top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?


Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?
Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Borsaya yatırım yapmak kolay bir iş değildir ve bu nedenle borsada zarardan kurtulma yolları nelerdir? Sorusuna yanıt aranır. Dikkatli yatırım yaparsanız, servetinizi çabucak büyütebilirsiniz. Ancak benzer şekilde, ticarette zor kazanılan paranızı kaybetmenin de binlerce yolu vardır.

Yatırımcıların amaçları tuzaklardan kaçınmak ve akıllıca yatırım yapmaktır. Borsa içerisinde zarar getirecek olan bazı etmenlerden uzak durulması yatırımcı için önem taşır. Hangi alana yatırım yapılacağı ya da hangi işlemin tercih edileceği gibi sorular birçok yatırımcının bilgi sahibi olması gereken durumları oluşturur.


Kısa Vadeli Mi Uzun Vadeli Mi? Hangisi Doğru?

Hisse piyasası yatırımı hakkında konuşurken, çoğu yatırımcı hala bunu kısa vadeli kazanç için bir alan olarak düşünür. Oldukça zıttır. Uzun vadeli bir yaklaşım, hisse senetlerine yatırım yaparak serveti artırmanın mükemmel bir yoludur ancak kısa vadeli hedefler önemli kayıplara yol açabilir.

Piyasaya uzun vadeli yatırım yapmak, yatırımcıların piyasa oynaklığını aşmasına ve önemli bir kazanç elde etmesine olanak tanır. Hisse senedi piyasası yatırımı, dikkatli planlama, bilgi ve hedefinize odaklanma becerisi gerektirir. Bu nedenle, yatırımcılar bir gecede kar beklememelidir. 3M alım satımının üçü de hisse alım satım başarısı için eşit derecede önemlidir.

Bu üçünde ustalaşmadan insan uzun süre dayanamaz. Tarafsız kararlar almak için rasyonel bir zihniyete, bir yaklaşım veya yönteme ve ne zaman ve nereye koyacağını bilmek için verimli bir para yönetimine ihtiyaç vardır.


Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?
Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Piyasa Hakkında Bilgi Edinme

Bilmeden borsada işlem yapmaya çalışmak, yüzmeyi öğrenmeden denize atlamak gibidir. Yatırım yapmadan önce piyasa ve ekonomi hakkında biraz bilgi edinmeniz gerekir. Çoğu yatırımcı, piyasaya anlamadan girer ve bu da yanlış yatırım kararlarına yol açar. Ekonomi ve piyasa yakından ilişkilidir ve biri diğerini etkileyecektir.

Ekonomik döngüleri anlamak, hisse senedi fiyatlarının ne zaman düşeceğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Girişinizi planlamak için piyasada kısa vadeli bir düşüş kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, piyasa düştüğünde ve zaten yatırım yaptıysanız, düşüş aşamasının ne zaman geçici olduğunu bilmek ve piyasanın tekrar yükselmesini beklemek önemlidir.


Sık Alım ve Satımdan Kaçınma

Çoğu yatırımcı sabırsız oldukları için borsada para kaybederler. Uzun vadeli kazançlara bakmak yerine, günlük ticaret stratejilerini takip ederler. 1996 ve 2016 yıllarında ortalama bir yatırımcı, S&P 500 endeksi getirisi yüzde 10,16 iken, yıllık yüzde 3,98 kazanmıştır. Yatırımcılar genellikle kısa vadeli kazanç için sık sık alım satım yaparlar. Piyasada uzun vadeli kazanç için temel kural, kanıtlanmış bir yatırım yöntemini takip etmek ve güçlü temel analizlere dayalı hisse senetleri seçmektir.


Güçlü Temellere Dayalı Stok Toplama

Yatırım kararını bir hisse senedinin geçmiş performansına dayandırma eğilimi yüksektir. Ancak, şirket temelleri dönem içinde değişebileceğinden, bu en iyi yaklaşım değildir. Bu nedenle, sadece geçmiş verilere dayanarak şirket hisse senetleri satın almak risklidir. Yatırımcılar, yatırım stratejilerine temel analizleri dahil etmelidir.

Yatırım yaparken bir şirketin hisse senedi fiyatını, F/K oranını ve temellerini emsalleriyle karşılaştırmak gerekir. F/K oranı (fiyat-kazanç), bir hisse senedinin yüksek değerli mi ya da düşük değerli mi olduğunu belirten kritik bir unsurdur. F/K oranını karşılaştırmak, hisse senedinin ne kadar pahalı veya ucuz olduğu ve şirketin kar elde etme yeteneği hakkında size adil bir fikir verecektir.


Duyguların Yatırım Kararlarını Yönlendirmesine İzin Vermemek

Yatırımcılar duygusal önyargılardan uzak değildir. Bazen yatırımcılar bir hisse senedine bağlanır ve değişen temelleri görmezden gelir. Karara karşı önyargılı kalırlar ve doğru zamanda çıkmazlar. Ayrıca, çeşitli olumsuz olaylar piyasayı etkileyebilir. Yatırım yaparken farklı olayların şirket hisselerinin performansını nasıl etkileyebileceğini analiz etmek önemlidir.


Kar Ayırmak İçin Acele Etmemek

Bazen yatırımcılar en küçük piyasa haberlerinden etkilenir ve kar için rezervasyon yapmak adına acele eder. Ancak uzun vadeli yatırım yapmayı planlıyorsanız, küçük bir kar elde etmek için iyi bir hisse senedi satmak en büyük yatırım hatasıdır. Yatırımcılar, borsa yatırımı yoluyla servet inşa etmek istiyorlarsa maliyetli hatalardan kaçınmalıdır.

Bazen yatırımcılar diğer yatırımcıları takip eder ve temellerini düşünmeden başkalarının yatırım yaptığı hisse senetlerine yatırım yaparlar. Buna, altta yatan hisse senedi ile ilgili mevcut bilgileri değerlendirmeden bir grubu takip etmeyi ifade eden sürü zihniyeti denir. Borsada uzun süre kalmak istiyorlarsa, çoğunluğa atlamaktan dikkatli bir şekilde uzak durulması gerekir.


Piyasadaki Kayıplarla Nasıl Başa Çıkılır?

Kişinin en iyi çabalarına rağmen kayıplar olur ve kayıplarla başa çıkmak her zaman zordur. Ancak bu gerçekleştiğinde, yatırımcılar bunu kabul etmeli ve onunla başa çıkmalıdır. Borsa kayıplarıyla başa çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları;

Kaybı Kabul Etme: Bir kayıp yaptığınızda, her zaman ona sahip çıkın. Onu bastırmaya veya bir kenara itmeye çalışmayın. Kaybı ne kadar erken kabul ederseniz, ticaretinizin kontrolünü elinize alabilirsiniz.

Mola Verme: Yatırım stratejinizde neyin yanlış olduğunu anlamak için bir mola vermek gereklidir. Stratejinizi ve seçtiğiniz hisse senetlerini gözden geçirin. Bazı yatırımcılar, daha sonra stratejilerini ayarlamak için notu karşılaştırmak adına hem kar hem de zarar anlaşmalarını yazma alışkanlığına sahiptir.


Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?
Borsada Zarardan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Zararı Durdurma Stratejisi

Bu strateji ile, belirli hisse senetleri belirli bir fiyat seviyesine ulaştığında satın almak veya satmak için bir zarar durdur emri verebilirsiniz. Örneğin, XYZ şirketinin hisselerini hisse başına 50 Rs'den satın aldığınızı varsayalım. Kayıplarınızı kontrol etmek için, hisse başına 48 Rs için bir stop-loss emri girersiniz.

Bu nedenle, fiyatlar 48 Rs'ye düşerse, daha fazla zararı önlemek için hisseleriniz satılacaktır. Ayrıca, elde ettiğiniz kazançları korumak istiyorsanız özellikle önemli anları takip eden stoploss ayarlayabilirsiniz. Kayıp durdurmada, öz sermaye fiyatı yükseldikçe zararı durdurma seviyesi hareket eder.


Satış Sinyalinin Tanımlanması

Hisse senetlerini satmanın zamanının geldiğini söyleyen bir satış sinyali yakalamak için uyanık olmalısınız. Satış sinyali, yatırımcının zarar edebileceği bir koşul veya fiyat seviyesidir. Şirketin mali tablolarından elde edilen birçok önemli parametreyi içeren bir hisse senedinin temel ve teknik analizine dayanır. Yatırımcının bu sinyallere karşı dikkatli olması ve uygun şekilde hareket etmesi önemlidir. Bu aşamada incelemeniz gereken birkaç şey;

  • Hareketli ortalama

  • Şamdan desenleri

  • Göreceli güç endeksi

Eğilim çizgisi şeklindedir. Acele bir hisse senedine girmeden önce bir trendi teyit etmek önemlidir. Bir kopuşu belirlemek, mükemmel bir giriş noktası gibi görünebilir. Ancak panik içinde karar vermek yerine önce trendi doğru bir şekilde incelemek önemlidir.


Borsada Kayıp Nasıl En Aza İndirilir?

Yatırımcıların hisse senedi piyasası kayıpları yaşamasının ana nedenlerinden biri, zayıf yatırım uygulamalarıdır. Yanlış hisse senedi seçseniz de doğru bir plan yapmasanız da, bunların hepsi yatırımınızı etkileyebilir.

Borsa yatırımlarında zararın en aza indirilmesi için yapılacaklar üzerinden yatırımcının dikkatli bir şekilde davranması gerekir. Bu durum gayrimenkul piyasası için de geçerlidir. Kıbrıs'ta oldukça geniş yatırımcı kitlesine sahip olan bu piyasanın kendisine göre bir çok avantajı bulunur.

Bölgedeki turizm gelirlerinden ötürü bir gayrimenkulü ederinden daha fazla fiyata satabilmek, sermayenin üzerine daha fazla gelir elde edebilmek mümkün olur. Bu nedenle yeni yatırım rotası olarak Kıbrıs emlak piyasası ve inşaat sektörü gösterilebilir.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page