top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?


Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?
Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Yatırımlarını borsada değerlendirerek kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar, borsada başarılı olmak için izlenmesi gereken yollar nelerdir? Konusunu araştırmalıdır. Borsa yüksek kazanç imkanı sunması yanında, risk taşıyan yatırım araçları arasındadır. Yatırımcılar borsa yatırım araçlarını tanımadan ve borsayı etkileyen faktörler hakkında bilgi edinmeden yatırım yapmamalıdır.

Borsada belirli bir düzeye gelen yatırımcılar, akıllı yatırımları ile refah düzeyini önemli ölçüde yükseltebilirler. Borsa tecrübe ve bilginin etkili olduğu yatırım araçlarındandır. Borsa işlemlerinde yatırımcılar uzun vadede yatırım oluşturabilecekleri gibi, kısa vadede de alım ve satım yaparak kazançlarını arttırma şansına sahiptirler.


Borsadan Nasıl Kazanç Sağlanır?

Borsada işlem gören enstrümanların değerleri arz ve talep ilişkisine dayanır. Yatırımcı borsada işlem gören enstrümanların fiyat endeksi düşüş gösterdiğinde alım yaparak, yükselme eğiliminde satış yaparak kazanç elde eder. Borsa her ne kadar resmi kurumlar tarafından denetlense de, manipülasyonlara ve spekülasyonlara açık konumdadır. Bu nedenle sert düşüşlerin yaşanması olanaklıdır.

Bu nedenle yatırımcı yatırım yapacağı enstrümanı iyi tanımalı ve başarı grafiğini takip etmelidir. Borsada şans faktörü pek etkili olmaz. Banka mevduatları gibi net kar oranı da belli değildir. Yatırımcı borsa kaynaklarını iyi değerlendirerek, yatırımların gerçekleştirmelidir. Aksi durumlarda sert düşüşler karşısında kaybetme olasılığı da oldukça yüksektir.


Borsada Kazanmak İçin Ne Yapılmalı?

Borsa diğer yatırım araçlarından farklı olup, karmaşık ilişkiler ağı içerisinde faaliyetlerini sürdürür. Borsa faaliyetlerini karmaşık olması, sistemin çözülemeyeceği anlamı taşımaz. Borsaya yeni giriş yapacak yatırımcılar, temel bilgi düzeyine erişmeden ve borsa araçların tanımadan yatırım gerçekleştirdiğinde, büyük olasılıkla kayıplar yaşar.

Bunun için borsa aracı kurumlarının sanal borsa uygulamaları, borsa araçlarını tanımada ve sanal olarak yatırım gerçekleştirmede adaptasyonu sağlar. Borsaya yatırım yapacak kişilerin piyasa takibini iyi yapması ve yatırım aracını etkileyecek faktörleri iyi analiz etmesi gerekir. Borsa fiyat endeksi anlık değişimlerden etkilenir.

Bu nedenle yatırımcı borsa kapanış saatini ve açılış saatini anlık takip etmeli ve gelişmelere göre işlemlerini gerçekleştirmelidir. Yatırımcının yatırım aracının yükselişi yönünde kendine hedef belirlemesi, kazanç elde etmesinde avantaj sağlar. Sürekli yükseliş grafiği çizen yatırım enstrümanı ani düşüş yaşaması olanaklıdır.


Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?
Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Borsada Kazanma Stratejisi

Borsa yatırımcılar açısından strateji geliştirmeye olanak verir. İyi bir planlama ve strateji ile borsadan yüksek oranda kazanım elde etmek mümkündür. Yatırımcı öncelikle yatırım araçlarını tanımalı ve hangi yatırım aracına veya araçlarına yatırım gerçekleştireceğine karar vermelidir. Yatırımcı borsada tek bir yatırım aracını kullanabileceği gibi, birden fazla yatırım aracını da kullanabilir.

Borsada durağan yatırım araçları uzun vadeli yatırımlar için düşünülebilir, ancak kısa vadede kazanç elde etmek için doğru yatırım araçlarının seçilmesi ve fiyat endeksi değişkenliği gerçekleştiren yatırım araçlarının benimsenmesi gerekir.

Borsaya yeni başlayan yatırımcıların deneyimlemek için küçük yatırımlarla işleme başlaması yerinde bir karar olacaktır. Yatırımcı bu sayede etki eden faktörleri yakından tanıyarak, kendisine göre strateji geliştirerek kazanmanın yollarını arar.

Borsada Yatırım Aracı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatırımcılar yatırım araçlarını belirlediklerinde, öncelikle seçilen yatırım aracının işlemlerin takip etmek durumundadır. Bu anlamda Borsada hisse senetleri işlem gören şirketin bilançosu ve karlılık oranı analiz edilmelidir.

Bu bilgilere ulaşmakta yatırım uzmanlarının yer verdiği açıklamalar, şirketin resmi ağızdan planladıkları yatırımlara ilişkin açıklamaları, şirket hakkında yayınlanan güncel haberler yatırımcı için önemlidir.

Bu sayede yatırımcı risk analizi yaparak, güvenli liman olarak gördüğü yatırımını gerçekleştirir. Borsa yatırım tercihinde SPK lisansına sahip Bankaların yatırım birimleri ve güvenli yatırım danışmanlık kurumlarının açıklamaları yatırımcı için önemli kaynaktır.


Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?
Borsada Başarılı Olmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Borsa Yatırım Analizleri

Borsada yatırımlarını gerçekleştirecek sermaye sahipleri, yatırım yapmak için iki temel analiz aracına ihtiyaç duyarlar. Bunlar;

  • Temel analiz,

  • Teknik analiz,

Yöntemleridir. Temel analiz yatırım yapılacak borsanın bağlı bulunduğu ülke ekonomisi üzerindeki uyguladığı temel politikalar, ülkede gerçekleşen enflasyon verileri, makro ve mikro ekonomi politikaları, ülkenin oluşturduğu siyasi konjektör, ülkenin diğer ülkelerle yapmış olduğu ekonomik ve siyasal anlaşmalardır.

Teknik analiz yönteminde yatırım aracının geçmişte oluşturduğu fiyat endeksi, geleceğe dair planları, katılım sağladığı ihale girişimleri, ihale sonuçları gibi değerlerdir.

Yatırımcı bu yönde analizleri yardımcı kaynaklardan da faydalanarak iyi analiz etmek durumunda ve kazanma olasılığı yüksek enstrümanlara yatırım yapmak durumundadır.


Borsada Seçim Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Borsaya işlem gerçekleştirecek yatırımcılar bazı püf noktalara dikkat ettiklerinde, kazançlı çıkma olasılığı yüksektir. Yatırımcı;

  • Alınacak hisse senedinin BİST 30 ve BİST 100 aralığında olmasına dikkat etmelidir.

  • Yatırım gerçekleştirilecek borsanın dahil olduğu ülkenin siyasi ve ekonomik kararlarını yakından takip edilmelidir.

  • Hissesi alınacak olan şirketin teknik analizi, fiyat grafikleri, şirketin hisse değerinin aylık yıllık ve günlük analizleri yapılmalıdır.

  • Sürekli yukarı eğilimli gelişme gösteren şirket hisseleri alınırken dikkatli olunmalıdır. Maniple edilmiş olabilme riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Belirtilen verileri oraya koyduğunda yatırım yapmaya değer hisse senedinin varlığı durumunda yatırımını gerçekleştirmelidir. Olası riskleri yüksek olan yatırımlarda, kaybetme olasılığı da yüksektir.


Borsada Yatırım Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yıl bazında Türkiye borsasına bakıldığında 1998 ve 2001 yıllarında Türkiye’de gerçekleşen ekonomik kriz borsayı olumsuz etkilemiş ve sert düşüşler yaşayarak, yatırımcısın üzmüştür.

Türkiye Borsası 2002 ve 2003 yıllarında 1 Cent altına düşmüştür. 2004 yılı geçmiş yıllara bakarak borsa açısından verimli bir yıl olmuş ve 1,5 Cent altında kalan endeksler 5 Cent seviyelerini görmüştür. 2021 ve 2022 yılında ekonomide yaşanan olumsuzluklar borsayı da etkilemiştir. Türkiye Borsasında % 50’nin altında kalan yerli yatırımcı oranı, yeni toparlanmalarla % 50 oranın üzerine çıkmaya başlamıştır.

Bu veriler değerlendirildiğinde borsaya yatırım zamanında önemli faktör olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yatırımcı güvenli liman olarak borsayı benimsemeye bilir. Ancak borsa yatırımlarında herkes satarken almak, herkes alırken satmak gerçeğinden yola çıkıldığında yüksek oranlı kazanım aracı olabilmektedir. Ekonomik kriz döneminde sert düşüşler yaşayan birçok şirket yeniden toparlanmış durumda ve hisse senetlerini yükseltmiş durumda.


Borsa Tüyoları

Borsa yatırımı yapacak sermaye sahipleri için her bilgi değerlidir. Ancak alınacak bilgilerin kaynağının güvenilir olması, yatırımcının yatırım aracında ki değişkenleri iyi analiz etmesi gerekir. Bu anlamda kulaktan dolma bilgilerle yatırım gerçekleştirmek, borsa yatırımları için pek akıllıca bir davranış değildir.

Yatırımcı borsada yatırımlarını gerçekleştirirken neden sonuç ilişkine önem göstermelidir. Öncelikle borsaya yatırım yapmasının nedenlerini ve seçilen yatırım aracının tercih sebebini ortaya koyması gerekir.


Borsaya Ne Kadar Yatırım Yapılmalı?

Yatırımcının borsaya yatırım yaparken, ne kadar yatırım yapması gerektiği kişisel bir kavramdır. Borsa yatırım araçları kullanılırken mümkün olduğu kadar kişisel sermaye göz önünde bulundurulmalıdır.

Borsa yatırım araçlarının seçilmesinde, borsa bozdurma işlemi yapılana kadar, yatırım yapılan miktarın sermaye olarak düşünülmemesi önemlidir. Çünkü borsa yatırımları riskli yatırım araçları arasında yer alır. Bu nedenle yatırımcı bütçesini sarsmayacak şekilde bir oran belirleyerek olumsuzluklara karşı önlem alabilir.


Borsa Yatırımı Kazançlı Mı?

Borsa yatırım araçlarının iyi analiz edilmesi, olası risk faktörlerinin iyi değerlendirilmesi ve yatırım yapılacak enstrümanın yukarı endeks yönünde başarı göstermesi durumunda, yapılan yatırım oranına bağlı kazanım elde etmek mümkündür. Ancak bu hiçbir zaman garanti edilemez.

Borsada yüksek oranlı kazanım sağlanabileceği gibi, sert düşüşler sonrasında yüksek oranlı kaybetme riski de taşır. Yatırımcı güvenli ve yüksek oranlı yatırım araçlarına yönelmesi durumunda, borsadan daha fazla kazanma imkanına sahiptir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sunmuş olduğu imkanları kullanan yatırımcılar, KKTC’den emlak ve konut alarak daha fazla kazanma şansına sahiptirler. Ekonomik, turizm, eğitim ve eğlence sektöründe büyük atılımlar geliştiren KKTC, son yıllarda yatırımcısını en çok sevindiren yatırım araçları arasında yerini aldı.

KKTC’de yatırımlarını yüksek oranlı kazanca çevirmek isteyen yerli ve yabancılar Yeşil Renkli Adam Gayrimenkul ve Danışmanlık avantajlarından faydalanarak, yatırımlarını yüksek getirili emlak ve konut yatırımlarına yönlendirebilir.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page