top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Rum Kesimi Nereye Bağlı


Kıbrıs Rum Kesimi Nereye Bağlı
Kıbrıs Rum Kesimi Nereye Bağlı

Kıbrıs'ın yerleşim yerlerinden birisi olan ve Kuzey Kıbrıs'ın altında yer alan bölge olarak bilinen alan ile ilgili Kıbrıs Rum kesimi nereye bağlı şeklinde birçok soru sorulur.

Kuzey Kıbrıs Türkiye devletine bağlı olarak özerk bir şekilde yönetilen adalardan birisidir ve Güney Kıbrıs olarak bilinen Rum kesimi de Yunanistan'a bağlanarak özerkliği kabul edilmiştir. Rum kesiminde yer alan birçok alternatif yaşam seçenekleri Kuzey Kıbrıs tarafında da bulunur. Kolay bir şekilde ev sahibi olmak yaşam avantajlarından birisidir.

Kıbrıs Rum Kesiminin Ekonomisi

Kıbrıs Rum kesiminin ekonomisi büyük ölçüde hizmet sektörüne endekslidir ve en önemli gelir kaynağı turizm olarak bilinir. İstihdamın ve gelirin %80’den fazlası hizmet sektöründen elde edilir. Tarım faaliyetleri bu bölgede yok denecek kadar azdır ve yetiştirilen başlıca ürünler arasında;

  • Turunçgiller

  • Üzüm

  • Zeytin

Arpa ve sebze-meyve gelir. Kıbrıs Rum kesiminin sanayi sektörü, gelirlerin %10-15’i kadarını karşılar. Başlıca sanayi alanları arasında gıda işleme hizmetleri, petrokimya, tekstil ve gemi işletmeciliği gelir. Rum kesiminde yer alan kolay ev alabilme ve vatandaşlık imkanları Kuzey Kıbrıs bölgesinde de geçerlidir.

Kıbrıs Rum Kesiminin Türkiye ile İlişkileri

Türkiye Cumhuriyeti devleti Kıbrıs Rum kesimini resmî olarak tanımadığından dolayı ülkemiz ve Kıbrıs Rum kesimi arasında resmî açıdan bakıldığı zaman herhangi bir siyasi, ticari ya da bürokratik bir ilişki bulunmaz.

Ancak Türkiye’nin komşusu olan Yunanistan’la ilişkilerinin ana gündem maddeleri içerisinde yer alan faktörlerden biri Kıbrıs Sorunu olarak bilinir. Bu açıdan Türkiye Kıbrıs konusunda düşüncelerini ve süreci Yunanistan üzerinden yürütür.

Bunun yanı sıra KKTC tarafı da uzun vadeli siyasi arenada Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politika öncelikleri içerisinde uygun bir şekilde hareket eder. Yaşam koşulları Kuzey Kıbrıs'ta olduğu gibi Kıbrıs Rum kesiminde de oldukça yüksektir.

Kıbrıs Rum Kesiminin Bağlı Olduğu Ülke

Kuzey Kıbrıs nasıl Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlıysa aynı şekilde Kıbrıs Rum kesimi de Yunanistan ülkesine bağlı olarak dış politikada hareket eder. Türkiye'nin dış politikada izlediği yol Kuzey Kıbrıs'ı doğrudan etkiler. Bu durum Kıbrıs Rum kesiminde de Yunanistan'ın izlediği dış politikanın doğrudan etkilenmesi olarak tasvir edilebilir. Kıbrıs'ta ev alınarak her iki ülkenin de vatandaşlık haklarından yararlanmak mümkün olur.


Kıbrıs Rum Kesiminin Bağlı Olduğu Ülke
Kıbrıs Rum Kesiminin Bağlı Olduğu Ülke

Kıbrıs Rum Kesiminde Vatandaşlık Alma

Kuzey Kıbrıs tarafında vatandaşlık alma işlemleri ve ev alma gibi işlemler oldukça kolay bir şekilde halledilir. Bu işlemleri yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Kuzey Kıbrıs'tan bir adet ev almak yeterlidir.

Aynı durum Kıbrıs Rum kesiminde de geçerli olup, Yunanistan vatandaşı olan kimseler Kıbrıs Rum kesiminden kolaylıkla ev alarak oranın da vatandaşı olabilirler. Kıbrıs Rum kesiminde yer alan vatandaşların Kuzey Kıbrıs tarafından da vatandaşlık alabilmeleri çeşitli bürokratik aşamaların tamamlanması ile mümkün olur.


Kıbrıs Rum Kesimi Ev Alma
Kıbrıs Rum Kesimi Ev Alma

Kıbrıs Rum Kesimi Ev Alma

Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs üzerinden ev alabilmeleri gibi avantajlar bulunur. Yine aynı şekilde Kıbrıs Rum kesiminden de ev alabilmek mümkündür. Kıbrıs adasının yarıya bölünmesi ile beraber adanın üst kısmı Türklere, alt kısmı ise Yunanlara kalmıştır.

Her iki tarafın da birbirleri ile ilişki halinde olması ev alma gibi işlemlerin kolaylaştırılması açısından avanta oluşturur. Kuzey Kıbrıs vatandaşı olan Türkler Kıbrıs Rum kesiminden de ev alarak vatandaşlık alabilme imkanına sahip olurlar. Ancak bunun için bazı bürokratik işlemlerin tamamlanması gerekir.

Bu işlemlerin tamamlanması sonucunda Türk vatandaşı olan kişiler Kıbrıs Rum kesimi vatandaşı da sayılırlar. Kuzey Kıbrıs üzerinden bir ev alarak vatandaşlık hakkına sahip olmak da kolaydır. Bu amaç için Türkiye'den Kıbrıs'a gelen onlarca kişi bulunur. Yaşam kalitesi, eğlenceli gece hayatı ve lüks yaşamı ile Kıbrıs birçok kişinin dikkatini çeker.




İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page