top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Kimin Zamanında Fethedildi?


Kıbrıs Kimin Zamanında Fethedildi?
Kıbrıs Kimin Zamanında Fethedildi?

Bir ada hükümeti olarak ikiye ayrılmış olan Kıbrıs ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi Kıbrıs kimin zamanında fethedildi? Şeklindedir. Akdeniz bölgesinin üçüncü büyük adası olarak bilinen Kıbrıs, konumundan ötürü her zaman stratejik bir öneme sahip olmuştur.

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin egemenliği altına girmiş olan Kıbrıs, Osmanlıların fethinden önce Venediklilerin elinde olan bir adadır. Venedik hakimiyeti burada 82 yıl hüküm sürmüştür. Ada o dönemlerde İstanbul, Mısır ve Suriye arasında işlemekte olan Türk gemilerine karşı saldırı üssü olarak kullanılmıştır.

Kıbrıs Fethi için Donanmanın Yola Çıkması

Padişah II. Selim şehzadelik dönemlerinden beri Kıbrıs’ı almak için planlarını yapar. Bunun en büyük nedeni ise Mısır’dan kendisine gönderilen atlara Kıbrıslı korsanların el koymasıdır. Fetih hazırlıkları yaklaşık 1570 senesinde tamamlanmıştır.

Lala Mustafa Paşa komutanlığında bulunan 50 bin piyade ile beraber 6 bin yeniçeri ve süvarilik 200 adet gemilik Osmanlı donanması, 1570 tarihinde Kıbrıs’ı fethetmek üzere yola çıkmıştır. Osmanlı donanması, tarih Temmuz ayını gösterdiğinde Kıbrıs'a ulaşır. İlk önce Lefteri Kalesi ve daha sonraki tarih olan 9 Temmuz’da kuzeydeki Girne Kalesi alınmıştır. Ardından ise Lefkoşe fethi 50 süren bir kuşatmayla ele geçirilmiştir.


Kıbrıs Fethinden Sonra Göçmenlerin Yerleştirilmesi
Kıbrıs Fethinden Sonra Göçmenlerin Yerleştirilmesi

Kıbrıs Fethinden Sonra Göçmenlerin Yerleştirilmesi

Bölgeye Anadolu’dan ve çoğunlukla İçel ile Konya bölgelerinden göçmenler getirilmiş ve Kıbrıs’a yerleştirilmiştir. Bugün hali hazırda Kıbrıs’ta yaşayan Türk halkı esası bu göçle birlikte oluşmuştur. Kıbrıs, 1832 senesinde Mısır Valisi olan Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın eline geçmiştir ve yönetimi Mısır’a bağlanmıştır. Fakat 1840 tarihinde padişah Abdülmecid zamanına gelindiğinde tekrar İstanbul’dan yönetilmeye başlanmıştır.


Kıbrıs Devletinin Kurulması

Osmanlı Devleti 93 Harbi sırasında Ruslara yenilince Kıbrıs’ta yeniden dengeler değişmiştir. Osmanlı Devleti 1878 senesinde Kıbrıs’ın idare işlerini destek almak doğrultusunda İngiltere’ye vermiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın çıkması ile beraber Osmanlı Devleti’nin yenilen tarafta yer alması Kıbrıs’ı doğrudan etkilemiştir.

İngiltere hükümeti 5 Kasım 1914 tarihinde Kıbrıs Adası'nı ilhak ettiğini açıklamıştır. Lozan Barış Antlaşması doğrultusunda Kıbrıs Adası o dönem için tamamen İngilizlerin kontrolüne bırakılmıştır. Kıbrıs yüzyıllar boyunca bir çok hükümetin hakimiyet sürdüğü bir bölge olmuştur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurulması

Türkiye, tarihler 20 Temmuz 1974'ü gösterdiği zaman resmi olarak Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattığını açıklamıştır. Harekat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu karara uyularak 22 Temmuz 1974 tarihinde sona ermiştir. Cenevre ülkesinde yapılan görüşmelerin sonrasında olumlu bir sonuç elde edilememiştir.

Bunun üzerine Türkiye ikinci harekatı başlamıştır. 8 Ağustos 1974 tarihinde başlayan II. Kıbrıs Barış Harekatı doğrultusunda adanın bugün biline sınırları çizilmiştir. Tarihler 13 Şubat 1975'i gösterdiğinde Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuştur. Bunun ardından ise 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu resmi olarak tüm dünyaya duyurulmuştur.


Kıbrıs'ta Yaşam Koşulları
Kıbrıs'ta Yaşam Koşulları


Kıbrıs'ta Yaşam Koşulları

​1983 tarihinde resmi olarak kurulan ve bir ada devleti olarak yürütülen Kıbrıs, Türkiye'den daha farklı yaşam koşullarına sahiptir. Kıbrıs bünyesinde yer alan birçok faaliyet Türkiye'de yasaklandığı için Türk vatandaşlarının Kıbrıs'a gittiği bilinir.

Bunlardan birisi kumarhane hizmetleridir. Kıbrıs'ta yaşam koşullarının bir hayli yüksek oluşu ile vatandaşların bu bölgede yatırımlık ev arayışına girmeleri beraberinde gerçekleşmiştir. Kıbrıs bölgesinde ev almayı düşünen kişilere oldukça kolay bir şekilde ev sahibi yapan devlet, herhangi bir koşul aramadan herkese sadece bir adet ev sunar. Kıbrıs'ta aynı isimle birden fazla ev alabilmek mümkün değildir.

Ev sahibi olan kişilerin ülke içerisinde vatandaşlık alma hakları da söz konusu olur. Bu nedenle hem Türkler hem de yabancı milletlerden bölgeye vatandaşlık almak için gelen birçok kişi bulunur. Kıbrıs'ta ev almak için emlak sektöründen yardım alınabilir. Kolay bir şekilde ev sahibi olan vatandaşların bu bölgede uygun fiyatlar üzerinden taşınmaz alabilmeleri mümkündür.


42 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page