Ev satın almak ya da yatırım yapmak isteyenler, Kıbrıs'ta nereler türklerin? Tespitlerini yapmaya çalışıyor. Kıbrıs adasında Rum ve Türklerin yaşadıkları yerler var. İki farklı ülkeyi barındırın Kıbrıs adasının %33’ü Türk, %67’si ise Rum’dur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları arasında, Lefkoşe, Güzelyurt, Girne, Gazimağusa, İskele yerleşim yerleri yer alıyor. Türkiye’den gidenler, ev satın almak istediklerinde, Türklere ait olan yerleşim yerlerini tercih ediyor.
Kıbrıs’ın Hangi Tarafı Türklere Ait
Kıbrıs, Akdeniz’in en büyük ada ülkelerinden birisidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları, adanın kuzey bölümündedir. Güney bölümü Kıbrıs Rum kesimini oluşturuyor. KKTC toprakları, yani adının kuzey bölümü Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye’nin işgali altında olarak görüyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sadece Türkiye tarafından kabul ediliyor ve diplomatik ilişkileri bulunuyor. Diplomatik ilişkiler devam ettiği için Türkler, bu bölgelerden kolay ve uygun fiyatlarla ev satın alabiliyor. Kıbrıs’ta yabancı her kişinin kendi adına bir adet ev satın alma hakkı var ve bu şekilde yatırım yapan çok sayıda yabancı şahıs bulunuyor.
Kıbrıs’ta Türkler
Kıbrıs adasındaki Türkler, 1571 yılından bu yana yaşamaya devam ediyor. Osmanlı İmparatorluğunun adayı işgal etmesinden sonra Anadolu’dan göç eden Türkler, günümüzde adanın Türk topluluğunu oluşturuyor. 1974 Kıbrıs harekatı ile ada ikiye bölünmüş ve Türklerin yaşadığı bölgeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak isimlendirilmiş ve ayrı bir ülke olarak yönetilmeye başlanmıştır. KKTC yabancıların yatırım yapmalarını sağlamak için gayrimenkul yatırım şartlarını kolaylaştırmıştır. Akdeniz ortasında yer aldığı için en güzel tatil bölgesidir. Bunun için çok sayıda yatırımcı, adanın çeşitli yerlerinden uygun şartlarla ev satın alabiliyor.
Kıbrıs’ta Ev Almak Avantajlı Mı?
Kıbrıs, herkese birçok avantaj sağlayan ülkelerden birisidir. Tarih, turizm, eğlence merkezidir ve doyasıya tatil geçirmek isteyenlere, en uyun seçenekleri sunuyor.
Her yabancı birey adına ev satın alınabiliyor olması,
Casinoların serbest olması,
Evlerin amortisman sürelerinin Türkiye’ye göre daha kısa olması,
Turizm merkezi olması,
Ev satın alma prosedürlerinin basit işlemlerden oluşması,
Kıbrıs’ta ev sahibi olarak buranın vatandaşı olmak isteyenler için geniş imkanlar sunuluyor. Yabancılar, kendi adına ya da eşi, çocukları adına da ayrı ayrı ev satın alabiliyor.
Kıbrıs’taki Türk Şehirleri
Kıbrıs adasının kuzey bölgesinde yer alan ve adanın %33’lük bölümünü oluşturan alandaki şehirler Türk şehirleridir. Türklerin yaşadığı ve KKTC toprağı olarak belirlenen şehirler şunlardır:
Lefkoşa,
Girne,
Gazimağusa,
Lefke,
Güzelyurt,
İskele,
Lefkoşa, KKTC başkentidir ve Güzelyurt ile Lefke buraya bağlı ilçe konumundayken ayrılarak, ayrı ayrı il statüsünü kazanmıştır. Kıbrıs’ta ev almak isteyenlere tüm şehirlerde birçok alternatif seçenekleri sunuluyor. Yurtdışından gelen öğrenci sayısı çok fazla olduğu için yatırım amaçlı ev satın alanlar, kiracı bulmakta zorlanmıyor. Türkiye’den ulaşımda kolay olduğu için tatil ya da uzun süreli yaşam için gelen çok sayıda Türk bulunuyor.
Kıbrıs’a Ulaşım
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sadece Türkiye tarafından tanındığı için uluslararası uçuşlar Türkiye havalimanları üzerinden yapılıyor. Türkiye vatandaşları, Kıbrıs’a sadece pasaport ile seyahat edebiliyor. Ulaşım için havayolu ve denizyolu kullanılıyor. Türkiye’nin birçok havalimanından KKTC havalimanına günlük seferler düzenleniyor.
Denizyoluyla gitmek isteyenler ise Mersin Taşucu limanından günlük düzenlenen seferlerle karşılıklı gidiş dönüş yapabiliyor. Türk vatandaşlarına vize uygulanmadığı için pasaportu olanlar istedikleri zaman gidip gelebiliyor. Kıbrıs’a gitmiş ve oradan ev almış olanlar, Rum kesimine geçmek istedikleri zaman Kıbrıs Rum Kesimi vizesi almak zorunda kalıyor. Kıbrıs’taki Türklerden istenmiyor, sadece Türkiye’den gelen Türklerden vize isteniyor.
Comments