top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Maraş Kime Ait?


Kıbrıs Maraş Kime Ait?
Kıbrıs Maraş Kime Ait?

Kıbrıs'ın hayalet bölgesi olarak bilinen ve uzun yıllardır insanların erişimine kapatılan bölgesi olan Kıbrıs Maraş kime ait? Sorusu ile de sık sık gündeme gelen Maraş kenti ile ilgili bölgede birçok bilgi bulunabilir.

Kıbrıs'ta yaşam çok yüksek seviyede ve refah içinde olduğu için birçok kişinin bu bölgede ev almak istemesi üzerine araştırmalara giriştikleri bilinen bir gerçektir. Maraş bölgesinin Kuzey Kıbrıs'a mı yoksa Güney Kıbrıs'a mı ait olduğu ile ilgili de birçok bilgi dolaşır.


Kıbrıs Maraş Kenti

Maraş veya Varoşa olarak bilinen kent Gazimağusa şehrinde bulunan bir bölgedir. Kıbrıs'ın en ünlü bölgesi olarak zamanında ün salmıştır. 1974 Kıbrıs Harekâtı içerisinde Kıbrıslı Rumlardan oluşan insanlar tarafından terk edilen bu bölge, harekât sonrasında da askerî kontrolde kalmıştır.

Büyük bir kısmı harekat sonrasında yerleşime ve iskana kapatılmıştır. Yeşil Hat bölgesinin hemen kuzeyinde bulunan Maraş sahil şeridi yeni bir gelişme ile 8 Ekim 2020'de yeniden kullanıma açılmıştır. Bu açıdan bu bölgenin hangi devlete ait olduğu ile ilgili sorular da sorulmaya başlanmıştır.


Kıbrıs Maraş'ın Tarihçesi

1974 yılı öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden birisi olarak bilinen Maraş, 13 Ağustos 1974 tarihindeki İkinci Kıbrıs Harekâtı dahilinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir.

Türklerin uçaklarının şehri bombalamasının sonrasında bölgenin tamamen Kıbrıslı Rumlardan yer alan nüfusu güney kısmına kaçmıştır. Bu bölgenin Türk ordusunun eline geçmesinden sonda Maraş, askerî yasak bölge ilan edilmiştir.

1976-77 yılları arasında Maraş bölgesinin kuzey kısmında kalan bazı sınırlı bölgeler daha sonra iskâna açılarak önce güney taraftaki göçmen olan Kıbrıslı Türkler ve sonrasında da Türkiyeli göçmenler bölgeye yerleştirilmiştir. Kıbrıs'ta ev almak çok kolay bir işlem olduğu için 2020 yılında iskana açılan bu bölge ile ilgili de emlak piyasasında ciddi bir hareketlenme söz konusu olmuştur.


Kıbrıs Maraş Kime Ait?
Kıbrıs Maraş Kime Ait?

Kıbrıs Maraş'ın Yeniden Açılması

18 Haziran 2019'da yapılan KKTC Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında Kuzey Kıbrıs Başbakanı olan Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı olan Kudret Özersay'ın yaptıkları ortak bir açıklama doğrultusunda Maraş bölgesinde öncelikle bir envanter çalışmasının yürütüleceği ve ardından da şehrin tekrar turizme açılacağı kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Envanter çalışmaları sırasında Kıbrıslı ekiplere Türkiye'den de gelen uzmanların yardım etmesi ile birlikte ortak yürütülecek bir çalışma doğrultusunda Maraş'taki taşınır ya da taşınmaz mülklerin bütün kayıtlarının tutanak altına alınmasına karar verilmiştir.


Kıbrıs Maraş Kendi Kime Aittir?

Kıbrıs Harekatı ile birlikte Türklerin eline geçen bu bölge Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne resmi olarak bağlanmıştır. Bölgede Rumların herhangi bir hakkı söz konusu olmamakla beraber, yapılacak olan her türlü faaliyetten Kuzey Kıbrıs sorumludur. Bölgenin yeniden turizme açılması ile birlikte yapılacak olan evler ve otellerle Kıbrıs Maraş kentinde ev almak oldukça kolay olacaktır.


Kıbrıs Maraş Kime Ait?
Kıbrıs Maraş Kime Ait?


Kıbrıs Maraş'ın Turizme Açılması

Maraş'ın altyapı çalışmaları doğrultusunda yenilenip daha sonrasında çevre düzenlemesinin yapılarak yeniden inşa edilmesi amacıyla turizme açılmasının yaklaşık değeri Milyar Dolar olarak öngörülmüştür. KKTC Başbakanı olan Ersin Tatar ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla alınan bir ortak karar kapsamında 8 Ekim 2020 Perşembe tarihinde yaklaşık 1.5 km'lik Maraş kıyı şeridi ve denizi KKTC halkının kullanımına açılmıştır.

Günümüz itibari ile Maraş bölgesinin belirlenen güzergahında yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak 08.00 ile 20.00 saatleri arasında gezi yapılabilir. Kuzey Kıbrıs'a ait olan bir bölge olarak Maraş kentinde yeniden düzenlenecek yapısal sistem ile birlikte emlak piyasasının bu bölgede büyük bir hareketlilik öngördüğü bilinen bir gerçektir. Kıbrıs'ta yaşam koşulları çok yüksek olduğu için ev almak isteyen kişiler aynı zamanda vatandaşlık için de başvuru yapabilirler.

27 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page