Bir önceki günün borsadaki kapanış fiyatı ile birlikte bir sonraki günün gerçekleştirdiği açılış fiyatı farklı fiyat seviyelerine sahip olduğunda bir boşluk oluşur ve fiyat boşluğu (GAP) nedir? çeşitleri nelerdir? nasıl yorumlanır? sorusuna cevap aranır. Bu esas olarak, işlem seansından sonra söz konusu hisse senediyle ilgili herhangi bir haber nedeniyle oluşur. Örneğin, şirketin kazancı beklenenden yüksekse, ertesi gün hisse senedi boşluk bırakacaktır.
Boşluk Neden Oluşur?
Genellikle piyasada düşük likidite olduğunda bir boşluk oluşur. Bu hisse senedinin alım satımını yapacak yeterli alıcı veya satıcı yoktur. Bu hisse senedinde yüksek bir hacim olduğunda da ortaya çıkabilir. Hisse senedi kapandıktan sonra piyasa duyarlılığını etkileyen kazanç bültenleri ve şirketle ilgili haberler gibi önemli olaylar, ertesi gün hisse senedi açıldığında hisse senedi fiyatlarında boşluklara yol açar. 4 farklı fiyat boşluğu çeşidi vardır.
Ortak Boşluklar
Ortak Boşluklara bazen ticaret açığı veya alan boşluğu da denir. Bu tür fiyat boşlukları gergin piyasalarda oluşur ve genellikle birkaç gün içinde kapanır. Hacim düşükken bir hisse senedinin temettüden çıkmasından kaynaklanabilirler. Bir ticaret aralığında ortak bir boşluk belirir ve o sırada hisse senedine gösterilen ilgi eksikliğini pekiştirir.
Bu tür fiyat boşluklarını bilmek iyidir, ancak bunların alım satım fırsatları yaratacağı genellikle şüphelidir. Ortak boşluklar genellikle fiyat değişirken ortaya çıkar. Bu tür boşluklar boyut olarak büyük değildir ve nispeten hızlı bir şekilde doldurulur. Fiyat değişkendir ve herhangi bir sinyal etkisi olmaksızın aralık içinde sık sık ortak boşluklar meydana gelir. Bu nedenle, bir aralık içinde ve ek izdiham faktörleri olmadan ticaret boşluklarından kaçınılması önerilir. Diğer 3 boşluk türü genellikle daha yüksek olasılıklı ticaret fırsatları sağlar.
Ayrılma Boşlukları
Ayrılan boşluk genellikle başlangıçta doldurulmaz. Hisse senedi fiyatı bir destek veya direnç seviyesinin üzerine çıktığında bir kırılma aralığı oluşur. Bu bir kırılma paterni gibidir, ancak burada asıl kırılma bir boşluk şeklinde gerçekleşir.
Bu tür bir boşluk, güçlü bir ivmeye işaret eder ve fiyat, kopan bir boşluktan sonra eğilimini sürdürür. Ayrıca, kırılma aralığı ne kadar büyük olursa, boşluktan sonraki mum o kadar güçlü olur ve hakim eğilim o kadar güçlü olur.
Kaçak / Devam Boşlukları
Kaçak boşluklara ölçüm boşlukları da denir. Bir yükseliş trendindeki kaçak boşluklar, yükseliş trendinin başlangıcında içeri girmeyen ve fiyatta bir geri çekilme beklerken bunun olmayacağına karar veren tacirleri temsil eder. Bir anda alım ilgisi artmıştır. Bu tür kaçak boşluk, tüccarlarda neredeyse panik durumunu temsil eder. Kaçak boşluklar, hisse senedine yeni ilgiye neden olabilecek önemli haber olaylarından da kaynaklanabilir. Bir düşüş trendinde kaçak, kenarda duran alıcılar tarafından hisse senedinin tasfiyesinde bir artışı temsil eder. Trendlerin ortasında devam boşlukları oluşur. Bir yükseliş trendinde, yukarı doğru bir boşluk bir devam sinyali verir ve ilave alıcıların fiyatı yükseltmek için piyasaya girdiğini gösterir. Tercihen devam boşlukları, sürdürülebilirliği doğrulamak için boyut olarak çok büyük değildir. Herhangi bir aşırı fiyat veya boşluk hareketi, alıcı ve satıcı dinamiğinde bir değişimin habercisi olabilir.
Tükenme Boşlukları
Tükenme boşlukları genellikle doldurulur ve bir tükenme boşluğunu takas etmenin en iyi yolu spekülasyon yapmak değil, formasyon etrafındaki çıkışları ve girişleri zamanlamak için bilgileri kullanmaktır. Tükenme aralığı genellikle bir trendin sonunda veya önemli bir destek ve direnç seviyesinde oluşur.
Eğilim yönündeki ilk boşluk kontrolden çıkmış bir boşluk gibi görünebilir, ancak sonraki mum genellikle bir fiyat seviyesinin kararsızlığını veya reddini gösteren bir Doji formasyonundan sonra gelir.
Tükenme aralığı genellikle bir trend döneminde meydana gelir ve bir tersine dönüş sinyali verebilir. Fiyat, trend yönünde son bir boşluk bırakır ve ardından tersine döner. Yanlış sinyallerle karşılaşmamak için yön değişikliğini onaylayan mumun tamamlanmasının beklenmesi önerilir.
Boşluklarla Oynamak
Tüccarlar, oluşan fiyat boşluklarının türüne göre bir ticaret stratejisi oluşturabilir. Genel bir kural olarak, tüccarların boşluk ticareti yaparken göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar aşağıdadır:
Ortak boşluklar, oluştuktan sonra piyasa boşluğu doldurduğu için genellikle ters yönde işlem görmelidir.
Devam boşlukları güçlü bir trendin sinyalini verir ve tacirler bir devam boşluğu oluştuktan sonra trend yönünde girebilirler.
Tükenme boşlukları, trendin tersine çevrildiğinin sinyalini verir ve tacirler bu boşluğu fark ettikten sonra ters trende girmeye çalışmalıdır. Yukarıdaki temel kuralların yardımıyla, hem günlük tüccarlar hem de konumsal tüccarlar grafiklerdeki boşlukları analiz edebilir ve buna göre ticaret yapabilir.
Boşlukları Doldurma
Boşluk doldurma popüler bir ticaret stratejisidir ve sadece borsada değil Forex'te de kullanılır. Bir boşluk oluştuktan sonra, fiyatın sonunda boşluğun kaynağına geri dönmesi ve böylece boşluğu "kapatması" sıklıkla gerçekleşir.
Bu bağlamda önemli olan, bir farkın kapanmasının her zaman gerçekleşmemesidir. Ayrıca, boşluk kapanması mutlaka hemen gerçekleşmez.
Alım satım açığının kendi başına kapanmasını önerilmez ancak boşluk doldurmayı hedef seçmenin bir yolu olarak kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, bir boşluk kapatıldığında, fiyat orijinal yönüne geri döneceği için genellikle yeniden giriş fırsatları bulabilirsiniz.
Boşlukların Zaman Çerçevesi
Günlük, haftalık veya aylık grafiklerde yukarı ve aşağı boşluklar oluşabilir ve ortalamanın üzerinde hacimle birlikte olduğunda önemli kabul edilir. Boşluklar, her günün bir açılış boşluğu yaratmak için bir fırsat olduğu günlük grafiklerde daha sık görülür. Haftalık veya aylık grafiklerdeki boşluklar oldukça nadirdir.
Boşluk, haftalık grafikler için Cuma kapanışı ile Pazartesi açılışı arasında ve aylık grafikler için ayın kapanışının son günü ile bir sonraki ayın ilk günü arasında olmalıdır.
Neredeyse her gün boşlukların olduğu bir fiyat tablosu, çok az işlem gören menkul kıymetler için tipiktir ve bundan kaçınılmalıdır. Fiyatlar genellikle piyasa açılışında yükselir veya düşer, ancak piyasa kapanana kadar boşluk kalmaz. Bu tür geçici gün içi boşlukların, normal piyasa oynaklığından daha önemli olduğu düşünülmemelidir.
Aşağı ve Yukarı Boşluklar
Fiyat çizelgelerinde genellikle boşluklar olarak bilinen ve belirli bir fiyat aralığında hiçbir hissenin işlem görmediği zamanları temsil eden boş alanlar bulunur. Normalde bu, piyasanın bir gün kapanışı ile ertesi gün açık olması arasında gerçekleşir. İki temel boşluk türü vardır ve bunlar yukarı boşluklar ve aşağı boşluklar olarak bilinirler.
Yukarı boşluğun oluşması için piyasa kapandıktan sonraki düşük fiyatın bir önceki günün yüksek fiyatından daha yüksek olması gerekir. Yukarı boşluklar genele bakıldığı zaman yükseliş olarak kabul edilirler. Aşağı boşluk ise yukarı boşluk teriminin tam tersidir. Piyasanın kapanışı gerçekleştikten sonraki yüksek fiyatın, bir önceki günün düşük fiyatından düşük olması gerekir. Aşağı boşluklar genele bakıldığında düşüş olarak kabul edilirler.
Piyasanın boşluktan nefret ettiği ve tüm boşlukların doldurulacağına dair eski bir söz vardır. Bunun ortak ve tükenme boşlukları için bir miktar değeri olsa da, kırılma veya kaçak boşlukların doldurulmasını bekleyen pozisyonları tutmak portföyünüz için yıkıcı olabilir. Aynı şekilde, fiyatların bir boşluğu doldurmasını bekleyerek bir trende girmeyi beklemek, büyük hareketi kaçırmanıza neden olabilir.
Piyasa içerisindeki bu dalgalanmalar üzerine yatırımcıların farklı ve güvenilir bir alternatif aradıkları bilinir. Kıbrıs GYO piyasası tam da bu aşamada yatırımcıların karşısına çıkar ve yatırımlarını kısa sürede değerlendirme avantajı sağlar.
Σχόλια