top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?


Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Destek ve direnç, teknik analizde iki temel kavramdır ve forex yatırımcıları destek ve direnç seviyeleri nedir? Nasıl yorumlanır? Sorusunun cevabını merak ederler. Bu terimlerin ne anlama geldiğini ve pratik uygulamalarını anlamak, fiyat çizelgelerini doğru okumak için çok önemlidir. Fiyatlar arz ve talep nedeniyle hareket eder.

Talep arzdan fazla olduğunda fiyatlar yükselir. Arz talepten fazla olduğunda fiyatlar düşer. Bazen hem arz hem de talep dengede olduğu için fiyatlar yatay hareket edebilir. Teknik analizdeki pek çok kavram gibi, teknik kavramların arkasındaki açıklama ve mantık nispeten kolaydır. Ancak bunların uygulanmasında ustalık genellikle yıllarca pratik gerektirir.


Teknik Analiz

Teknik analistler, olasılıkların hakim olduğu bir trendin duraklamasını veya tersine çevrilmesini desteklediği bir grafikte fiyat noktalarını belirlemek için destek ve direnç seviyelerini kullanır.

Destek, talep yoğunluğuna bağlı olarak düşüş trendinin duraklama yapmasının beklendiği yerde gerçekleşen bir durumdur. Direnç, arz durumu nedeniyle gerçekleşen bir yükseliş trendinin geçici bir şekilde duraklamasının beklendiği bu yerde oluşur.

Yatırımcılar geçmiş işlemleri hatırladıkça ve geleceğe yönelik piyasa hareketini tahmin etmek adına değişen koşullara bağlı olarak tepki verdikçe, piyasadaki psikolojisi önemli bir rol etkeni oluşturur. Destek ve direnç bölümleri, trend çizgileri ile hareketli ortalamalar kullanılmak kaydıyla grafiklerde tanımlanabilir.


Destek Nedir?

Düşüş trendinde, talepten fazla arz olduğu için fiyatlar düşer. Fiyatlar düştükçe, hisse satın almak için kenarda bekleyenler için fiyatlar daha cazip hale gelir. Bir düzeyde, yavaş yavaş artacak olan talep, arzla eşleştiği düzeye yükselecektir. Bu noktada, fiyatlar düşmeyi durdurur.

Destek, grafikteki bir fiyat seviyesi veya bir fiyat bölgesi olabilir. Her halükarda destek, alıcıların satın alma istekliliğini gösteren bir fiyat grafiğindeki bir alandır. Bu seviyede, talep genellikle arzı aşacak ve fiyat düşüşünün durmasına ve tersine dönmesine neden olacaktır.


Direnç Nedir?

Direnç desteğin tersidir. Arzdan daha fazla talep olduğu için fiyatlar yükselir. Fiyatlar yükseldikçe, satışların satın alma arzusunu bastıracağı bir noktaya gelie. Bu çeşitli nedenlerle olur. Yatırımcılar, fiyatların çok yüksek olduğunu veya hedeflerini tutturduğunu tespit etmiş olabilir.

Alıcıların bu kadar zengin değerlemelerde yeni pozisyonlar başlatmaktaki isteksizliği olabilir. Başka birçok nedenden dolayı olabilir. Ancak bir teknisyen, bir fiyat çizelgesinde arzın talebi aşmaya başladığı bir seviyeyi açıkça görecektir. Bu direniştir. Destek gibi, bir seviye veya bölge olabilir.

Bir destek veya direnç alanı veya “bölgesi” belirlendiğinde, bu fiyat seviyeleri potansiyel giriş veya çıkış noktaları olarak hizmet edebilir. Çünkü fiyat önceki destek veya direnç noktasına ulaştığında, iki şeyden birini yapacaktır: geri sıçrama destek veya direnç seviyesinden itibaren veya fiyat seviyesini ihlal ederek bir sonraki destek veya direnç seviyesine ulaşana kadar önceki yönde devam edilmelidir.


Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Destek ve Direnç Temelleri

Destek ve direnç, tüm grafik zaman dilimlerinde bulunabilir. Bunlar günlük, haftalık ve aylıktır. Yatırımcılar ayrıca bir dakikalık ve beş dakikalık grafikler gibi daha küçük zaman dilimlerinde destek ve direnç bulurlar.

Ancak zaman periyodu ne kadar uzun olursa, destek veya direnç o kadar önemli olur. Desteği veya direnci belirlemek için, fiyat düşüşünde veya yükselişinde önemli bir duraklama bulmak için grafiğe bakmanız gerekir.

Ardından, bir fiyatın o seviyeye yaklaştıkça durup durmayacağını ve/veya tersine dönüp dönmediğini görmek için analiz yapılmalıdır. Yukarıda belirtildiği gibi, birçok deneyimli yatırımcı geçmiş destek veya direnç seviyelerine dikkat ederler ve bu durum yatırımcıları bu seviyelerde gelecekte benzer bir tepki beklentisine sokar.


Teknik Analizin Avantajı

Teknik analiz kesin bir bilim değildir ve bazen fiyat önceki destek seviyesine ulaşmadan önce destek seviyelerinin altına düşer veya tersine döner. Aynısı direnç için de geçerlidir. Fiyat, önceki direnç seviyesine ulaşmadan veya onun üzerine çıkmadan önce tersine dönebilir.

Her durumda, bu grafik modellerini yorumlamada esneklik gereklidir. Bu nedenle destek ve direnç seviyelerine bazen bölge denir. Bu fiyat seviyeleri basitçe, birçok piyasa katılımcısı aynı bilgilere göre hareket eder ve benzer seviyelerde alım satım yapılır.


Destek ve Direnç Seviyelerinde Trend Çizgileri

Piyasada yer alan sabit bir seviyenin bir varlığın fiyatının yükselmesini veya düşmesini engellediği görülebilir. Bu statik engel, en popüler destek/direnç biçimlerinden biridir. Finansal varlıkların bu alandaki fiyatı genellikle yukarı ya da aşağı doğru eğilim gösterme durumunu oluşturur.

Buna bağlı olarak bu fiyat engellerinin zaman içerisinde değiştiğini görmek yatırımcıların bekledikleri bir durumdur. Destek ve direnç ile ilgili bilgi edinirken yatırımcının trend ile trend çizgileri kavramlarını bilmeleri önem taşır.


Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Destek ve Direnç Seviyelerinde Trend Çizgisinin Avantajları

Piyasa hali hazırda yükseliş eğilimindeyken, fiyatın hareketi yavaşladıkça ve bununla beraber eğilim çizgisine doğru geri dönme durumu başladığında direnç seviyeleri meydana gelir. Fiyat hakim eğilime karşı hareket ettiğinde buna tepki denir.

Tepkiler, belirli bir konu veya sektör için kar elde etme veya kısa vadeli belirsizlik dahil olmak üzere çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkmış olan bu fiyat hareketi piyasa içerisinde bir "plato" etkisine ya da hisse senedi fiyatı içerisinde hafif bir düşüşe uğrar ve kısa vadeli bir zirve durumu oluşturur.

Birçok yatırımcı, piyasa içerisinde trend çizgisinin daha bir geniş desteğine doğru düştüğünden dolayı bir menkul kıymetin bu alandaki fiyatına çok dikkat ederler. Çünkü tarihsel açıdan bakıldığında, varlığın fiyatının önemli bir ölçüde düşmesini engelleyen bir alan oluşturmuştur.


Destek ve Direnç Seviyelerinde Yuvarlak Sayılar

Destek ve direncin ortak özelliğine bakıldığı zaman, bir varlığın fiyatının hisse başı olarak 50$ ya da 100$ gibi yuvarlak olarak belirtilmiş bir rakamın ötesine geçmekte zorlanması söz konusu olabilir.

Birçok insan yuvarlak bir sayı olarak düşünür ve bu borsaya da yansır. İnsanlar yuvarlak sayılarda daha kolay görselleştirmeye sahip olduklarından, birçok deneyimsiz yatırımcı fiyat yuvarlak bir sayıdayken varlık alıp satma eğilimindedir.

Ayrıca, perakende yatırımcılar veya büyük yatırım bankaları tarafından belirlenen birçok hedef fiyat veya durdurma emri, 50.06$ gibi fiyatlar yerine yuvarlak fiyat seviyelerinde yerleştirilir. Aynı seviye içerisinde çok fazla sipariş verildiği için, bu yuvarlak sayılar piyasada güçlü fiyat bariyerleri şeklinde hareket etme eğilimi gösterirler.


Destek ve Direnç Seviyelerinde Hareketli Ortalamalar

Teknik yatırımcılar, gelecekte kısa vadeli olarak gerçekleşecek olan momentumu tahmin etmeye yardımcı olmak adına hareketli ortalamalar adı verilen çeşitli teknik göstergelerin sunduğu avantajları kullanırlar.

Aslında, trend çizgileri çizmeyi zor bulan insanlar genellikle onları hareketli ortalamalar için değiştirir. Hareketli ortalama, geçmiş fiyat verilerini düzelten ve destek ve direncin daha kolay tanımlanmasına izin veren sürekli değişen bir çizgidir.

Varlığın fiyatının, trend yükseldiğinde hareketli ortalamada nasıl destek bulduğuna ve trend düştüğünde nasıl direnç olarak hareket ettiğine dikkat edilmesi gerekir.


Destek ve Direnç Dönüşleri

Fiyat piyasa içerisinde tekrar yükselmeye başladığında, önceden bir destek seviyesi eğilimi gösteren varlık bazen bir direnç seviyesi oluşturur ve tersine işlem görülebilir. Fiyat geçici bir süre için geri düştüğü zaman bir direnç seviyesi de bir destek seviyesi oluşturabilir.

Finansal yatırımların en önemli kavramlarından birisi olan direnç ve destek ile yatırım sağlamış ve kazanç elde etmiş olan kişiler bunları genellikle Kıbrıs'ta yer alan emlak piyasasında değerlendirirler.

Uzun yıllardır yatırımcıların yeni ilgi odağı olan Kıbrıs emlak piyasası her geçen sene daha da değerlenir. Bölgedeki yaşam faaliyetleri ile turizm etkeni yatırımcıların dikkatlerini çeken durumlardan birisidir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page