top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?


Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?
Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?

Borsa, günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen kısa veya uzun yatırım şekillerinden birisidir. Piyasada birçok farklı borsa sistemi üzerinden elinizdeki parayı katlayabilir ve kazanç elde edebilirsiniz. Ancak borsada kazanma ihtimali olduğu kadar kaybetme ihtimali de olduğu unutulmamalıdır.

Öncelikle detaylı bir araştırma yapılmalı ve bilgi sahibi olunmalıdır. Günümüzde borsa üzerinden gelir elde ederek yaşamını sürdüren bir çok kişi vardır. Peki borsa ile kazanma ihtimali yüksek midir, borsaya giren kişilerin yaşam standartları değişir mi, borsa ile ev geçindirmek mümkün mü?


Borsa Nedir?

Borsa belirli teknolojik sistemler üzerinden yatırımcı olan firmaların belirli hisselerini satın alarak, paranızı katlayabileceğiniz bir sistemdir. Satın alınan markaya veya firmaya ait hisseler küçük veya büyük hisseler olabilir. Büyük veya küçük hisse satın almaya elinizdeki paraya göre karar verebilirsiniz.

Hissesini aldığınız marka veya firmalar kazanmaya başladıkça, sahip olduğunuz hisseye bağlı olarak belirli miktarlarda sizde kazanmaya başlarsınız. Bununla birlikte hisselerde düşüş olması sizin sisteme yatırmış olduğunuz parada da azalma söz konusu olacaktır.


Borsaya Nasıl Başlanır?

Borsa sayesinde evini geçindiren ve yaşamını oldukça lüks şartlarda idame ettiren bir çok kişi vardır. Bu kişiler borsa hakkında bilgi sahibi olan, gününün hatta gecesinin bile bir çok kısmın borsa gündemini takip ederek geçiren kişilerdir.

Herkes borsaya başlayarak yaşam standartlarını yükseltmek isteyebilir ancak borsadan para kazanmaya başlamadan önce gerektiği kadar bilgi sahibi olmak gerekir. Borsaya başlarken şu aşamaları göz önünde bulundurmakta fayda vardır;

  • Borsanın ne demek olduğu hakkında gerektiği kadar bilgi sahibi olmak,

  • Deneyim kazanmak için piyasada bu işle uğraşan kişilerden fikirler almak,

  • Borsada ne kadarlık bir yatırım yapmak istediğinize karar vermek,

Hangi markaya veya firmaya yatırım yapılması gerektiğine karar vermek ve firmanın piyasada ne kadar iş yaptığını araştırmak gerekir. Borsadan para kazanmak yeterli bilgi sahibi olmayan kişilerin yapabileceği bir iş değildir. Her zaman kazanma ihtimalinin olmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle borsaya giriş yaparken küçük miktarlarda yatırım yapmak ve deneyim sahibi olmak gerekir.


Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?
Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?

Borsa İle Ev Geçindirilir Mi?

Günümüzde birçok kişi borsadan elde ettiği gelirler sayesinde evini geçindirebilir ve yaşamını en iyi şekilde sürdürebilir. Fakat günümüz şartlarına bakıldığında sadece borsadan elde edilecek gelire geçimini bağlamak biraz riskli olabilir. Çünkü borsada kazanmak ihtimali olduğu gibi hızlı bir düşüş yaşayarak kaybetme ihtimali de vardır. Özellikle kişiler borsa yatırımlarından kazanmaya başladıkları zaman mevcuttaki işlerini bırakarak sadece borsadan kazanç elde etmeyi düşünebilirler.

Ancak tüm geçim kaynağını borsaya bağlamadan önce sürekli olarak kazanç elde edebileceğiniz boyuta gelmiş olmanız gerekir. Borsa ile ev geçindirmek için gününüzün neredeyse tamamını güncel olarak piyasayı takip etmekle geçirmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.


Borsa İle Ev Geçindirmek İçin Neler Yapmak Gerekir?

Borsa ile ev geçindirmek ve rahat bir yaşam sürebilmek için ilk etapta araştırmak, sormak ve öğrenmek gerekir. Eğer borsaya ilginiz varsa öncelikle borsa ile ilgili eğitimlere katılarak ilk adımı atabilirsiniz. Borsa ile ilgili birebir kurslar ve online eğitimler alarak ilginizi bilgiye dönüştürmek oldukça doğru bir adım olacaktır. Bununla birlikte;

  • Tecrübe kazanmak amacı ile küçük miktarlarda farklı firmalara yatırım yapabilirsiniz.

  • Güncel piyasayı sürekli olarak takip etmek ve yeni gelişmelerden ilk haberdar olan siz olmalısınız.

  • Piyasada yükselişte olan fiyat grafikleri hakkında yorum yapacak kadar bilgiye sahip olmalısınız.

Cesaretli olmalı ve kendinize güvenmelisiniz. En önemlisi de borsada yatırım yapabilecek kadar sağlam bir psikolojiye sahip olmak ve ilk düşüşte kötü etkilenmemek, kriz yönetimi yapabiliyor olmak gerekir. Denge her zaman en önemli detaydır.


Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?
Borsa İle Ev Geçindirmek Mümkün Mü?

Borsa Kumar Değildir!

Borsadan yatırım yaparak hızlı bir şekilde kazanmak elbette mümkündür. Ancak nerede durulmasını gerektiğini bilmek daha önemlidir. Özellikle borsanız bir kumar olmadığının farkında olmak gerekir ve sürekli olarak kayıp yaşanıyorsa ara vererek gerekli bilgilere sahip olmakta fayda vardır.

Borsadan para kazanarak yaşam standartlarını yükselterek, sadece bu iş ile ev geçindiren birçok kişi vardır. Ancak unutulmamalıdır ki borsa yanlış yatırım yaparak bütün parasını kaybeden kişilerde vardır. Bundan dolayı özellikle sürekli bir kaybetme yaşıyorsanız yatırımlarınızı durdurmalı ve ara vermelisiniz.


Borsa Oynamak Yasal Mı?

Borsalara sistemler üzerinden yatırım yapmak ve para kazanmak bir suç değildir. Ancak tavsiye vermek yasaktır. Örneğin borsa ile ilgili herhangi bir etiğim almamış ve belge sahibi olmayan kişiler başka kişilere fikir veremezler.

Özellikle sosyal medyada borsa ile ilgili bilgi veren bir çok sayfa vardır. Bu sayfalar paylaşımlarının üzerine veya açıklama kısmına "YTD" notunu düşerler. YTD, yatırım tavsiyesi değildir anlamını taşır. Borsa hakkında eğitim alarak belge sahibi olmayan kişiler bu notu düşmeden herhangi bir paylaşım tavsiyesi ile ilgili paylaşım yaparlarsa, tavsiyede bulunduğu kişiler kayıp yaşamaları durumunda suç duyurusunda bulunarak söz konusu kaybı temin etmek isteyebilirler. Bunun haricinde borsa ülkemizde yasak değildir. Hatta Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından desteklenmesi için düzenlemeler söz konusudur.


Borsada Devlet Desteği Var Mı?

Borsaya yeni giriş yapan kişilerin en çok merak ettiklerinden biri ise borsadan devlet desteğinin olup olmadığı ile ilgilidir. Günümüzde borsa için herhangi bir devlet desteği yoktur.

Ancak Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), başkanı olan Vedat Akgiray tarafından yapılan son açıklamalarda borsada aktif olarak şirketlerden veya markalardan hisse satın alarak gelir elde etmek isteyen kişilerin veya küçük işletmecilere destek verilmesi söz konusudur. Bu desteğin verilebilmesi için yatırım yapılan firmanın batmış olması gerekir.

Bu şekilde bir iflas söz konusu olduğunda kayıp yaşayan kişilere 100.000 liraya varan devlet desteğinin yapılacağı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. İflas söz konusu olması durumunda yapılacak olan destekler için belirli şartların veya yatırım alt limitlerinin de olacağı unutulmamalıdır.


Borsadan Ev Geçindirmek İçin Sağlam Psikolojinin Ve Kontrollü Olmanın Önemi

İnsanların farklı şekillerde gelir elde etme isteklerinden dolayı borsadan para kazanmak isteyen kişilerin sayısı ciddi oranlarda artmaya devam etmektedir. Ancak bilgi sahibi olmadan yapılan yatırımların uzun vadede başarılı olamayacağı da unutulmamalıdır.

Bundan dolayı borsadan para kazanarak ev geçindirmek ve iyi standartlarda yaşamak isteyen kişiler öncelikle psikolojik olarak güçlü bir yapıya sahip olan kişiler olmalıdırlar. Kaybetme riskinin her zaman var olduğu unutulmadan bilinçli yatırımlar yapılmalı ve daima kontrollü bir şekilde ilerleme kaydedilmelidir.

Borsada başarılı olmak için cesaretli olmak, kendinden emin olmak ve her zaman gelişime açık olmak gerekir. Günümüzde birçok haber kanalında borsaya yatırdığı parasını kaybederek psikolojik olarak bunalıma giren ve hatta intihar eden kişilerin haberlerini duyabiliriz.

Bundan dolayı borsadan ev geçindirecek düzeye gelmek oldukça azimli olmayı ve yeteri kadar bilgi sahibi olmayı gerektirir.


Borsa İle İlgili Eğitimler Nerelerden Alınır?

Sadece borsadan elde edilen gelir ile yaşamını sürdürmek isteyen kişiler öncelikle eğitim almalıdırlar. Eğitim almak için üniversitelerin ekonomi bölümlerine kayıt olunabilir. Bununla birlikte hem ülkemizde hem de dünyada adından bahsettiren ekonomistlerin verdiği birebir veya online eğitimlere da katılım sağlayarak sertifika sahibi olmak mümkündür.

60 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page