top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Yatırımcılarının Uzak Durması Gereken Önemli Noktalar


Kimse mükemmel değildir, özellikle yatırım söz konusu olduğunda, borsa yatırımcılarının uzak durması gereken önemli noktalar ile kayıpları minimuma indirebilmek mümkün olur. Hisse senedi ticareti yaparken yapabileceğiniz bazı hatalar aslında oldukça yaygındır ve hiçbir şekilde yalnızca size özel değildir.

Aslında, yatırımcıların geneli bu hataların bir çoğunu yapar. İyi haber şu ki, bu hataların çoğundan sadece farkındalık yoluyla kaçınılabilir. En yaygın 10 hataya bir göz atarak ve alışkanlıkları durdurabileceğiniz, hatta bunları kendi lehinize çevirebileceğiniz yolları kullanabilirsiniz.


Yatırım Yapmamak

Yeni başlayan bir yatırımcının yatırım yolculuğunda yapabileceği hatalardan biri yatırım yapmamaktır. Emeklilik pahalıdır ve ne yazık ki çoğumuz borsadan çok fazla yardım almadan yeterince tasarruf edemeyiz. 25 yaşında işe başlayarak 65 yaşında emekli olana kadar ayda 250$ tasarruf ettiğinizi hayal edin. Bu parayı faizsiz bir banka hesabında tutacak olsaydınız, emekli olduğunuzda sadece 120.000$'ınız olurdu.

Ne yazık ki, bu sizi çok uzun süre götürmez. Ancak, o parayı borsaya yatırdığınızı ve bileşik olmasına izin verildiğini, yani faizinizden faiz kazandığınızı hayal edin. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) göre, borsa yıllık ortalama %10 civarında getiri elde etmenizi sağlamış olurdu.


Anlamadığınız İşletmelerde Hisse Almak

Başka bir hata yatırımcıların en son "sıcak" endüstriye yönelmesi, ancak şirket veya endüstri hakkında çok az veya hiçbir şey bilmemesidir. Uygun araştırma olmadan, özellikle de şirketin finansal kapasitesini bilmiyorsanız, zor kazanılan paranızı kaybetmeye devam edersiniz. Bununla birlikte, bir işletmeyi ve sektörünü araştırıp anladığınızda, diğer yatırımcıların çoğuna göre doğal olarak yerleşik bir avantajınız olur.

Bilgi tabanınızın dışına yatırım yaptığınızda, söz konusu şirketin inceliklerini ve karmaşıklığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu, altın madenciliği şirketlerine yatırım yapmak için altın madencisi veya sağlık hizmetlerine yatırım yapmak için bir tıp doktoru olmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak uygun durum tespiti çok önemlidir veya yardımcı olması için bir finansal danışman tutmayı düşünebilirsiniz.


Tüm Yumurtalarınızı Bir Sepete Koymak

Tüm yumurtalarınızı tek bir yatırıma koyduğunuzda, tek bir olumsuz olay tüm portföyünüze ve dolayısıyla finansal geleceğinize zarar verebilir. Portföyünüzü çeşitlendirmek, riskinizi azaltmanıza yardımcı olur, böylece yatırımlarınızdan biri düşük performans gösterirse, bunun tüm portföyünüzü etkilemesi gerekmez. Hisse senetlerine, tahvillere ve gayrimenkullere bir miktar yatırım yapmak gibi varlık sınıfları arasında çeşitlendirme yapabilirsiniz.

Örneğin borsa çökerse, tahvil piyasası iyi performans göstererek hisse senetlerinden kaynaklanan kayıplarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Çeşitlendirmenin bir başka yolu, bir endüstride birden fazla şirkete yatırım yapmaktır. Ayrıca, her bir fonun teknoloji veya finans gibi bir sektöre odaklandığı birkaç sektör fonu da satın alabilirsiniz.


Stoktan Çok Fazla Beklemek

Bir başka yatırım hatası, bir hisse senedinden çok fazla getiri beklemektir. Bu, özellikle kuruş hisse senetleri satın alırken doğru olabilir. Düşük fiyatlı hisse senetleri, piyango bileti gibi görünebilir ve 500$ veya 2.000$'lık bir yatırımın küçük bir servet haline gelmesine olanak tanır.

Ancak, kuruşluk hisse senetlerinde önemli bir kayıp riski vardır ve küçük, düşük performans gösteren bir şirketin emsallerinden daha iyi performans göstermesini bekleyen yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayabilir. Şirketin hisselerinin performansından ne bekleneceği konusunda gerçekçi bir görüşe sahip olmak gerekir.



Risk Alamayacağınız Parayı Kullanmak

Riski göze alamayacağınız parayla yatırım yaptığınızda, duygularınız ve stres seviyeniz yükselir. Bu da zayıf ve dürtüsel yatırım kararlarına yol açabilir. Hisse senetlerini değerlendirirken, daha yüksek getiri karşılığında orijinal yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybetme isteğiniz olan risk toleransınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Risk toleransınızı belirlerken, büyüme hisse senetlerine karşı tahviller gibi rahat olduğunuz menkul kıymetleri veya varlık sınıflarını değerlendirmelisiniz.


Sabırsızlık Tarafından Sürüklenmek

Bir başka yatırım hatası da sabır eksikliğidir. Uzun vadeli yatırım yapıyorsanız, hisse senetleri istenen kazanımları hemen elde edemeyebilir. Bir şirketin yönetim ekibi yeni bir strateji açıklarsa, bu yeni yaklaşımın hayata geçmesi aylar veya birkaç yıl alabilir. Çoğu zaman, yatırımcılar hisse senetlerini satın alacak ve ardından hisselerin hemen kendi çıkarlarına göre hareket etmesini bekleyeceklerdir.

Örneğin, daha geniş S&P 500 endeksi, 2000 ile 2021 arasında yıllık ortalama %9,01 getiri sağlamıştır. Bu, endeksin %36,5 düştüğü 2008'deki Büyük Durgunluk da dahil olmak üzere, negatif getiriler gördüğü sayısız yılı içermektedir. Yatırım yapmayı genellikle karlı yapan şey, birleştirmenin büyüsüdür. Birleştirmenin gerçekten işe yaraması zaman alır. Bu yüzden emeklilik için birikim yapmaya gençken başlayanlar genellikle en iyi getiriyi görürler.


Hisse Senedini Yanlış Yerlerden Öğrenmek

Yanlış kaynaklardan hisse senedi ipuçları veya bilgi almak, başka bir yaygın ve maliyetli yatırım hatasıdır. Fikirlerini, eğitimli ve sonsuz doğrularmış gibi sunmaya istekli sözde uzmanlar soruna neden olabilir. Yatırım firmaları için çalışan hisse senedi analistleri bile yanlış anlamalar meydana getirebilir ve genellikle şirket ve kapsadıkları sektör hakkında sağlam bir kavrayışa sahiplerdir. Başka bir deyişle, bir fikir beyan etmeye yetkin olsalar bile yine de yanılıyor olabilirler.


Kalabalığı Takip Etmek

Kalabalığı takip etmek başka bir yatırım hatasıdır. Çünkü araştırma içermez, bunun yerine diğer yatırımcıların yaptıklarını yansıtır. Pek çok kişi bir yatırımdan ancak iyi performans gösterdikten sonra haberdar olur. Bazı hisse senetlerinin fiyatı iki veya üç katına çıkarsa, ana akım medya bu hareketleri sıcak çekimler olarak ele alma eğilimindedir.

Ne yazık ki, medya işin içine girdiğinde hisse zirveye ulaşmış olabilir. Bu noktada, yatırım muhtemelen aşırı değerlidir. Bununla birlikte, televizyon, gazete ve internet (sosyal medya dahil) hisse senetlerini aşırı derecede aşırı değerli bölgelere itebilir.


Ortalama Düşüşü ve Batık Maliyet Yanılgısı

Ortalamayı düşürmek, yatırım yaparken maliyetli bir hata olabilir. Ortalamayı düşürme, genellikle zaten bir hata yapmış ve hatalarını kapatması gereken yatırımcılar tarafından kullanılır. Örneğin, hisse senedini 3,50 dolardan satın alırlarsa ve 1,75 dolara düşerse, daha düşük fiyattan daha fazla hisse satın alarak bu hatayı daha az korkunç gösterebilirler.

Sonuç olarak, şimdi hisse senedini 3,50 dolardan ve daha fazlasını 1,75 dolardan satın aldılar. Bu nedenle hisse başına ortalama fiyatları çok daha düşük, bu da kayıplarının gerçeklikten çok daha küçük görünmesine neden olur. Bununla birlikte, değeri düşen daha fazla hisse satın alarak, kaybedilen bir ticarete daha fazla para batırırsınız. Bu nedenle ortalamanın düşmesi, kötüden sonra iyi para atmak olarak da düşünülebilir.



Durum Tespitinizi Yapmamak

Yatırım yaparken durum tespiti yapmamak maliyetli bir hata olabilir. Girişim kapitalistleri ve yatırım fonları, yatırımlarının değerli olduğundan emin olmak için düzenli olarak durum tespiti yapar. Global Impact Investing Network'e göre, önceden belirlenmiş uygun bir durum tespiti stratejisiyle, kuruluşların kör olmamaları ve iyi değerlendirilmiş yatırım kararları almaları daha olasıdır.

Borsada yatırım yaparken uzak durulması gereken bu noktalarla birlikte yatırımcılar daha risksiz ve çabuk kazanabilecekleri gayrimenkul piyasasını tercih ederler. Kıbrıs'ta bu piyasanın çok yüksek bir değere sahip olması ile yatırımcıların yeni odak noktası haline gelmiştir. Yaz aylarında milyonlarca turisti ağırlayan bölge hem emlak gayrimenkulleri açısından hem de inşaat sektörü açısından oldukça gelişmiştir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page