top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Yönetimi Kime Ait?


Kıbrıs Yönetimi Kime Ait?
Kıbrıs Yönetimi Kime Ait?

Kıbrıs Cumhuriyeti Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan ve fiilî olarak adanın güney kısmını, hukukî olarak ise adanın tamamını yöneten devlet statüsünde olup, Kıbrıs yönetimi kime aittir? Sorusuna yanıt aranır.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler konseyine üye devlet olması ile uluslararası bir alanda tanınmıştır. Kıbrıs adası civarında yer alan sular hukuki açıdan kendi egemenliği altında olmak kaydı ile adanın %3'lük bir kısmı bağımsızlık anlaşması doğrultusunda Birleşik Krallığı'n askerî bir üssü olarak yönetilir. Ada yönetimi de facto modeliyle dört ayrı parçaya bölünmüştür.

Kıbrıs Ada Yönetimi

Adanın güney kısmk etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altındadır. Adanın kuzey kısmı Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi kararına göre göre, Türkiye'nin işgali altında bulunur.

Bağımsızlığını tek taraflı bir şekilde ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Türkiye Cumhuriyeti ile diplomatik bir ilişkisi bulunur. Birleşmiş Milletler kontrolünde yer alan Yeşil Hat bölgesi adayı iki bölgeye ayırmıştır ve İki bölge arası Birleşik Krallık askerî üssü olarak kullanılır.

Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi

Kıbrıs Cumhuriyeti temelde başkanlık sistemi ile yönetilir. Cumhurbaşkanı ve hükümet seçimle bir beş yıllık dönem adına evrensel oy yönetimi ile beraber halk tarafından seçilir. Ülke içerisinde yasama organı Temsilciler Meclisi'ndedir. Yürütme organı ise cumhurbaşkanı ile hükûmet olarak kabul edilir.

Hem yürütme hem de yasama organıyla beraber yargının bağımsızlığı güvence altındadır. 1960 Anayasası doğrultusunda yasama, yürütme ve yargı organlarında ülkedeki başlıca iki etnik olan nüfus bakımından kontrollü olarak Kıbrıs Rum kesimi ve Kıbrıs Türklerinin eşit yasal haklara sahip bir siyasi düzeni oluşmuştur.


Kıbrıs'ta İdari Yapılar
Kıbrıs'ta İdari Yapılar

Kıbrıs'ta İdari Yapılar

Kıbrıs Cumkuriyeti’ne bağlı olan bölgeler Lefkoşa, Mağusa, Larnaka, Girne, Limasol ve Baf olmak üzere altı farklı şekildedir. Bu bölgeler, hükümetin atadığı bir kaymakam tarafından yönetilir. 1974 senesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs adasına düzenlediği Kıbrıs Harekâtı sonrasında Lefkoşa ve Mağusa alanlarının büyük bir kısmı ile Girne Bölgesi'nin tamamı olmak kaydıyla ve Larnaka Bölgesi'nin yine bir kısmı ile adanın kuzeyinde yer alan de facto yönetimin kontrolüne alınmıştır. Adanın kuzey kısmındaki yönetim tarafınca Lefkoşa'nın bir kısmından Güzelyurt ilçesi ile Mağusa'nın bir kısmından İskele ilçesi oluşturulmuştur.

Kıbrıs'ta Dış Politika Yönetimi

Bölünme işleminin ardından meşruiyetini korumuş olan Kıbrıs Cumhuriyeti; Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve bunumla beraber Azerbaycan tarafından yalnızca güneyin egemenliği kontrol altına alınmıştır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi veya sadece Kıbrıs Rum Kesimi olarak adlandırılan bu kesim Yunanistan'a bağlıdır.

Bu isimler dünya genelinde sadece Türkiye ve bununla beraber de facto bir ülke olarak bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından kullanılır. Uluslararası statü içerisinde herhangi bir geçerliği söz konusu değildir. Mevcut Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ait olan hükûmet, tüm adanın hâkimi olduğunu ve kuzeyde kalan topraklarının da Türkiye'nin işgali altında olduğunu kabul eder.


Kıbrıs Yönetiminde Yaşam Koşulları
Kıbrıs Yönetiminde Yaşam Koşulları

Kıbrıs Yönetiminde Yaşam Koşulları

Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi altında olan kuzey bölgesinde de güney bölgesinde de yaşam koşulları oldukça refahtır. Bu nedenle her iki bölgede de ev alarak yaşam koşullarına sahip olmak isteyen birçok kişi bulunur. Kıbrıs yönetimi içerisinde yaşam koşullarının arttırılması için sürekli çalışmalar yapılır.

Eğlenceli gece hayatı ve günlük yaşamdaki aktiviteler ile Kıbrıs birçok kişinin yaşamak istediği bir ada hükümetidir. Kıbrıs'ta ev almak çok kolay olduğundan dolayı burada yaşam kuran binlerce insandan söz edilebilir.

Yaşam kurabilmek için herkesin tek bir ev alma hakkı bulunur. Bölgedeki evler yeni yapıldığından dolayı hem lüks hem de ihtiyaçları giderecek şekilde tasarlanmıştır. Uygun fiyatla ev sahibi olabilmek Kıbrıs'ta oldukça kolay bir işlemdir. Emlak piyasası da Kıbrıs'ta oldukça canlı bir şekilde işler.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs’ta Nargile Cafeler

Eğlence mekanları kadar, Kıbrıs’ta nargile cafeler ve bulunduğu ortamlarda ilgi çekicidir. Her birinin kendine göre ayrı konsepti bulunan...


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page