top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Ev Yatırımı İçin Çeşme Mi? Kıbrıs Mı?


Ev Yatırımı İçin Çeşme Mi? Kıbrıs Mı?
Ev Yatırımı İçin Çeşme Mi? Kıbrıs Mı?

Ev yatırımı için çeşme mi? Kıbrıs mı? Yatırım açısından kıyaslaması yapılacak olursa her iki bölgenin de turistik bölge olması ve tatil bölgesi olmasından dolayı karşılaştırma yapılarak ve her durum göz önünde bulundurularak yapılması gereken yatırımlar arasındadır. Bu kıyaslama çok fazla kafa karıştıran bir durum olmasından dolayı bütün detayların iyi bir şekilde araştırılarak hareket edilmesi büyük önem taşır.

Yatırım amaçlı ev alan bireylerin daha düşük maliyetler karşılığında daha yüksek getirisi olan bir yatırımı tercih etmeleri yapılacak olan en doğru seçimdir. Her iki bölgenin de iyi yanları olduğu gibi kötü yanlarının da düşünülerek hareket edilmesi hatta gerekirse iyi ve kötü yanların liste yapılarak kıyaslanması da karar verme konusunda yardımcı olacak etkenler arasında görülebilir.


Türk Vatandaşlarının Çeşme Yerine Kıbrıs’ta Ev Alması Mantıklı mı?

Gayrimenkul yatırımlarında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dünyanın yeni gözdesi olarak görünen ülkeler arasında yer alıyor olması Çeşme yerine Kıbrıs’tan ev alımını daha baskın hale getirebilir. Kıbrıs’ın doğal güzellikleri, bozulmayan tarihi kültürleri, yaşayan ada halkının sıcakkanlılığı ve özellikle çok fazla turist sayısının ülkeyi yıl içerisinde ziyaret ediyor olması Kıbrıs’ın bir adım öne çıkmasına neden oluyor.

Ayrıca ülke genelinde alt yapı yatırımlarının sürekli olarak artış göstermesi de farklı bir etken olarak görülebilir. Tatil ve turist bölgesi olmasının dışında eğlence mekânlarının çok olması, çeşitli kumar oyunlarını oynamak isteyen birçok bireyin sürekli olarak ülkeyi ziyaret ediyor olması da diğer yararlı durumlar arasındadır.

Kıbrıs’ın iklim koşulları yılın neredeyse 300 günü güneş alıyor olmasından dolayı genel olarak ılık bir havaya sahip olması ile birlikte ülkenin yaşam standartlarının Avrupa değerlerinde olması gibi daha birçok etken Kıbrıs’ı yatırım için ideal ülke haline getiriyor.


Çeşme’den Ev Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Çeşmeden ev alarak yatırım yapmak isteyen kişilerin ilk dikkat etmesi gereken husus altyapıdır. Alınacak olan gayrimenkulün bulunduğu bölgede altyapı sorunu olması ev sahiplerini sıkıntıya düşürebilir. Dikkat edilmesi gereken hususlar arasına girme sebebi ise Çeşme’de birçok bölgede altyapı sorununun olmasından kaynaklıdır.

Dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise alınacak olan gayrimenkulün depreme dayanıklılık derecesidir. Çeşme’de kıyı şerit bölgesinde inşaat yönetmeliklerine ters olan birçok yapı bulunur. Geçmiş dönemlere ait inşaat teknolojisi ile yapılan site ve apartmanlar çok uzun zamanlardır kullanılmaktadır.

Konum alınacak olan gayrimenkul için önemli bir etken olmasından dolayı dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Denize yakınlığı ve uzaklığı Çeşme’de alınan evin değerine ilerleyen dönemlerde de oldukça etkili olacaktır. Denize yakın olan evler deniz manzarasını barındırıyor olmasından dolayı uzak olan evlere göre daha yüksek fiyattadırlar.

Gayrimenkulün bulunduğu mahalle özellikleri arasında ulaşımın kolay sağlanabiliyor olması gereklidir. Minibüs ve otobüslerin güzergâhı üzerinde olan ve kolay ulaşım sağlanan mahallelerde olması daha ilgi çekici hale dönüşmesine yardımcı olur. Alınacak olan gayrimenkul merkeze ne kadar yakın olursa alışveriş merkezlerine ve diğer ihtiyaçlara daha hızlı yanıt bulunur.


Kıbrıs’tan Yatırım Amaçlı Ev Almanın Faydaları
Kıbrıs’tan Yatırım Amaçlı Ev Almanın Faydaları

Kıbrıs’tan Yatırım Amaçlı Ev Almanın Faydaları

Kıbrıs’ta ev almanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar sıralanması durumunda açıklamaları ile birlikte sayfalarca yazı yazılmasına sebep olabilir. Belirli özellikler altında Kıbrıs’ta ev almanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Döviz para birimleri ile kiralanabilir ya da satılabilir.

  • Kıbrıs emlak piyasası sürekli olarak hareketli bir piyasaya sahiptir.

  • Kıbrıs’ta alınan evlerde bölgede turist çokluğundan dolayı yüksek kazançlar sağlanabilir.

Kıbrıs’ın farklı bir ülke olmasının yanı sıra doğal güzellikleri ve kültürü ayrı bir yaşam tarzı sunar.


Kıbrıs’ta Ev Almanın Avantajları Nelerdir?

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım amaçlı ev almanın sağladığı birçok avantaj bulunur. Bu avantajlardan önde gelenleri şu şekilde sıralanabilir.

Ülkenin tatil bölgesi olması, eğlence mekânları ve ülkenin turist sayısının her geçen zaman dilimi içerisinde sürekli olarak artış gösteriyor olmasının yanı sıra otel seçeneğinin fazla olması, plajlarının güzelliği ile birlikte yılın neredeyse tamamında güneş alıyor olması ev alarak yatırım için ideal bir ülke haline gelmesini sağlıyor.

  • Ülkede altyapıya önem veriliyor olmasından dolayı altyapıya yapılan yatırımlardan dolayı ülke geneli sürekli olarak değer kazanmaya devam ediyor.

  • Türk vatandaşları için Kıbrıs’ın ülkemize yakın olması, hayat standartlarının yüksek olması ve avantajlı fiyatları da yatırım için öne çıkmasını sağlıyor.

  • Kıbrıs halkının sıcakkanlı olmasından dolayı uyum sağlama sorununun olmaması,

  • Akdeniz bölgesinde bulunan en uygun ev fiyatlarına sahip ada olması,

Ve daha birçok farklı avantajları ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye ve başka ülke vatandaşları için yatırım amaçlı ev almanın en uygun olduğu ülkeler arasında olmasını sağlıyor.


Kıbrıs’ta Ev Alma Koşulları

Kıbrıs’ta ev alma işlemleri oldukça kolaydır. Başka ülke vatandaşlarının hepsi yabancı statüsünde yer alır. Ayrıca yabancı statüsünde yer alan bireyler 1 ev alma hakkı ile sınırlandırılmıştır.

Her ailede bireyler yalnızca birer ev alabilirler. Yatırım amaçlı biden çok ev almak isteyenlerin uluslararası şirket sahibi olması ve alım yapacakları evleri şirketleri üzerine almaları gerekir.


Kıbrıs’ta Yaşam Pahalı mı?

Ülke genelinde yaş ve kültür çeşitliliği olarak birçok insan rahat bir yaşam sürer. Kıbrıs’ta Türkiye Cumhuriyeti’ne göre hayata biraz daha pahalıdır. Ama Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin büyük bir çoğunluğundan daha düşük yaşam maliyetleri vardır.


Kıbrıs Yaşam Standartları

Kıbrıs’ın nüfusunun az olması ülkedeki trafiğin yoğun olmamasına ve bireylerin istedikleri yere daha kısa süreler içerisinde ulaşabilmesine yardımcı olur. Ülkemizde özellikle trafiğin yoğun olmasından kaynaklı bunalan kişiler için Kıbrıs bu konuda oldukça rahat bir ülkedir. Ülkenin yaşam standartlarının kalitesi birçok Avrupa ülkesinin üstündedir.


Kıbrıs’ta Neden Yatırım İçin Ev Alınır
Kıbrıs’ta Neden Yatırım İçin Ev Alınır

Kıbrıs’ta Neden Yatırım İçin Ev Alınır

Kıbrıs’ta yatırım amaçlı ev almak birçok ülkeye göre daha mantıklı bir harekettir. Özellikle alınan ev için harcanan paranın yatırım yapan bireylere dönüşü sekiz ile on iki yıl arasındadır. Ülkemizde ve daha birçok ülkede bu durum genellikle yirmi ile otuz yıl aralığında değişiklik gösterir. Kıbrıs’ta ev kiralarının döviz cinsinden olması ve yüksek kira getirisinden olmasından dolayı kendisini amortisman etme süresi daha kısa sürede gerçekleşir.


Kıbrıs’ta Ev Alma Süreci

Kıbrıs’ta ev alım sürecinde izlenmesi ve bilinmesi gereken birtakım maddeler bulunur. Bu maddeler sırasıyla şu şekildedir;

  • Kıbrıs’ta ev alabilmek için öncelik olarak satış sözleşmesi hazırlanır.

  • Maliyeye ev alınırken damga vergisi yatırılır.

  • İlk başta hazırlanan satış sözleşmesi 21 günlük süre içerisinde tapu kaydına işlenmelidir.

  • Bakanlar Kurulunun onay vermesi ile tapu devri yapılır.

  • %3 oranında tapu harcı muafiyetinden bir defalık faydalanılabilir.

Kıbrıs vatandaşı olmayan yabancı statüsünde bulunan bireyler için inceleme ve onay süreci 1 yıl sürme ihtimali vardır. Türk vatandaşı olan bireyler için bu süreç 1 ya da 2 ay aralığındadır.


Kıbrıs’ta Emlak Vergisi

Kıbrıs’ta alınan evin kira gelirine ait stopaj ödenmesi zorunludur. Stopaj miktarı yıllık kazancın %10 oranına eşittir. Kıbrıs ile Türkiye arasında vatandaşların çift vergi ödemesini engellemek için önleme anlaşması vardır.

Sahip olunan gayrimenkul satılmak istenirse işlemler belediye rayiç bedeller üzerinden yapılır. Yıllık emlak vergisi ise müstakil evler için 200, apartman daireleri için 100 Türk Lirasıdır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı

Eşsiz güzellikte doğası, iklim şartlarının elverişli olması, bulunduğu konum nedeniyle cazibe merkezi haline gelen Kıbrıs, Kıbrıs yatırım


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page