top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?


Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?
Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?

Kıbrıs'ın bilinen ilk yerleşimcilerinin M.Ö dönemlerde Suriye ve Anadolu topraklarından buraya gelip yerleştikleri bilinir. Kuzey Kıbrıs'ın altında yer alan bu bölge ile ilgili olarak kıbrıs rum kesimi kime ait? soruları sıklıkla gündemi meşgul eder.

Kuzey Kıbrıs, Türkiye devletine bağlı olarak yani özerk olarak yönetilen adalardan birisi olarak bilinir. Güney Kıbrıs olarak adlandırılan kıbrıs rum kesimi kime ait? sorusunun cevabı ise; Rum kesiminin Yunanistan'a bağlanarak özerkliği tanınmış bir bölge olarak bilinmesi ile akıllarda yer alır.

Rum kesiminde yer alan birçok yaşam alternatifi aynı şekilde Kuzey Kıbrıs kesiminde de yer alır. Kolaylıkla ev sahibi olunabilecek huzurlu ve sakin doğası sebebi ile de yatırımcılar tarafından tercih edilen önemli yerlerdendir.


Kıbrıs Rum Kesiminin Ekonomik Düzeni

Kıbrıs Rum kesiminin ekonomik geçiminin büyük bir kısmını hizmet sektörü karşılamaktadır. Bölgeye sağlanan en önemli geçim kaynağı turizm olarak bilinir. Eşsiz plajları ve doğal güzellikleri ile pek çok turiste ev sahipliği yapar.

Gelir ve istihdamın yaklaşık %80 ila %85'i hizmet sektöründen karşılanır. Kıbrıs Rum kesiminin sanayi açısından gelirleri karşıladığı oran %10 ila %15 oranındadır. Başlıca sanayi bölümleri arasında şunlar yer alır;

  • Tekstil İşletmeciliği

  • Gıda İşleme Hizmetleri

  • Gemi İşletmeciliği

  • Petrokimya İşletmeciliği

Gibi sanayi bölümleri gelirlerin karşılandığı alanlardır.


Kıbrıs Rum Kesiminin Tarımsal Faaliyetleri

Güney Kıbrıs Rum kesiminin tarımsal faaliyet açısından üretimi pek fazla değildir. Yetiştirilen tarımsal ürünlerden bazıları şunlardır;

  • Üzüm

  • Zeytin

  • Turunçgil

  • Arpa

  • Sebze

  • Meyve

Bu tarım ürünleri dışında diğer tarımsal ürünlerin üretilmesi için gerekli uygun faaliyet yoktur.


Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?
Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?

Kıbrıs Rum Kesiminin Türkiye İle Olan İlişkisi

Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum kesimini resmi olarak tanımadığı gerekçesiyle Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi arasında resmi olarak bakıldığında ticari, resmi ve bürokratik bir ilişki yer almaz.

Fakat Türkiye'nin komşularından sadece birisi olan Yunanistan ile ilişkilerinin ana maddelerinden birisi Kuzey Kıbrıs Rum kesimi olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye Kıbrıs ile ilgili olan ilişkilerini ve tüm süreci tamamiyle Yunanistan üzerinden yürütür. Yaşam koşulları Kuzey Kıbrıs Rum kesiminde olduğu gibi KKTC'de de oldukça yüksektir.


Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?
Kıbrıs Rum Kesimi Kime Ait?

Kıbrıs Rum Kesiminin Bağlı Olduğu Ülke Hangisidir?

Kuzey Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyetine bağlı iken; Kıbrıs Rum kesimi de Yunanistan'a bağlı olarak dış politika üzerinde hareket eder. Türkiye'nin tamamiyle dış politika üzerinde işlediği rota, Kuzey Kıbrıs'ı doğrudan olarak etkiler. Bu durum Kıbrıs Rum kesiminde ise; dış politika da tamamiyle Yunanistan'ın kararlarına bağlı olarak etkiler değişiklik gösterir. Kıbrıs'ta bir ev sahibi olmak her iki ülke vatandaşlıklarının haklarından tümüyle yararlanmak adına da güzel bir tercih olur.


Kıbrıs Rum Kesiminde Vatandaşlık Alabilmek İçin

Kuzey Kıbrıs Rum kesiminde vatandaşlık edinme işlemleri ev alma işlemleri kadar kolaylıkla halledilir durumdadır. Bu işlemleri kolaylıkla halletmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Kuzey Kıbrıs'tan bir ev almak yeterlidir. Aynı işlemler Kuzey Kıbrıs Rum kesimi için de geçerlidir. Yunanistan vatandaşı olan kimseler Kıbrıs Rum kesiminden kolaylıkla ev alarak bu bölgenin de vatandaşı olabilir duruma gelir.


Kıbrıs Rum Kesimi Ev Alma Olanakları

Kıbrıs adasının yarıya bölünmesi ile birlikte bölgenin hakim devletleri şöyle ayrım gösterir;

  • Kıbrıs Adası'nın üst kısmı Türklere,

  • Kıbrıs Adası'nın alt kısmı Yunanlara,

Olmak üzere ayrılmıştır.

Her iki ayrı kesiminde birbiri ile iyi ilişkilerde bulunması ev sahibi olmanın yanında pek çok avantajı da sağlamaktadır. Bürokratik işlemlerin tamamlanması ile birlikte Türkler, Kıbrıs Rum kesiminde ev sahibi olabilir. Bu amaç uğruna Türkiye'den Kıbrıs'a gelerek burada ev almak isteyen bir sürü kişi bulunur.






27 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page