top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Müzeleri


Kıbrıs Müzeleri
Kıbrıs Müzeleri

Kıbrıs tarihi dokusu bağlamında oldukça zengin bir ada olduğundan dolayı buradaki turistik geziniz sırasında Kıbrıs müzeleri kesinlikle uğrak noktalarınızdan biri olmalıdır. Kıbrıs, Akdeniz bölgesinde bulunan en büyük adadır.

Dolayısıyla bölge tarihinin her dönemi önemli stratejik noktalardan biri olmuştur. Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa'da görülmeye değer pek çok nokta vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki müzeler yılın her döneminde ziyaret edilmeye açıktır.

Kıbrıs Girne'deki Barış Ve Özgürlük Müzesi'ni Ziyaret Edin

Burada oluşturulan müze, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşamını yitiren komutan, subay ve erler hatırına yapılmıştır. Tıpkı Çanakkale şehitliğine benzer. Çünkü iç kısmında buradaki gibi pano anıt şeklinde şehit olanların isimleri yer alıyor. Burada Kıbrıs Barış Harekatı'nda yaşananlar tüm gerçekliğiyle gerçekçi şekilde yansıtılmaya çalışılmıştır. Anlatımda döneme ait belgeler, fotoğraflar, videolar, belgeseller ve silahlar ile desteklenmiştir.


Kıbrıs'ta Hangi Müzeler Vardır?
Kıbrıs'ta Hangi Müzeler Vardır?

Güney Kıbrıs'takı Paphos (Baf) Arkeoloji Parkı

Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan bu bölge, Antik Yunan ve Roma'ya ait kalıntılar içerir. Burada dört farklı villa keşfedilmiştir. Bu dört villa; Dionysos Evi, Orpheus Evi, Aion Evi ve Theseus Evi olarak adlandırılır. Villalarda bulunan mozaik zemin tamamen korunmuştur. Ayrıca bu arkeolojik alanda yapılan kazılar doğrultusunda agora, Panagia Limeniotissa adındaki bazilika, antik tiyatro ve bazı kral mezarları gün yüzüne çıkarılmıştır. Açık hava müzesi şeklinde değerlendirebileceğimiz bu alan yılın her mevsiminde ziyaretçilere açıktır.

Lefkoşa'daki Leventis Galerisi Kıbrıs Müzelerinden Görülmeye Değer

Leventis Galerisi bir sanat galerisidir. AG Leventis vakfı eğitim ve kültür alanındaki faaliyetlere destek vererek buranın kurulmasına ön ayak olmuştur. Kıbrıslı, Yunanlı ve Avrupalı pek çok sanat insanının yüzlerce tablosu bir araya getirilmiştir. Avrupalı sanatçıların eserlerinin çoğu İtalyan ve Fransızdır. Gidenlerin çokça keyif aldığı bu sanat koleksiyonunda Leventis ailesine dair eserlerin de yer aldığını görmek mümkündür.

Kıbrıs Lefkoşa Shacolas Kulesi ve Gözlemevi

Lefkoşa'nın en yüksek 3. binası olması sebebiyle harika bir görsel şölen sunar. Kule gerçekten çok fazla kata sahiptir. İçerisinde birde gözlem evi bulunur. Dürbün ve teleskopların yer aldığı gözlemevi kulenin on birinci katında konumlandırılmıştır. Buradaki dürbün ve teleskoplar ile Kuzey Kıbrıs'ın başkenti olan Lefkoşa'nın manzarasını izlemeniz size oldukça keyif verecektir. Son olarak kulenin içerisinde bir de müze yer alır. Bu müzede Kıbrıs'a dair fotoğraflar görebilirsiniz.

Lefkoşa'daki Kıbrıs Tarihi Ve Klasik Motorsiklet Müzesi Motorsever Ziyaretçileri İle Buluşuyor

1914 ile 1983 yıllarını kapsayan dönemlerde üretilen pek çok motor ve araba bu müzede bir araya getirilmiştir. Burada yüz elli taneden fazla motor yer alır. Ayrıca kask, motorcu elbiseleri ve daha bir çok motor aksesuarını da görmeniz mümkündür. Eski Ralli şampiyonlarından olan Dimis Mavropoulas tarafından kurulmuş bir müzedir.


Kıbrıs'ta Gidilecek Müzeler
Kıbrıs'ta Gidilecek Müzeler

Kıbrıs Girne İkon Müzesi

Eski adıyla Archangelos Mihail Kilisesi olarak bilinen bu kiliseyi görmeniz Hristiyanlığa dair bilgi edinmenize yardımcı olur. Çünkü 1990 yılında eski kiliseye restorasyon yapılarak, eski halinde içinde bulunan ikonlar burada ziyaretçileri ile buluşuyor. İkonlarda Hz. İsa ve azizlere dair tasvirlere rastlıyorsunuz. Tabi bunların hepsi 19.yüzyıldan sonrasına ait olan nesneler.

Kıbrıs Girne'deki Batık Gemi Müzesi

Girne'de gezilecek yerler daha bitmedi. Bu müzede batan bir geminin parçaları ve buradan çıkan eşyalar ziyaretçilerine sergileniyor. Gemiden yiyecek malzemeleri, içki kadehleri, kaşık, kavanoz ve değirmen taşı gibi daha çok mutfak ürünleri ve araç- gereçleri ile alakalı nesneler çıkmıştır. Bununla da kalmıyor gemi ile alakalı olan fotoğraflar ve gemi maketleri burada sergileniyor.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page