top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?


Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?
Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sunduğu benzersiz gayrimenkul yatırım fırsatlarıyla Akdeniz ülkeleri arasında öne çıkıyor. Konut, arsa ve ticari gayrimenkul fiyatlarının benzer ülkelere göre oldukça uygun olması, gayrimenkullerin amortisman süresinin kısa olması (ortalama 120 ay), döviz cinsinden gayrimenkullerin fiyatlarının oldukça uygun olması nedeniyle yatırımcıları cezbeden KKTC'de birçok kişi gayrimenkul almak istiyor.

Kıbrıs'ta gayrimenkul yatırımlarını araştırmaya başlayanların en çok merak ettiği konulardan biri de tapu türleri ve bu başlıkların ardındaki kavramlardır.


Koçan Nedir?

Koçan, KKTC'de tapu belgesi anlamına gelir ve bir mülkün sahibini ve bilgilerini belirleyen resmi bir belgedir. Kuzey Kıbrıs'ta üç farklı koçan türü vardır.

Türk Koçan: Türk tapulu mülkler, 1974'ten önce Türkler veya yabancılar tarafından sahip olunan mülklerdir.

Eşdeğer koçan: Gayrimenkuller 1974 'ten sonra Güney Kıbrıs'taki mülklerini terk eden ve kuzeye taşınan Kıbrıslı Türkler, önceki mülkleri için tazminat aldı.

Tahsis Koçanı: Teslim ünvanlı taşınmazlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından çeşitli nedenlerle (devlete daha yüksek hizmet, zorunlu göç vb.) verilen taşınmazlardır.


Eşdeğer Koçanlı Ne Demek?

1974'ten sonra güneydeki mülklerini terk eden ve mülkleri için kuzeye taşınan Kıbrıslı Türklere benzer bir unvan verildi. Bu tür küpeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından garanti altına alınmış olsa da güneydeki benzerleri de uluslararası hukuk kapsamındadır.


Eşdeğer Koçanlı Gayrimenkul Satın Alınır Mı?

eşdeğer koçanlı ev alınır mı? Tüm gayrimenkuller gibi benzer mülkiyet paylarına sahip gayrimenkuller de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti garantisi kapsamındadır. Bu nedenle tüm kulak tipleri gibi karşılık gelen kulak çok güvenilirdir. Benzer başlıklarda daire, ev, villa veya ticari gayrimenkul almayı düşünüyorsanız, lütfen başlık ayrımı yapmadan satın alınız.


Kıbrıs'ta Tapulu Ev Almak Güvenli Mi?

KKTC devleti, 1974'te güneyden ayrılmak yerine kuzeydeki mülkler için Türklere benzer bir tapu belgesi verdi. Hükümet tarafından verildiği için güvenli. Ancak böyle bir kafa karışıklığı ile uğraşmak istemiyorsanız, en saf tapu belgesi türü Türkçe tapu formudur. Çünkü bu unvan zaten adanın kuzeyinde gayrimenkul sahibi olan Türklere ve yabancılara veriliyor. Bu mülkiyet hakkı yeni evlere de verilmektedir.

Eşdeğeri unvan, Türkçe unvandan sonra en güvenilir unvan olarak kabul edilse de bazı sorunları vardır. Kuzeyde alınan bir evin güneyde kibriti olmayabilir. Başka bir deyişle, kuzeyde satın alınan mülkün güneydeki karşılığı çoktan satılmış olabilir. Benzer bir daireye sahip bir ev satın alırsanız, güney tarafında benzer bir daire olup olmadığını kontrol etmelisiniz.


Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?
Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?

Kıbrıs'ta Emlak Almanın Avantajları

Tatil köyleri, tarihi zenginlikleri, doğası ve eğlence imkanları sayesinde Kıbrıs her geçen gün turist sayısını artırıyor. Birçok otel seçeneği, ünlü plajları, neredeyse tüm yıl boyunca güneşli havası Kıbrıs'ı ayrıcalıklı bir yer haline getiriyor. Altyapı yatırımlarıyla her geçen gün değer kazanan


Kıbrıs, Yeni Okulları ile Öğrencilerin İlgisini Çekiyor.

Kıbrıs Türkiye'ye çok yakın olduğundan, yüksek yaşam standardı ve uygun fiyatları Kıbrıs'ı yaşamak ve yatırım yapmak için ideal bir yer haline getiriyor. Adapte olmanın kolay olduğu ülkelerden biri olan Kıbrıs, barışçıl ve istikrarlı bir yaşam yaratmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biridir.

Akdeniz'in en ucuz adası olarak tanımlayabileceğimiz Kıbrıs, altın vize alacak parası olmayanlar için de iyi bir tercih. Kıbrıs'ta profesyonel İngilizce eğitimi veren birçok okulun bulunması, burayı öğrenciler için bulunmaz bir fırsat haline getiriyor.

Bütün bunlar Kıbrıs'ta ev almayı veya kiralamayı düşünenler için çok mantıklı sebepler. Kıbrıs, gayrimenkul değerinin sürekli arttığı bir yer olduğu için yatırımcıların da ilgisini çekmiyor.


Kıbrıs'ta Ev Almak Nasıl İşler?

Satış sözleşmesi ilk olarak Kıbrıs'ta satın almak için yapılır.

  • Sonra damga vergisi ödersiniz. (Finans departmanına ödersiniz.)

  • Satış sözleşmesinin 21 gün içinde tapuda resmileştirilmesi gerekir.

  • Satın alma onayının Bakanlar Kurulu'ndan gelmesi halinde belgenin devri kesinleşir.

  • Bir varlığı sınırsız sayıda değiştirebilirsiniz.

Kıbrıs vatandaşı değilseniz, inceleme ve onay süreci 12 aya kadar sürebilir. Türk vatandaşları için bu süre 30-60 gündür. Vergi tahsilatı Bakanlar Kurulu'nun onayından sonra gerçekleşir.


Kıbrıs Tapu Çeşitleri

Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs mülküne "koçan" denir. Kıbrıs'ta değerleme için mülkün türü çok önemlidir. Üç başlık vardır:

Tahsis tapu: KKTC tarafından tahsis edilen yerlere verilir. Alıcı, söz konusu yeri kullanma hakkına sahiptir. Bankalar bu tür tapu belgeleri için ipotek verilmesine izin vermez.

Eşdeğer Tapu: İTEM Kanunu kapsamında çıkarılan unvanlardır. Terk edilmiş mülkü KKTC'ye devredenler, kuzeyde de benzer mülk aldı. Hem Kıbrıs hem de Türk bankaları size bu unvanları ödünç verecek.

Türk Tapu: İngilizlerin ve Türklerin 1974'ten önce sahip oldukları arazilere "Türk Emlakları" denir.


Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?
Eşdeğer Koçanlı Ev Alınır Mı?

Kıbrıs'ta Ev Almak İsteyenlere Dikkat Edilmesi Gerekenler

Satın alacağınız ev yeni yapılmış bir gayrimenkul projesinde yer alıyorsa, inşaat ve satış işlemlerini yapan firmanın yerel olup olmadığını kontrol ediniz. Tercihen yerel bir şirket. Çünkü bu firmalar yıllardır Kıbrıs'ta emlakçılık yaptıkları için daha güvenilirdir.

  • Satış sözleşmesinin resmen geçerli olabilmesi için mülkiyet devri ve damga vergisi ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek durumlara aşina olun.

  • Kıbrıs'ta yatırım amaçlı satılık ev arıyorsanız, kira getirisi yüksek bölgelere gidin.

  • Talepleri incelerken başlık belgesi türlerini göz önünde bulundurun.

Gayrimenkule göre Kıbrıs'ın en önemli şehirleri; İskele, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne. Bu yüzden bu şehirleri tercih etmeyi düşünmelisiniz. Ancak turistik bölgelerde fiyatların daha yüksek olabileceğini unutmayın.

Alınacak mülkün satışına engel olacak bir durumun (ipotek gibi) olmaması gerekir.


Yatırım Yapmayı Planladığınız Binanın Yapı Ruhsatı Var Mı?

Kanuna göre yapılmayan ve iki veya daha fazla ortağın mülkiyetinde olan evler size sorun çıkarabilir. Alınacak evde kiracı varsa ve kira sözleşmesi bitmemişse sözleşmeyi daha detaylı okuyunuz.

Aylık kirayı kontrol etmeyi unutmayın. Daire satın alırken bölgenin ulaşım seçenekleri ve diğer seçenekler hakkında daha fazla bilgi edinin. Gerekirse seyahat ederek de bölgeyi tanımayı deneyebilirsiniz, bu durumda size açıklayıcı ve kapsamlı bilgiler verilir.


Kıbrıs'ta Ev Almak Mantıklı Mı?

Kuzey Kıbrıs, büyük şehrin stresinden bunalanlar için bir kaçamak sayılabilir. Bir ada ülkesinde, mega kentlerin yaşamış olduğu trafik sorunları, çevre kirliliği ve çok hızlı bir yaşam tarzı beklenmiyor.

Günün her saatinde evinize yürüme mesafesindeki kumsalda yüzebilir, turistler için bir dükkân açıp orada geçiminizi sağlayabilir ya da KKTC'nin prestijli üniversitelerinde İngilizce eğitimi alabilirsiniz.

Yatırım olarak KKTC'de ev almayı düşünenler mutlaka bütçelerine uygun bir ev bulurlar. KKTC'de daire fiyatları diğer Akdeniz adalarına göre daha ucuzdur. Bu konuda evin satın alınacak alanı ve potansiyelinin değeri de önemlidir. Örneğin, başkent Lefkoşa'nın gelişen ekonomik faaliyeti veya Girne'de artan turistik otel sayısı nedeniyle bu şehirlerde mülk edinmek için cazip bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Amortisman süresine bakıldığında KKTC evleri İstanbul evlerine göre daha kısa sürede kendini amorti edebiliyor. İstanbul'da alınan bir ev 20 yıl ve üzerinde kendini amorti ediyorsa, ortalama 10-15 yılda KKTC'de paranızı geri kazanma imkanına sahipsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi para birimi Türk Lirası olmasına rağmen, döviz olarak İngiliz Sterlini yaygın olarak kullanılmaktadır. İngiliz Sterlini ile alınan bir evi kiralarsanız yüksek kira geliri elde edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page