top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?


Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?
Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?

Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir? Borsanın temellerini öğrenmenin en iyi yolları herkes için farklı olsa da pek çok yöntem kesinlikle işe yarayabilir. Öyle ki bu piyasayı öğrenmenin sayısız yolu var. Tavsiyeleri dinlerseniz, borsanın temellerini öğrenebilir ve piyasayı ilerletebilirsiniz.


Kitap Okumak

Kitaplar harika bir bilgi kaynağı olabilir. Borsa veya başka bir şey öğrenirken kitap okumak, mevcut bilginizi genişletmenize yardımcı olabilir. Borsa söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz ve okumaya başlayabileceğiniz sayısız borsa kitabı vardır. Ayrıca değişim kitapları da ders veya seminerlere göre oldukça ucuzdur.

Borsa kitabı okuyarak piyasayı, temelleri veya bazı stratejileri öğrenmek mümkündür. Öte yandan okumayı alışkanlık haline getirmeniz de konuya hâkim olmanıza yardımcı olacaktır çünkü sistemli ve sürekli çalışabilirsiniz.


Makaleleri Okuyun

Borsa nasıl ve nereden öğrenilir? Bloglar veya haber makaleleri, borsa hakkında bilgi edinmenin başka bir harika yolu olabilir. Bir makale size kısa sürede çok sayıda değerli bilgi sağlayabilir. Tek bir kavram üzerinde haftalar harcamadan çok şey öğrenebilirsiniz.

Makaleyi okumak için farklı blogları takip edebilirsiniz. Okuduğunuz makaleler doğrudan temel bilgileri sağlayabilir ve farklı stratejiler hakkında bilgi ve fikir verebilir. Örneğin, rehber olarak oluşturduğumuz borsa makalesi, başlamak için iyi bir yer olabilir.

Ayrıca aşağıdaki haber yazıları da size çok yardımcı olabilir. Örneğin, hisse senetleri ile ilgili gelişmeler veya güncel borsa haberleri, piyasaya genel bir bakış elde etmenizi sağlar.


Bir Mentoru Takip Edin

Mentor olarak da tanımlayabileceğimiz bir mentorun adımlarını takip etmek sizin için iyi bir başlangıç ​​olabilir. Bu şekilde hisse senedi yatırımları hakkında rehberlik alabilir veya alım satım püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Günümüzde pek çok akıllı yatırımcı bu tür fikir, bilgi ve yorumları sosyal ağlar aracılığıyla paylaşmaktadır. Ayrıca, seçilen mentorun uzun yıllara dayanan yatırım tecrübesine sahip bir kişi olmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca takip etmeyi seçtiğiniz akıl hocası; Akraba, komşu, öğretmen veya konu hakkında yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip başka biri de olabilir. Akıl hocanızın borsanın faydalarını bildiğinden emin olun.


Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?
Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?

Online Kurs Alın

İnternette borsa hakkında bilgi edinmek isteyenler için sertifika veren birçok kurs ve hatta eğitim platformu var. Bu platformlar hem canlı eğitim hem de hazır video içerikleri sunabilmektedir. Bu kursları Borfin veya Udemy platformlarında arayabilirsiniz. Bu şekilde ihtiyacınız olan eğitimi bulabilir ve borsanın temellerini öğrenmenize izin verebilirsiniz. Ayrıca, bu tür platformlarda temel bilgiler yerine temel analiz ve teknik analiz gibi ek eğitimler alabileceğinizi unutmayın.

Ayrıca YouTube platformunun son yıllarda borsadaki içerik oluşturucularla dolu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Başlamak için ücretli eğitimlere ek olarak, YouTube'daki bazı ücretsiz eğitimlere göz atmak iyi bir fikir olabilir.


Uzman Danışman

Yatırım planlama ve karar verme konusunda size yardımcı olacak ve size bireysel yatırım çözümleri sunacak bir finans uzmanı ile borsayı da yakından tanıyabilirsiniz.

Bu pahalı bir seçenek olsa da öncelikle yatırımlarınızı daha güvenli tutmak istiyorsanız bir yatırım uzmanıyla başlamak iyi bir fikir olabilir. Bu kesinlikle akıllı yatırım kararları vermeye yardımcı olur.


Piyasa Trendlerini Takip Edin

Her gün birkaç dakika finans haberlerini izler veya okursanız, piyasa trendleri hakkında bir fikir edinirsiniz. Ek olarak, bu aktivite borsa terminolojisine aşina olmanıza yardımcı olabilir. Genel pazar eğilimlerinin birçok kaynağı vardır.

  • Investing Turkey

  • Bloomberg HT'yi

  • CNBC,

  • MarketWatch

  • Wall Street Journal

Kaynaklarını takip etmelisiniz. Bu sitelerin birinde, ikisinde hatta hepsinde zaman geçirirseniz, genel pazarlama trendlerini görürsünüz. Ayrıca elde edilen bilgiler yeni yatırım fırsatları bulmanızda işinize yarayabilir.

Biraz daha eklemek için, ilginizi çeken hisse senetlerini takip etmek için TradingView veya Google Finance gibi platformları da kullanabilirsiniz. Bu tür platformlarda grafiklere, sunumlara, piyasa değerlerine ve güncel hisse senedi fiyatlarına ulaşabilirsiniz.


Piyasayı Analiz Etmek

Piyasanın geçmiş trendlerini analiz etmek borsa hakkında bilgi edinmek için iyi bir adım olabilir. Piyasa analizine başlamak, borsa fonksiyonlarının temel dağıtım modelini öğrenmenize yardımcı olabilir.

Örneğin piyasayı analiz ederek borsayı etkileyen faktörleri öğrenebilirsiniz. Bu analizleri yaptığınızda borsanın politik, ekonomik ve küresel faktörlerden etkilendiğini göreceksiniz. Bu, piyasanın her olaya nasıl tepki verdiğini anlamanıza olanak tanır.

Örneğin, belirli bir hisse senedini alın ve performansını 5 veya 10 yıllık bir süre boyunca inceleyin. Bu sayede satın alınan hisse senedinin fiyatının yükselmesine neden olan tüm faktörleri ve düşmesine neden olan gelişmeyi anlayabilirsiniz.


Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?
Borsa Nasıl ve Nereden Öğrenilir?

Başarılı Yatırımcıları Araştırmak

Bu, iyi bir akıl hocasına sahip olmak demektir. Medya, özellikle internet, borsaya yatırım yapmak için harika fırsatlar satan ve kısa sürede çok para kazanan sözde yatırım uzmanlarıyla dolu. Bu aşamada gerçekten başarılı yatırımcılara ulaşmak zor olabilir. Böylece başarılı tüccarları araştırmaya başlıyorsunuz, ancak onları nerede ve nasıl buluyorsunuz? Bu harika bir soru. Hangisinin en iyi olduğunu bulmak için bu yatırımların tarihsel karlılığına dönmeliyiz.

  • Warren Buffett,

  • Peter Lynch,

  • David Einhorn,

  • Phillip Fisher

Hepsi yatırımlarından büyük getiriler elde etti ve uzun vadede güvendikleri hissedarlarının ve finansörlerinin birçoğunu zenginleştirdi. Bu en başarılı yatırımcıların ortak noktası, değerli bir yatırım felsefesi izlemeleri ve bu nedenle hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapmalarıdır. Örneğin, gün içi ticaret yapmazlar, çizelgeleri analiz etmezler veya yüksek kaldıraçlı türevlere yatırım yapmazlar.

Ayrıca belirtmek gerekir ki bu yatırımcılar başarılı olsa bile bu onları körü körüne takip etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, ne yaptıklarını öğrenin. Her birinden doğru yöntemleri seçin ve kendi tarzınıza göre uygulayın.

Borsa Günlüğü Tutmak

Bir envanter günlüğü tutmak düşündüğünüzden çok daha faydalı olabilir. Günlüğünüzdeki notlar ile adım adım borsaya ulaşana kadar bilgilerinizi her zaman teyit edebilir ve taze tutabilirsiniz. Seyahatiniz sırasında borsa hakkında bilgi almak için günlük tutmanız gerçekten önemlidir. Borsa her gün, ay ve yılda sürekli değişiyor. Borsa günlüğü, bilgi sahibi olmanızı ve mevcut piyasa durumunu önceki zamanlarla karşılaştırmanızı sağlar.

Piyasayı anlamak ve ona uyum sağlamak için en iyi araçtır. İşlem günlükleri yalnızca borsa hakkında bilgi edinmek için faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda hangi ticaret stratejilerinin sizin için doğru olduğunu görmenize de yardımcı olur.

Diyelim ki 100 işlem yaptınız ve zamanın yüzde 50'sini kar ettiniz. Şimdi geri dönün ve kazanan ve kaybeden işlemlerle ne yaptığınızı görmek için her bir işleme bakın.


Sanal Borsa Oyunları Oynayın

Öncelikle buna oyun denilmemeli. Çünkü sanal market oyunları aslında simülatörlerdir. Ayrıca bu simülatörler, kendinizi gerçek piyasa koşullarında test etmenize yardımcı olur. Sanal borsa oyunu ile tıpkı gerçek hayattaki gibi hisse senedi alım satımı yapabilirsiniz. Ancak yaptığınız işlemler gerçekte var olmayan bir sanal para biriminde gerçekleşmektedir. Yine, gerçekten satın aldığınız hisse senedini aslında almıyorsunuz.

Tüm bunlara rağmen sanal borsa oyunları, gerçek piyasa koşullarında pratik yapmaya yardımcı olur. Ne kazandığınızı ve ne kaybettiğinizi gösterir. Bunu akılda tutarak, gerçek piyasaya yatırım yapmaya hazır olun.


34 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page