top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Ticareti Kar Elde Etmek İçin Etkili Bir Yol Mu?



Borsa meraklıları genellikle yaşayan bir ticaret hisse senedi yapmanın mümkün olup olmadığını merak eder ve bunların arasında borsa ticareti kar elde etmek için etkili bir yol mu? Sorusu da yer alır. Sadece hisse senedi ticareti yaparak işinizi bırakabileceğiniz ve kendinizi destekleyebileceğiniz fikri büyüleyicidir.

Bazıları için imkansız bir fantezi gibi görünür ancak canlı bir hisse senedi ticareti yapmak mümkündür. Asıl soru bunun olası olup olmadığıdır. Borsa ticareti simülasyonları ile elde ettikleri başarılardan güç alan acemi yatırımcılar, inanç sıçraması yapabilir ve hayatlarını borsadan kazanacaklarına karar verebilirler.


Borsa Ticareti Disiplini

Yaşamak için başarılı bir şekilde ticaret yapabilmek, hangi mesleği seçerlerse seçsinler çoğu insanın asla ulaşamayacağı bir odaklanma ve disiplin düzeyine ulaşmak anlamına gelir. Bu, nispeten güvenli ürünler satın alan ve öz kaynaklarının onlarca yıl boyunca büyümesine izin veren geleneksel yatırımcıların aksine bir disiplin gerektirir.

Evden çalışan günlük yatırımcıların bir "patronu" olmayabilir ancak bu, esnek, sade iş günleri isteyenler için iyi bir kariyer seçimi değildir. Günlük yatırımcılar, ticaret programları ve planlarına göre yaşar ve ölürler. Gün boyunca önceden belirlenmiş saatlerde takip listelerindeki hisse senetlerini özenle not alırlar.


Borsa Ticareti Eğitimi

Günlük işinizden ayrılmadan önce, ticaretle ilgili her şey hakkında kendinizi eğitmek için ciddi bir zaman ayırmanız gerekir. Piyasalarda devam eden hemen hemen her tür ticarete aşina olmalısınız, ancak bir günlük yatırımcı olarak, kısa vadeli stratejileri ve bu stratejilerle en iyi şekilde çalışan menkul kıymetleri vurgulamalısınız. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Finans Sektörü Düzenleme Kurumu (FINRA) ve İç Gelir Servisi (IRS), tüccarlar için değerli bilgiler sunar. Stratejiler ve teoriler üzerine giriş kitapları, borsa alanını tanımanıza yardımcı olacaktır.


Borsa Ticareti Stratejisi

Ticarete başlamak için, risk yönetimi ilkelerinden vazgeçmeden oynaklıktan yararlanan sağlam bir ticaret metodolojisi geliştirmeniz gerekir. Yine, bu metodoloji aylar veya yıllar boyunca ve tüm farklı piyasa ortamlarında test edilmelidir. Bir demo hesabıyla başlayıp, ardından gerçek parayla işlem yapma yolunuzu kolaylaştırabilirsiniz.

Simüle edilmiş pozisyonları, gerçek ve risk alan pozisyonlarla yavaşça değiştirmeniz mümkün olur. Piyasalardaki teorileri, ürünleri ve kurumsal oyuncuları anladıktan sonra, bilginizi bir kağıt ticaret simülatörü ile test etmek için biraz zaman ayırmanız gerekir. Bir ticaret simülatöründe çeşitli piyasa koşullarında yeterli karlılığı koruyana kadar tam zamanlı bir ticaret kariyerine atlamamalısınız.



Borsa Ticareti İçin Gelir Ayırma

Yaşamak için ticaret, kendisini bir "paçavradan zenginliğe" hikayesine ödünç vermez. Günlük ticaret yapmayı planlıyor olsanız da olmasanız da, profesyonel bir yatırımcı olarak başlamak için önemli miktarda sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Birçok deneyimli yatırımcı, başlamadan önce en az bir yıllık gelir ayırmanızı önerir.

Bu, ticaret yapacağınız para birimi değildir. Bunun için ayrı sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Bu fonlar yalnızca konut, sigorta ve gıda gibi yaşam giderleri için ayrılmalıdır. Bu finansal desteğe sahip olmak size huzur verecek ve yeni kariyerinize “kirayı ödemek” için ticaret yapmak zorunda kalmadan başlamanıza izin verecektir.


Borsa Ticaretine Zihinsel Olarak Hazırlanma

Profesyonel yatırımcıların, ticaretlerinin dışında duygu bırakmaları gerekir. Psikolojik olarak, günlük ticaretin ilk birkaç ayında tipik olarak eşlik eden ciddi mali kayıplar için kendinizi hazırlamanız gerekecektir. Bu kayıpları aşmanın tek yolu, onlara duygudan ziyade hesaplayıcı bir mantıkla yaklaşmaktır. Duygusal iniş çıkışlara kapılmadan hatalarınızdan ders almanız gerekir.

Geçimini sağlamak için ticaret yaparken amaç, güvenilir ve tutarlı bir gelir akışına sahip olmaktır. Ancak bunu başarmak zaman, özen ve şans alacaktır. Herkes, sürekli olarak karlı bir stratejiye sahip oldukları noktaya kadar çalışacak zihinsel güce sahip değildir. Gelirinizin günlük dalgalanmalarını izlemek, özellikle aylarca süren sürekli bir deneyim olduğunda, ruh için son derece zor olabilir.


Ne Kadar Borsa Ticareti Yapabilirim?

Bir günlük yatırımcı olarak kârınız, tam veya yarı zamanlı olarak mı yaptığınıza, ticaret becerilerini ne kadar iyi öğrendiğinize ve risk almaya ne kadar istekli olduğunuza bağlı olacaktır. ZipRecruiter'dan alınan verilere göre, ABD'deki ortalama günlük yatırımcı yılda yaklaşık 80.000 dolar kazanır ancak bildirilen ücretler 11.000 ila 253.000 dolar arasında değişir.

Bunlar canlı bir ticaret hisse senedi yapmaya çalışacaksanız, bilmeniz gereken temel şeylerden bazılarıdır. Borsa ticaretinde ihtimaller başarınızın aleyhine gibi görünür ama çalışkanlık, disiplin ve sermaye, ihtimalleri biraz daha lehinize çevirebilir. Bu sanatta ustalaşabilen birkaç kişiden biriyseniz, heyecanın, bağımsızlığın ve finansal ödüllerin tadını çıkarmanız da mümkün olur.


Borsa Ticaretine Nasıl Başlarım?

Başarılı gün ticaretinde kendinize en iyi şansı vermek için, süreç hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeli ve herhangi bir nakit riske girmeden bir simülatörde ticaret yapmayı denemelisiniz. Gerçek gün ticaretine başlamaya hazır olduğunuzda, bir marjin hesabına en az 25.000$ yatırmanız gerekir. Çoğu uzmanın, belirli bir ticarette hesabınızın %1 ila %2'sinden fazlasını riske atmamanızı tavsiye ettiği unutulmamalıdır.


Borsa Ticaretinde Sermaye Unsuru

Aracılık hesabınız için sermaye söz konusu olduğunda bile, günlük yatırımcıların ciddi bir şekilde ticaret yapmak için önemli miktarda sermayeye ihtiyacı vardır. FINRA, aynı gün haftada en az dört kez bir pozisyon açıp kapatanlar olarak tanımlanan "pattern day trader'lar" için özel gereksinimlere sahiptir.

Başka bir deyişle, her gün günlük ticaret yapmak istiyorsanız, kalıp günü yatırımcısı olmanız gerekir. FINRA, kalıp günü yatırımcılarının 25.000 dolarlık bir aracı hesap bakiyesi tutmasını zorunlu kılar. Bu, bir kenara ayırdığınız yıllık gelirin üstüne 25.000 dolar koymanız anlamına gelir. Ek olarak, çoğu yatırımcının bu tür aracılık hesabı açması zor olmasa da, günlük işlemlerinizi bir marjin hesabında yapmanız gerekecektir.


Borsa Ticaretinde Alım Satım ile Kar Elde Etme

Günlük alım satım yapmayı planlıyorsanız ve bununla geçimini sağlamak istiyorsanız, her alım satımı daha değerli hale getirmeniz gerekir. Çok fazla alım satım yapılacağı için, her alım satımın önemli bir meblağ için olması gerekir ve alım satıma ne kadar çok para koyarsanız, portföyünüzü o kadar fazla riske maruz bırakırsınız. Hız, oynaklık, adrenalin ve kayıpların birleşimi, yeni başlayanlar için günlük ticareti sarsıcı bir deneyim haline getirebilir. Tekrarlanan kayıplar karşısında sabra ve soğukkanlılığa ihtiyacınız olacaktır. Aksi takdirde, günlük ticaretin stresi duygusal sağlığınıza zarar verebilir.



Borsa ticareti yapmak birçok açıdan yatırımcıların kendilerine farklı bir alanda gelir elde etmelerini sağlar. Bununla beraber borsa ticaretinden kar elde edebilmek mümkündür. Bu nedenle de birçok yatırımcı borsa içerisinde ticaret yapmak için gerekenleri araştırmaya koyulur. Borsa ticareti içerisinde yer alan her bir unsur dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

Borsada yapılacak olan ticaret faaliyetlerine alternatif olarak Kıbrıs’ta yatırım yapma işlemleri de oldukça karlıdır. Getirisinin yüksek olmasından ötürü hem bireysel kimlikler üzerinden hem de kurumsal kimlikler üzerinden bu bölgede birçok yatırım yapılabilir. Bireysel yatırım seçeneklerinde kişilerin her biri kendisine bir ev alma hakkı sunulduğu için yatırımlarını burada değerlendirirler.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page