top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Türk Lirası Ne Kadar?


Kıbrıs Türk Lirası Ne Kadar?
Kıbrıs Türk Lirası Ne Kadar?

Kıbrıs’a seyahat edecek olan bireylerin araştırdıkları konular arasında yer alan Kıbrıs Türk lirası ne kadar? Sorusunun yanıtı iki farklı şekilde verilmesi gereken bir konudur. Araştırma yapan bireylerin öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hangi para birimlerinin geçerli oluğunun bilinmesi gerekir.

Kıbrıs hemen hemen her ülkeden ziyaretçisi olan turistik bir ülkedir. Ziyaret eden bireylerin ziyaret süreçleri içerisinde oldukça keyifli vakit geçirmelerine yardımcı olan eğlence mekânları oldukça fazladır. Kuzey Kıbrıs’ta kullanılan para birimi Kıbrıs Lirası iken güney kesimde ise farklı para birimleri kullanılır.

1983 yılından itibaren Kıbrıs’a ait para birimi lira olmasına rağmen adanın güney kesiminde Euro ve sterlin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. 2008 yılında ülkenin Avrupa Birliğine katılımının onaylanmasının ardından kullanılan resmi para birimi Euro olmuştur. Ülkede bulunan turist sayısının çok olduğu da düşünülecek olursa ülkede Güney Kıbrıs Lirasının (CYP) kullanımı yerine Euro kullanımı tercih edilmiştir.

Para birimlerinin anlaşılabilmesi için ilk yapılması gereken işlem döviz kuru kontrolü yapılmasıdır. 1 Güney Kıbrıs Lirası 28,26 Türk Lirasına eşittir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Euro kullanılıyor olmasından dolayı kontrol edilmesi gereken döviz cinsi Euro olmalıdır.


Kıbrıs Türk Lirası Günümüzde Geçerli Para Birimi mi?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Euro para biriminin kullanılmaya başlanmasından sonra 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Kıbrıs Türk Lirasının basımı durdurulmuş ve tedavülden kaldırılmıştır.


Kuzey Kıbrıs’ta Maaşlar Nasıl Ödeniyor?
Kuzey Kıbrıs’ta Maaşlar Nasıl Ödeniyor?

Kuzey Kıbrıs’ta Maaşlar Nasıl Ödeniyor?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Avrupa para birimi olan Euro’yu kullanmaya başlamasından dolayı ülkede maaşlar Euro olarak ödenmeye başlamıştır. Ortalama maaş ise 1500 Euro seviyesindedir. Her ülkede rastlanan bir durum olduğu gibi meslek gruplarına göre maaş miktarında değişiklik görülür.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Yaşam

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yaşam koşulları oldukça yüksek seviyededir. Ülke genelinin turistik bölge olmasından dolayı ekonomik durumu ve insanlara sağlanmış olan yaşam koşulları oldukça güzeldir. Yaşamın kolaylığına etken olan konular arasında ülkenin sahip olduğu iklim koşulları da oldukça etkilidir. Ülkenin iklim tipi Akdeniz iklimidir.

Yılın büyük bir çoğunluğunu güneş alarak geçiren ülke sahilleri, eğlence mekânları, kültürel mirası ve doğasıyla oldukça keyifli yaşam sürülmesine imkân sağlamıştır. Ülkenin nüfus oranının az olmasından dolayı trafik sorununun da olmaması ulaşım konusunda büyük kolaylıkların sağlanmasında etkili olmuştur. Bireyler gitmek istedikleri bir yere trafik yoğunluğu yaşamadan ve kısa süre içerisinde gidebilirler.

Ada halkının sıcakkanlı olması ve konuşulan ana dilin Türkçe olmasından dolayı ülkemizden giden vatandaşların uyum sağlama konusunda hiçbir sıkıntı yaşamamasını sağlamıştır. Bunun yanı sıra ülkenin birçok yerinde bireylerin İngilizceyi çok iyi bilmelerinden dolayı ülkeye gelen turistlerinde sorun yaşamadan iletişim kurmalarına olanak sağlamıştır.


Kıbrıs’ta Yatırım Amaçlı Ev Almak
Kıbrıs’ta Yatırım Amaçlı Ev Almak

Kıbrıs’ta Yatırım Amaçlı Ev Almak

Kıbrıs’ın iklim koşullarının ve yaşam standartlarının yüksek olmasının yanı sıra ülkenin sürekli olarak gelişim gösteriyor olması Kıbrıs’a yatırımın oldukça mantıklı olmasını sağlıyor. Ülkede altyapının sürekli olarak yatırımlar ile gelişim gösteriyor olmasından dolayı yatırım amaçlı ev alma konusunda ideal ülke haline gelmesinde etken rol oynuyor. Ayrıca ülkeye her yıl gelen turist oranının sürekli olarak artış gösteriyor olması da yatırım yapmak için geçerli sebepler arasındadır.


Kıbrıs’ta Nasıl Ev Alınır?

Kıbrıs’ta ev alabilmek için yapılan ilk işlem satış sözleşmesinin düzenlenmesidir. Sözleşmeyi takiben damga vergisinin maliyeye hemen yatırılması gereklidir. Damga vergisinin yatırılmasından sonra 21 gün içinde tapu kaydına işlenmesi gerekir. Bakanlar kurulu tarafından onaylanmasının ardından tapu devir işlemi gerçekleştirilir.

39 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs’ta Nargile Cafeler

Eğlence mekanları kadar, Kıbrıs’ta nargile cafeler ve bulunduğu ortamlarda ilgi çekicidir. Her birinin kendine göre ayrı konsepti bulunan...

Kıbrıs'tan Kaç Şişe İçki Getirebilirim?

Kıbrıs'tan kaç şişe içki getirebilirim? Sorusu en çok sorulardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Kıbrıs'ta yaşama fırsatını elde edemeyenler


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page