanı sıra; Kıbrıs şurup ve şerbetlerinden de bahsedilmesi gerekir. Çeşitli bitki, kök, kabuk, meyve ver tohumlarına şeker eklenmesiyle harika şerbetler yapılarak servis ediliyor.

Sıcak yaz gecelerinde Gül şurubu ya da Güllü Süt tercih edilir. Gül şurubu en lezzetli içeceklerden olmakla birlikte bu şurup sütle de karıştırılıyor. Ortaya Kıbrıs’a özel bir lezzet çıkıyor. Elbette çay ve kahve de ilk sıralar da yer alıyor.

Alkollü içeceklerde Zivaniye meşhurdur. Diğer adıyla boğma rakıdır. Genel olarak üzüm suyundan yapılır. Alkol derecesi çok yüksektir. Eğlence gecelerinin önemli içeceklerindendir. Zuk ( Rakı- Uzo)yine ham maddesi üzüm olan bir alkollü içecektir. Zukun en önemli özelliği anason eteri yağıdır. Bu yağ Zuk içkisine özel bir lezzet katar.


Stifado

Özel lezzetlerden biri olan Stifado, Yunan mutfağına yakın bir yemek türüdür. Kırmızı et, domates ve soğanla karıştırılır. Bu karışıma kırmızı şarap eklenir. Bu karışım kırmızı şarapla dinlendirilir. Daha sonra yemek pişirilmeye başlanır. Pişirme sırasında yemeğin üzerine karanfil ve küçük tarçın parçaları ilave edilir. Stifado, Yunan mutfağındaki gibi yapılmaz. Yani stifado çok daha sadeleştirilmiş şekilde yapılır. Stifado genel olarak bulgur ya da pirinç pilavıyla birlikte servis edilir.


Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?
Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Piruhi Mantısı

Piruhi mantısı, Kıbrıs mantısı olarak da anılır. Piruhi hamuru, un, tulum peyniri, yumurta, et suyu, ceviz içi ve tereyağından elde edilir. Hamurlar klasik olarak üçgen şekilde kesilir ve kapatılır. Çatalla kenarları bastırılarak yapışması sağlanır. Piruhi mantısı piştikten sonra üzerine salçalı sos gezdirilir. Bu mantıya ayrı bir lezzet katar. Daha sonra kuru nane ve ceviz içi serpiştirilir. Bu mantı diğer mantılarda olduğu gibi sıcak servis edilir.


Şeftali Kebabı

Şeftali kebabı, Kıbrıs’a özel bir kebap çeşidi olarak damatları tatlandırıyor. Keçi ya da koyunun iç zarı, kıyma, maydanoz ve soğan ile karıştırılır. Daha sonra bu karışım dolma şeklinde sarılır. Izgara ya da şiş telinde pişirilir. Özellikle Lefkoşa’ da en iyi yapılan yemek çeşitlerinden biridir. Gerek Kıbrıs’ta yaşayanların gerekse ziyaretçilerin vazgeçemediği lezzetler arasındadır.


Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?
Kıbrıs'ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Molehiya

Molehiya vitamin deposu yemeklerden biridir. Bu yemek adını yapıldığı lezzetli bitki yapraklarından alıyor. Kıbrıs’ın en meşhur ve vazgeçilmez tatları arasındadır. Özellikle otlu yemekler kategorisinde şifa kaynağı bir yemek olarak bilinir. Kuru soğan doğranır. Doğranan soğanlar kavrulur.

Daha sonra mercimekler haşlanır. Kavrulmuş olan soğan haşlanmış mercimeğin üzerine eklenir. Bunların üzerine pirinç ve miktarınca su eklenir. Bu yemek normal pilav gibi pişirilir. Molehiya, yirmi dakika gibi kısa sürede hazırlanan bir yemektir. Mutlaka tadılması gereken yemeklerdendir.


Gullurikya

Gullurikya, keçiboynuzu tatlısıdır. Bu tatlı, un, keçiboynuzu ve suyla yapılır. Kahvaltılarda tüketilen bir tatlı türü olmakla birlikte en sık tüketilen tatlı çeşididir. Silindir şeklinde yapılır. Damakta nefis tatlar bırakan bir Kıbrıs tatlısıdır.





42 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page