top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs’ta Yılan Çok Mu?



Kıbrıs'ta yılan çok mu? Sorusu Kıbrıs’a gitmek isteyen veya oraya taşınmak isteyenlerin sık arattığı bir sorudur. Kıbrıs’ta yılan türleri çok fazla değildir ama özellikle yaz aylarında görülebilirler. Kıbrıs’ın yılanları Akdeniz iklimine yakın yerlerde yaşarlar ve doğal ortamlarında görülürler.


Kıbrıs’ta Yılanlar Ne Zaman Görülüyor?

Kıbrıs’ta yılanlar çok kısa süre uyurlar ya da hiç uyumama gibi durumları da olabilir. Yılanlar da birçok sürüngen gibi kış uykusuna yatarlar. Bunun sebebi kötü hava koşullarını zararsız bir biçimde atlatmaktır.

Yılanlar genellikle hava sıcaklığı 16 derecenin altına düştüğü zaman taşların altına saklanırlar ve kalp atışlarını yavaşlatırlar. Bu şekilde belli bir süreye kadar beslenmeden, hava sıcaklığı yükselinceye kadar beklerler. Hava sıcakladığı zaman da yerlerinden çıkarlar ve aktif hale gelirler.


Kıbrıs’ta Zehirli Yılan Var Mı?

Kuzey Kıbrıs’ta kaynaklara göre 9 tür yılan var, fakat bu rakam mevcut kayıtlara göre 6 farklı yılanın olduğu görüşünde. Bu yılanlar:

  • Kör yılan

  • Kara yılan

  • Sikkeli yılan

  • Kedi gözlü yılan

  • Çukurbaşlı yılan

  • Koca engerek (halk arasında bilinen adıyla Gufi)

Bu saydığımız türler arasında 3 tür zehirlidir. Ama en zehirli olanı ve insan için en tehlikeli olan yılan türü “Gufi” dir. Bu yılan çevresinde en ufak bir tehlike sezdiği zaman olduğu yerde direkt hareketsiz kalır. Bir diğer zehirli yılan türleri ise Kedi gözlü yılan ve Çukurbaşlı yılan türüdür.



Yılan Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kıbrıs'ta yılan çok mu? Sorusu insanlarda panik yarattı ve haliyle korkuları çoğaldı. Kıbrıs'ta yılan çok olmasa bile özellikle Kuzey Kıbrıs’ta yaz aylarının gelmesiyle yılanların ortaya çıkması tehlikeyle karşılandı ve insanlar arasında yılanlar hakkında doğru bilinen yanlışlar kol gezmeye başladı. Bunlardan bazıları:

  • Yılanlar sokmaz ısırırlar, eylemi dişleri ile gerçekleştirirler. Yılanlar koku almak için dillerini kullanırlar, sokmak için değil.

  • Yılanlarda kulak delikleri bulunmadığı için sesleri insanlar gibi algılamazlar.

  • Her gördüğünüz yılan zehirli değildir.

  • Yılanların sağ akciğerinde hava kesesi bulunduğu için avlarını yutarken boğulmazlar.

Yılanların dünyadaki en korkulan canlı olmalarının sebebi hakkında insanların çok az şey bildiği, bildiklerini sandıklarının da yanlış olduğudur.



Kıbrıs’ta Yaşamanın Avantajları

Kıbrıs’ta yılan gibi bir olumsuzluk hali söz konusu olsa da aslında Kıbrıs yaşamak için çok ideal bir yer. Öyle ki Kıbrıs’ta yaşamanın birçok avantajı bulunuyor. Birbirinden güzel plajları, Kıbrıs evleri, tarihi yerleri, dil bilmenin kolaylığı, güvenliği, ulaşım kolaylığı, kolay meslek sahibi olmak, yaşam şartları, ikliminin güzelliği, eğlencesi, ev almanın kolaylığı, sağlık imkanları gibi saydığımız birçok özelliği mevcuttur.


Yazları kuraklık derecesinde sıcak geçen, kışları ise yağışlı ve ılık geçer. Özellikle yaz mevsimini seven ve bitmesini istemeyen insanların uğrak yeri olmuştur. Ayrıca öğrenci şehridir ve insanları sıcakkanlı, samimidir. Bu yüzden birçok gencin eğitimini Kıbrıs’ta almak gibi bir hayali vardır.


Plajları çok yakındır ve ulaşımı kolay bir şekilde sağlanabilir. Sağlık imkanları da ilerlemiş, sağlık bu yönde çok iyi gelişmiştir. Konaklama da İstanbul’a göre uygundur bu yüzden insanların uğrak yeri olmuştur.

Kıbrıs eğlence yönünden de çok güzel bir ülkedir. Aynı zamanda Kıbrıs’ta ev almak ve oturma izni almak Avrupa ülkelerine göre çok daha kolaydır. Ev satın alındıktan sonra kısa bir süre sonra otuma izni de çıkar. Ayrıca Kıbrıs her türden kültürü içinde barındırdığı için çok kültürlü bir yapı halini almıştır. Kıbrıs’ta her türden insanı görmek mümkündür.

Bu da farklı insanların kültürlerini tanımaya olanak sağlar. Günlük hayatta farklı insanlarla karşılaşıldığında bakış açısı da gelişir. Kıbrıs'ta yılan çok mu? sorusunun yanında Kıbrıs'ta yaşamanın avantaj sayılacağı bir sürü olanak da mevcut. Tüm bunları göz önüne alırsak Kıbrıs’ta yaşamak avantajlı bir eylem olabilir.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page