top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Gavvolem Ne Demek?



Kıbrıs’ta yaşayan yabancılar, gavvolem ne demek? Diye merak ediyor. Yerli halk arasında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Gavvolem kelimesi, Kıbrıs Türkçesinde, “lanet olsun”, “Allah kahretsin” gibi anlamlara geliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşayan Türklerin büyük bölümünün Anadolu’dan göç etmiş olmasına rağmen günümüzde konuşulan Kıbrıs Türkçesinin lehçesi farklıdır. KKTC Türkü ile Türkiye Cumhuriyeti Türkleri kendi aralarında anlaşabiliyor olsa da bazı kelimelerin farklı kullanıldığı görülebiliyor.


Kıbrısça Konuşmak

Tatil veya başka amaçlarla Kıbrıs’a gelmiş olanlar, günlük hayatın her aşamasında Kıbrıs aksanı ile karşılaşacaktır. Kıbrıs Türkçesinin kendisine özgü bazı kelimeleri vardır.

  • Alizavra: Kertenkele,

  • Bandofla: Terlik,

  • Bandulbulya: Belediye pazarı,

  • Basbalya: Tokat,

  • Cirlenmek: Yuvarlanmak,

  • Gusbo: Kazma,

  • Gancelli: Bahçe kapısı,

  • Lenger: Kova,

Bunlara benzer çok fazla kelime ile karşılaşılır. Adada yüz yıllarca, Rumca, İtalyanca İngilizce ve Türkçe dillerin etkisi görülmüş ve bu karışım bazı kelimelerin türemesine neden olmuştur.


KKTC Dini Nedir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1983 yılında ilan edildiğinde dini İslam olarak belirtilmiştir. Adanın Türk bölümünde yaşayan toplulukların %99 Müslümanlardan oluşuyor. Hristiyanlar %1, geri kalanlar ise, Maruni, Ortodoks, Anglikan, Protestan, Katolik ve Lutheryandır.

Farklı din ve kültürlerin bir arada yaşıyor olması, konuşulan dile etki ediyor ve bazı yeni kelimelerin türemesine ve Kıbrıs Türkçesi olarak konuşulmaya başlamasına neden oluyor. Kıbrıs lehçesi, keyifli ve eğlenceli bir konuşma sağlıyor.


Kıbrıs’ta Neden Yaşanmalı?

Her coğrafi bölgenin ve ülkenin farklı özellikleri vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, farklı ülkelerdeki birçok kişinin yaşamak istediği yerlerden birisidir. Ada ülkesi olma özelliği birçok açıdan avantaj sağlıyor. Tatil için tercih edilebilecek bir konumda olması ve ev satın almanın yabancılara sağladığı avantajlar, yaşamak için neden tercih edildiğini en iyi şekilde gösteriyor. Eğlence hayatına düşkün olanlar, dünyanın en iyi casinolarının bulunduğu Kıbrıs’ı tercih ediyor ve buradan ev alarak vatandaşlık hakkı kazanmaya çalışıyor. Emlak yatırımlarının daha uygun olması yabancıların en fazla ilgisini çeken konuların başında geliyor.



Kıbrıs’ta Eviniz Olsun

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ev sahibi olmak istiyorsanız, birçok kolaylıkla karşılaşır ve kısa sürede istediğiniz evi satın alabilirsiniz. Yabancı şahıslara tanınan emlak edinme hakları sayesinde, yasal yollarla ülkeye gelen herkes konut projelerini inceleyebiliyor ve diğer ülkelere göre daha kolay ve uygun şartlarla ev satın alabiliyor.

Coğrafi güzelliğe hayran kalanlar, ayrıca konuşulan Kıbrıs Türkçesi lehçesinin kulağa hoş geldiğini de görebiliyor. Türkiye’den gelenler bile gavvolem gibi ilk kez duydukları kelimeleri öğrenmeye çalışıyor.


Kıbrıs Türkçesi

Kısa süreli ya da ev satın alarak uzun süreli yaşam için Kıbrıs’a geldiğinizde, Kıbrıs Türkçesi aksanı ile karşılaşacaksınız. Konuşulan dilin aksanı, yabancıların ilgisini çekiyor ve sempati duymalarını sağlıyor.

Bunun için gelen her yabancı bazı kelimeleri öğrenmeye ve taklit etmeye çalışıyor. Emlak danışmanlığı hizmeti alanlar, danışmanları ile konuşurken bu aksanı dinlemekten keyif alıyor. Ev satın alarak Kıbrıs’ta yaşamaya başlayanlar, Kıbrıs Türkçesini ve aksanını kolaylıkla öğrenmeye başlayabiliyor.



Kıbrıs’a Yatırım Yapılır Mı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihi ve doğal güzellikleri ile gelen ve gören herkesi büyülüyor. Buraya yatırım yapmak isteyenler daha çok emlak sektörünü seçiyor. Sürekli yeni projeler hazırlanıyor ve lüks konutlar daha uygun fiyatlara satılıyor. Ev satın alarak emlak yatırımını yapanlar, kiraya verme sorunu yaşamıyor.

Günlük, haftalık, aylık ya da yıllık kiralama yöntemleri ile satın aldıkları ev üzerinden hemen para kazanmaya başlıyorlar. Yabancıların ilgisi çok fazla olduğu için ev fiyatları da sürekli artış gösteriyor.



514 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Sık Sorulan Sorular

Son dönemlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ev almak ile ilgili sık sorulan sorular görülüyor. Kıbrıs'ta ev sahibi olmak herkesin haya

Kıbrıs Türkiye Arası Kaç Km?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) turizm bölgesi olan bir ülke olmasından dolayı Kıbrıs’ta tatil yapmak isteyen Türk vatandaşlarının araş

Ev Yatırımı İçin Avustralya Mı? Kıbrıs Mı?

Ev yatırımı için Avustralya mı? Kıbrıs mı? Kendi anavatanı dışındaki ülkelerden ev satın almak isteyen kişiler hangi bölgeden almaları gerek


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page