top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?
Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir? soruları günümüzde oldukça sık duyulan sorulardır. Finans işlemleri içerisinde de bir kalıp haline gelen Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi özellikle yatırım sahipleri için oldukça önemlidir.


​​​​Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi Nedir?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi, ABD üzerinden çalışır. Ayrıca tamamen finansal konular ile ilgilidir. Sistem içerisinde finansal konulara açıklık getirilir. FOMC açılımı The Federal Open Market Commite olarak biliniyor.

Asıl hedeflerinden bir tanesi istihdamı yükseltmektir. Finansal veriler ve enflasyon verilerinin dengesini sağlayabilmek adına düzenleyici ve dengeli politikalar takip eder. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi ekonomik açıdan ortaya çıkabilecek tüm sorun ya da krizleri önlemeyi amaçlar.

Bu sebeplerle Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi tarafından verilen tüm kararlar hem ülkeyi hem de yatırımcıları etkiler. Bilindiği gibi günümüzde ABD tarafından alınan tüm ekonomik kararlarda genel anlamda birçok ülkeyi etkiler. Özellikle dolar bazında ortaya çıkan hareketlilik yatırımcıları oldukça yakından ilgilendiriyor. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi ABD merkez bankasına bağlı olarak çalışır.


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi Ne Zaman Kuruldu? Hangi Ülkede Kuruldu?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi ABD ülkesi tarafından oluşturulmuştur. Oldukça eskiye dayanan bir kökeni vardır. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi 1933 yılında ortaya çıkmıştır. Kurulduğu süreçte ki amaçlarını günümüzde de devam ettiriyor. ABD tarafından kurulduğu için aldığı kararlar ile yalnızca Amerikan ekonomik piyasasını değil birçok ülkenin ekonomik piyasasına etkileri olur.


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?
Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi İşleyişi Nasıldır?

Janet Yallen, hem Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi başkanı hem de FED başkanıdır. Komitenin en üst seviyede ki üyesi başkanıdır. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesinin yönetim kurulu içerisinde yedi tane kişi görev alıyor. Bu üyelere Guvernörler deniliyor. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplam üye sayısı ise on iki kişidir.

Tüm başkanlar toplantılara katılmakla yükümlü olup yalnızca beş tane başkanın oy kullanma hakkı bulunur. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplantıları bir yıl içerisinde sekiz defa düzenlenir. Başkanların katılması zorunludur. Komitenin ABD içerisinde her bölge için ayrı sorumluları vardır. Genel işleyiş Federal Reverse System olarak adlandırılıyor.


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi Hedefleri Nelerdir?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi finansal konuları, sorunları ya da krizleri yönetmeyi hedefler. İstihdamı arttırmak amaçlarından bir tanesidir. Enflasyon artışını engellemeyi ve para piyasasını dengede tutmayı hedefler. Ekonominin düzenli ilerlemesini ve geliştirilmesi sağlamak amacıyla hedefler belirler ve kararlar alır.

Ayrıca Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi bankalar arası güven bağlarını korumayı amaçlar. Özel ve devlet bazı kuruluşları yönetmeyi hedefler. Açık finansal piyasada denge sağlamayı hedefler. Federal fon üzerindeki oranları düzenlemeyi hedefler.


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi İçerisinde Guvernörler Grubu

Komitenin kuralları çerçevesinde hareket etmek zorundadırlar. Tüm komite toplantılarına katılırlar. Bankalar arası işlemleri sağlar. Ayrıca grup bankalar arası güvenlikten de sorumludur. Amerika'ya bağlı 12 bölgenin 12 Bankası ile iletişim halindedir. Bu bankalar Federal Rezerv Bankaları olarak bilinir. Guvernörler genel anlamda hem devlet bankaları hem de kamu-özel kuruluşların işleyişini yönetir.


​​​​​Fomc Hangi Hedefler Doğrultusunda Toplantı Yapar?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplantılarının ana hedefi ABD ülkesinin açık finans piyasasının düzenini sağlamaktır. Toplantılar genel işleyiş de düzenli toplanma tarihlerine göre bir araya gelir. Ancak acil durumlarda anı toplantılarda yapılabilir. Toplantılar esnasında finansal kararlar alınır. Toplantılar sonrası dolar oldukça etkilenir. Dolar biriminde düşüşler ya da artışlar ortaya çıkabilir.

Toplantılar genel anlamda para politikasını etkiler. Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kararlar alınır. Toplantının ardından karar tutanakları hazırlanır. Toplantı sonucu ise birçok sektör alanı tarafından ilgiyle beklenir. Hazırlanan karar tutanakları toplantı biriminde kamuoyuna duyurulur. Duyuru öncesinde önemli kişilerden açıklamalar alınır. Tüm bu süreç küresel piyasa yatırımcıları için oldukça önemlidir.


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi Toplantıları Neden Önemlidir?

Finansal konular gündeme geldiği için bu toplantılar çok önemlidir. Yeni dünya düzeninde ABD çerçevesinde gelişen para politikaları birçok yatırımcıyı yakından etkiler. ABD'nin birçok ülke üzerinde oluşturduğu ekonomik baskı sebebiyle döviz üzerinde olan her oynama birçok ülke ve kişiyi yakından etkiler.

Döviz üzerinden yatırım yapan herkes kazanç elde etmek istiyorsa komite toplantılarında ortaya çıkan tüm gelişmeleri takip etmelidir. Rastgele yatırımlar ile kazanç sağlamak oldukça zordur. Bu sebeple doğru araştırmalar yaparak yatırım için doğru seçenekler değerlendirilmelidir.


Fomc Tutanaklarını Nasıl Yorumlamak Gerekir?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplantıları doğrudan birçok ülkenin ekonomisine etki ettiği için her bir bireyin bu toplantıları doğru bir şekilde yorumlaması önemlidir. Tutanakların finansal konuları nasıl yönlendirdiğini öğrenmek gerekir.

• Faizlerin artışı doları yükseltir buna karşın altının fiyatının düşmesine sebep olur.

• Parasal genişleme kararları da doların değerini artırır.

• Kararları her bir üye etkileyebilir. Bu sebeple alınan kararların ne kadar çoklukla kabul edildiğini araştırmak önemli olacaktır.

• ​​​​​​Enflasyonda yükselmeler ortaya çıkması ileriye dönük kararlarda parasal genişleme konusunda duraksama ortaya çıkarır.

Özellikle yatırımcı olan kişiler için bu yorumları yapabilmek önemlidir. Yatırımları bu kararlar ile yönlendirmek kişileri kazançlara yaklaştırır.


Fomc Tutanakları İncelenirken Hangi Soruları Sormak Önemlidir?

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplantıları yorumlaması yapılırken cevabına ulaşılması gereken bazı sorular bulunur.

Bunlar;

• ​​​Faiz kararları ne yönde ilerledi?

• Faiz artışı hakkında kararlar alındı mı?

• Alınan kararlarda üyelerin düşünceleri ne yönde fazlalık gösteriyor?

• Kararlar oy birliğine göre mi yoksa oy çokluğu sebebiyle mi alındı?

• Kararların genel ekonomik görünümü nedir?

• Enflasyon konusunda alınan kararlar nelerdir?

Bahsedilen tüm bu sorular yatırımcılar için ne yönde ilerlemesi gerektiğine dair izlenimler verir. Bu nedenle Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi tutanakları incelenirken sorulması gereken önemli sorulardır.


Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?
Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (Fomc) Nedir? Neden Önemlidir?

Fomc Tarafından Hazırlanan Tutanakları Yorumlarının Yatırımcılara Faydaları

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi tarafından yapılan toplantılar ekonomileri ve dolayısıyla yatırımları etkiler. Bu sebeple alınan kararları yorumlamak gerekir. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi tarafından alınan bu kararları doğru yorumlamak yatırımcılara şunları kazandırır;

• Döviz piyasasında ortaya çıkan her hareketlilik birçok yatırım aracını etkiler.

• Yatırımcılara işlemlerini hangi alanda yapması gerektiği konusunda yardımcı olur.

• Finansal piyasaya bu tutanaklar yön verir.

• Döviz kurları ve Faiz oranlarını etkiler. Bu nedenle önemlidir.

• ​​​​​​Toplantı sonucu ortaya çıkan olumlu kararlar piyasayı olumlu yönde etkiler. Olumsuz kararlarda aynı şekilde kazanç kaybına sebep olur.

Kısacası bu Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplantıları sonucunda ABD ekonomisi dolayısıyla tüm Dünya ekonomisini doğrudan etkileyen kararlar ortaya çıkar. Bu sebeple yatırımcılara oldukça yüksek kazançlar elde ettirir.

​​​​​​Günümüzde en güvenli yatırımlardan biri olan Kıbrıs'ta ev alma ya da Kıbrıs bazlı yatırımlarda dahi Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi toplantılarını takip etmek önemlidir. Bunların yanı sıra Kıbrıs'ta yaşam düşünen kişiler içinde dolardaki hareketlilik önemlidir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page