top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs’ta Vatandaşlık Nasıl Alınır?



Kıbrıs’ ta vatandaşlık nasıl alınır? Sorusu Kıbrıs’ta yaşamak isteyenler için merak edilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunur. Güneyde ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bulunmaktadır.

KKTC’nin aksine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Avrupa birliği üyesidir. Bu sebeple pasaportları Avrupa’ya rahatlıkla açılabilir. İki ada yönetiminin tekrar birleşimi ileriki zamanlarda söz konusu olabilir.

Böyle bir durumda KKTC vatandaşları Avrupa birliğine üye sayılabilir. Bu durum KKTC vatandaşlığına olan ilgiyi arttırmıştır. Kıbrıs sadece Türkiye için değil diğer ülke vatandaşları içinde çeşitli yatırım fırsatları sebebi ile gözde bir ülke olmuştur.


Kıbrıs Vatandaşlığı Neden Önemli?

Kıbrıs vatandaşları Avrupa Birliğinin bir parçasıdır. Kıbrıs AB üyesi bir ülke olmamasına rağmen Avrupa Birliği Yasası ile Kıbrıs vatandaşları Avrupa’da yaşamak ve çalışmak ya da serbest dolaşma hakkına sahiptirler.

173 bölge ve ülkeye kapıda vize ya da vizesiz girme haklarını bulunur. Peki, Kıbrıs vatandaşlığı avantajlı mıdır? Bu sorunun cevabı elbette evet olacaktır. Hem Avrupa’ya açılan kapıları ve yatırım fırsatları ile Kıbrıs vatandaşlığı oldukça avantajlıdır.

Kıbrıs Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Kıbrıs vatandaşı olmanın birden çok yolu bulunmaktadır.

  • Doğum yolu veya doğum yeri ile vatandaşlık edinme

  • Kıbrıs vatandaşlık haklarına sahip bireyle evlilik

  • Köken yolu ile vatandaşlık

  • Yatırım yolu ile vatandaşlık edinme

Bu seçeneklerden her hangi biri ile Vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.

1-)Kıbrıs Kökenli Anne Veya Baba

Köken yolu ile Kıbrıs vatandaşlığı edinmek isteyen kişilerin 1960 yıllından sonra yurtdışında doğmuş olsa bile kökeninin Kıbrıslı olma şartı bulunmaktadır. Doğum sırasında anne ve babasının Kıbrıs vatandaşı olması gerekmektedir. 1999 yılından sonra doğan biri bile annesi ya da babası Kıbrıs doğum yerine sahip ise vatandaşlık talep edebilir.

2-)Yasa Yoluyla KKTC Vatandaşlığı

15 Kasım 1983 yılı ile birlikte Kıbrıs’ta yerleşik bir biçimde yaşayan kişiler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlığına doğrudan kabul edilmişlerdir. Bu husus KKTC Anayasasında 67. Madde ile garanti altına alınmıştır.



3-)Doğum Ve Evlatlık Alınarak Vatandaşlık

Kıbrıs’ta doğan tüm çocuklar Kıbrıs vatandaşlığına kabul edilmektedir. Evlat edinilme yolu ile vatandaşlık kazanımı ise evlat edinilen çocuğun ergin olmaması gerekmektedir. Yani bu vatandaşlık hakkından sadece küçük çocuklar yararlanmaktadır.

4-)Evlilik Yoluyla KKTC Vatandaşı Olmak

Evlilik yolu ile KKTC vatandaşlığı en çok merak edilen konulardandır. Evlilik yolu ile vatandaşlık başvurusu yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Peki, başvuru için nelere dikkat edilir ? Evlilik yapan kişinin başvuru öncesinde en az iki yıl süreyle Kıbrıs’ta ikamet etme şartı aranmaktadır. Aynı zamanda başvuran kişinin 3 yıl süreyle Kıbrıs vatandaşı ile evli olmasına bakılmaktadır.

5-)Bakanlık Kararları İle KKTC Vatandaşlığı

Aralıksız 5 yıl süre ile KKTC’de ikamet eden, 18 yaşını aşmış kişiler gerekli yetkinlik ve niteliklere sahip oldukları takdirde bakanlık kararı ile KKTC vatandaşlığına sahip olabilirler. İstisnai durumlarda da zaman zaman vatandaşlığa başvuran kişiler bakanlık kararı ile vatandaşlık kabulü alabilirler.



Nasıl Kıbrıs Vatandaşı Olunur?

Türk vatandaşlığı gibi Kıbrıs vatandaşlığı sahip olabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Kıbrıs vatandaşı olmak kolay mıdır? Gerekli şartları taşıdığınız takdirde vatandaşlık almak zor değildir. Gerekli belgeleri tamamlayarak başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Kendiniz inceleyerek ya da profesyonel destek alarak gerekli işlemlerden sonra kolaylıkla Kıbrıs vatandaşı olunabilir.

Kıbrıs Vatandaşı Olabilmenin Şartları?

Günümüzde birçok ülke vatandaşlık başvurusu kabul etmektedir. Fakat ülke vatandaşlık başvuruları için belli şartları sağlamanız gerekmektedir.

Kıbrıs vatandaşı olabilmek içinde bazı şartlar bulunmaktadır;

  • Kıbrıs doğumlu aileden gelmek

  • Yasa yolu ile vatandaşlık talep etmek

  • Evlatlık bağı ile vatandaşlık

  • Evlilik yolu ile vatandaşlık talebi

Emlak yatırımı yaparak vatandaşlık almak isteyen kişilerinde yukarıdaki şartları taşıması gerekmektedir. Fakat 5 yıl ikamet edinildiği taktirde vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page