top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Risk Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?



Risk yönetimi, kayıpları kontrol altında tutmaya ve iyi bir risk/ödül oranı sağlamaya yardımcı olmak için alım satım yaparken uygulanan süreçleri ifade eder ve borsadaki yatırımcılar borsa risk yönetimi nedir? Nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını ararlar.

Risk yönetimi, bir yatırımcının hesaptaki tüm parasını kaybetmesini önlemeye yardımcı olabilir. Risk yönetimi hem yeni başlayanlar hem de deneyimli yatırımcılar tarafından uygulanmalıdır. Hesaptaki riski yönetmek için kullanılabilecek stratejilere bakmadan önce, ticaret ve yatırım yaparken risk yönetiminin neden bu kadar önemli olduğu bilinmelidir.


Borsa Risk Yönetiminde Kaldıraçlı Ürünler

Ticaret risklidir, bu nedenle yüksek potansiyel bir ödül sunar. Bu, özellikle kaldıraçlı ürünler kullanıldığında geçerlidir. Kaldıraç kullanmak, pozisyonu açmak veya çalıştırmak için işlemin değerinin tamamını ortaya koymadığınız anlamına gelir. Bunun yerine, marjin adı verilen ticaretin değerinin küçük bir yüzdesini ortaya koyarsınız.

Örneğin, İsviçre SMI endeksinin %5'lik bir marjini varsa, pozisyonu açmak için tüm işlemin değerinin yalnızca %5'ini öne koyarsınız. Yaptığınız karlar, kayıplar gibi tam pozisyon büyüklüğü ile ilgilidir. Küçük bir mevduat kullanarak, büyük kar veya zararlara erişebilirsiniz. Bu, herhangi bir kaybın kontrolünü elinizde tutmanın son derece önemli olduğu veya hesabınızı çok hızlı bir şekilde yükseltebileceğiniz anlamına gelir.


Risk Yönetim Araçları

Risk yönetimi, strateji ve psikoloji ile birlikte ticaretin üç temel direğinden biridir. En iyi ticaret stratejisine sahip olsanız bile, mükemmel ticaret psikolojisi ve sağlam risk yönetimi olmadan kayıplar oluşmaya başlayacaktır. Her ticareti kazanmanın imkansız olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle kaybeden yatırımcıları kontrol altında tutmak önem taşır. Bu, çeşitli risk yönetimi araçları kullanılarak yapılabilir.

Risk yönetiminin önemli yönleri arasında;

  • Ticaret büyüklüğü

  • Zararı durdur

  • Zararı durdur yerleşimi

  • Kar alıcıları

  • Optimal risk ödül oranları dikkate alınmalıdır.

Risk Yönetiminde Ticaret Boyutu

Hesabınızda bulunan fonlarla ilgili olarak makul büyüklükte bir alım satım yapmak, sağlam bir risk yönetimi stratejisi uygulamaya yönelik ilk adımdır. Bunu bir örnek üzerinden ele alalım. Hesabınızda 10.000 EUR var.187,500 EUR değerinde kaldıraçlı bir işlem açarsınız. DAX 30 ticareti için bir marjin gereksiniminin %5 olduğu varsayılır.

Bu, işlemi açmak için hesabınızda 187.500 Euro'nun %5'ine sahip olmanız gerektiği anlamına gelir. Hesabınızda 10.000 EUR varsa ve bir pozisyon açmak için depozito olarak 9375 EUR kullanılıyorsa, mevcut fonlarınızı kullanmadan önce bu ticaretin hareket etmesi için çok az yer vardır ve marjin kapatma politikası tarafından kapatılan pozisyon değerlendirilebilir.


Risk Yönetiminde %1 Kuralı

Başarılı yatırımcılar, herhangi bir ticarette hesaplarının %1-%2'sinden fazlasını riske atmazlar. Yani, hesabınızda 10.000 CHF varsa ve %1-%2 risk alıyorsanız bu, işlem başına 100 - 200 CHF riske atmak istediğiniz anlamına gelir. Küçük riskler alarak hesabınızı bir veya iki kaybetme işlemiyle havaya uçurmazsınız. Ek risk almak tehlikeli olabilir ve uzun vadeli kârlarınız için zararlı olabilir. İyi bir piyasa stratejisti olmanın bir parçası da disiplinli olmak ve sayılara soğuk davranmaktır.



Risk Yönetiminde Kaybı Durdur İşlemi

Zararı durdur, piyasa fiyatı önceden seçilmiş bir seviyenin ötesine geçtiğinde işleminizi kapatan bir emirdir. Örneğin, GBP/USD üzerinden 1.2400$'dan bir alış işlemi açıyorsunuz. 1.2300$'da bir stop loss koymaya karar verdiniz. GBP/USD'nin fiyatı 1.2300$'a düşerse, zararı durdur emri onu 1.23$ veya altında ilk işlem gören fiyattan kapatacaktır. Stoploss kullanarak, bir tüccar ne kadar risk almaya hazır olduğuna karar verir ve önceden belirlenmiş bir risk/ödül oranı belirlemenize yardımcı olur.

Ne kadar kazanabileceğinizi ve ne kadar kaybedebileceğinizi önceden bilirsiniz. Durdurma kayıplarını etkili bir şekilde yerleştirmek anahtar işlemdir. Bu, zararı durdurmanın 50 puan uzakta olması gerektiğine karar vermek yerine, piyasanın yapısını kullanarak en iyi şekilde yapılır. Stoploss yerleşimine karar vermek için popüler yöntemler arasında destek ve direnç, hareketli ortalamalar veya Fibonacci düzeltmesi bulunur.


Risk Ödül Oranı

İyi bir risk/ödül oranı belirlemek yatırımcı açısından önem taşır. Zararı durdur işleminin nereye yerleştirileceğini öğrendikten sonra, pozisyon için risk ödül oranını düşünebilirsiniz. Genel bir kural olarak, başarılı yatırımcılar 1:2'den daha düşük bir risk ödül oranı olan alım satımları dikkate almazlar.

Bazıları sadece 1:3 risk ödül oranı olan alım satımları tercih eder. Bu bir ticaretin potansiyel getirisinin beklenen riskin üç katı (1:3) olmasa da en az iki katı (1:2) olacağı anlamına gelir. Ticaret bu kurala uymazsa, yatırımcı pozisyonu almaz. Bu, aşırı ticareti önlemeye yönelik uzun bir yol kat eden bir kuraldır.


Risk Yönetiminde İşlemleri Planlama

Bir ticaret planına sahip olmak, yatırımcıların parametreler önceden belirlenmiş olduğu için piyasalarda kolayca ticaret yapmalarına yardımcı olur. İşlemler hakkında planlama yapmak, ne zaman kar almanız ve zararları azaltmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.

Bu da karar verme sürecinden duyguları çıkarmaya yardımcı olan bir etken oluşturur. Elinde bir plan ile aynı şeyi takip etmek için disiplin gelir. Bazı işlemlerin neden işe yarayıp diğerlerinin çalışmadığını keşfedebilirsiniz.


Risk Yönetiminde Beklenen Getirilerin Hesaplanması

Piyasalara yatırım yapmakla ilişkili risk seviyesi, tipik olarak bir tüccarın elde edebileceği getiri seviyesi ile ilişkilidir. Beklenen getiriyi hesaplamanın amacı, yatırımcıya olası kâr ve risk hakkında bir fikir verir.

Beklenen getiri kavramı, potansiyel sonuçların oluşma olasılıkları ile birlikte çarpılması ve daha sonrasında bu sonuçların toplanmasıyla hesaplanan bir kavramdır. Bir ticaretin pozitif veya negatif ortalama net sonucu olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir araçtır. Genellikle geçmiş verilere dayanır ve bu nedenle geleceğe yönelik garanti edilmez ancak genellikle makul beklentiler oluşturur.



Çeşitlendirme ve Riskten Korunma

Çeşitlendirme, benzer durumda farklı tepki verecek farklı alanlara yatırım yaparak getirileri maksimize etmeye yardımcı olur. Çeşitlendirme oluşabilecek kayıplara karşı koruma sağlamasa da, uzun vadeli yatırım hedeflerine ulaşmanın en önemli bileşenidir ve öngörülemeyen riskleri en aza indirme potansiyeline sahiptir.

Riskten korunma, yatırımcıların kayıp riskini en aza indirerek riski ve oynaklığı azaltmalarına yardımcı olur. İlişkili olmayan hisse senetlerini bir portföyde tutarak genel oynaklık azaltılır.

Basit bir deyişle, yatırımcılar piyasanın risk ve ödül parametresini dengelemek için bir yatırımı diğerinde ticaret yaparak korurlar. Uzun vadeli işlem yapmak için bir yatırımcının borsada işlem yapmak için gereken risk yönetimi ile ilgili tüm stratejileri öğrenmesi ve anlaması çok önemlidir. Risk yönetimi, çeşitli piyasa riski ve dalgalanma hesaplamalarını içerir.

Çeşitli stratejiler kullanılarak yatırımcı sadece kayıpları en aza indirmekle kalmaz, aynı zamanda gerektiğinde bir ticaretten de çıkabilir. Yukarıda belirtilen stratejileri anlamak için borsada işlem yaparken uzmanların rehberliğine sahip olmak da önemlidir. Herhangi bir piyasada işlem yapmak, özellikle marjinli ürünler kullanırken risklidir. Bu nedenle, sağlam bir ticari risk yönetimi stratejisi uygulamak son derece önemlidir.

Borsada yatırım yapıp risk almak yerine yatırımcıların daha risksiz yöntemleri tercih ettikleri de bilinen bir durumdur. Bunlardan birisi Kıbrıs emlak piyasasına yatırım yapmaktır. Kıbrıs’ta yatırım yapmak oldukça avantajlıdır ve yatırımcıların paralarını kısa sürede değerlendirmelerine olanak tanınır. Kıbrıs yaşamsal faaliyetleri ile birlikte yurt dışından gelen turistleri tüm sene boyunca ağırlayan bir bölgedir.

22 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Borsa ile Yatırım Yapmak Karlı Mı?

Borsa ile yatırım yapmak karlı mı? Borsaya yatırım yapmak, özellikle uzun vadede yüksek getiri elde etmenizi sağlar. Bunun nedeni, yatırımcı

Borsa Riskleri Nelerdir?

Küresel gelişmeler ve dijitalleşme değişip yatırımı herkes için erişilebilir hale getirmenin yolunu açarken, yatırımın içerdiği tüm...


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page