top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak


Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak
Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Borsaların endeks değerleri olur ve bir hisse senedi satın alımları yapmadan önce temel olarak endekslerin işleyişlerine teknik anlamda bakmak gerekir. Bu yüzden borsa endeksine yatırım yaparak para kazanmak mümkündür.

Fakat tek başına yeterli değildir. Borsanın içerisinde yer alan hisse senetlerinin de gelişmelerini takip etmek gerekir. Her ikisine uyumlu bir şekilde teknik anlamda bakmak gerekirken, endeksi ve hisse senetlerini paralel etkileyen temel analiz hususlarını da sürekli olarak incelemek önemlidir.


Borsa Endeksi Tam Olarak Nedir?

Borsa endeksi, kendi içerisinde yer alan yatırım kanallarının belirli değerlere göre hesaplanmasını ve bunların ortalamasını barındırır. Borsa içerisinde yer alan hisse senetlerinin her birinin olası fiyat politikaları, gelişimleri, kar oranları, düşüşler ve buna göre pek çok verilerin bir otalaması anlamına gelir.

Temelde borsa endeksini oluşturan ana tema, o borsanın içerisinde yer alan yatırım araçlarının tüm fiyat, gelişim ve diğer etkenlerine göre bir değeri barındırmasıdır. Tüm parçaların bir bütüne göre borsanın endeksine yansıması şeklinde de düşünülebilir.


Borsa Endeksine Para Yatırarak Kazanmak Nasıl Mümkün Olabilir?

Endekslerin çok fazla etkene göre düşme ya da yükselme eğilimleri vardır. Eğer hisse senetlerinin bir ortalama değerinin anlaşılması isteniyorsa, endeks önemli bir yol göstericidir. Herhangi bir endeksteki düşüşün anlamı, hisse senetlerinin düşüyor olduğunu belirtir. Aynı durum yükselirken de meydana gelir.

Grafikler üzerinden bu takip edilebilir fakat küreselde ya da bir ülkenin kendi içerisinde yaşadığı pek çok gelişme, endekslerdeki değerlerin değişeceğini gösterir. Sadece endeks grafiklerine bir borsa için bakılarak, içinde bulunan yatırım araçlarından herhangi birine para yatırılabilir. Fakat sağlıklı olan hisse senedinin de fiyat aksiyonlarına bakmak ve bunu elde olan borsa endeksi ile beraber kullanmak olacaktır.


Borsa Endeksi Neye Göre Düşer ya da Yükselir?

Dünyanın büyük ekonomilerini barındıran ülkelerin arasındaki ticaret politikaları ya da olası bir kriz ortamı etkileme için başlıca sebeptir. Bu sebeplerde;

  • Fazla para basılmasından kaynaklı enflasyonun yükselmesi ve hükümetlerin faiz arttırımlarına yönelik bir politika izlemeleri de yine borsa endekslerine yansır,

  • Bir para biriminin küreselde güçlenmesi, o ülkeye bağlı borsadaki değerin düşmesine neden olabilir,

  • Alınan yeni bir ekonomik planlama ya da tedarik alanında yaşanan dünya çapındaki krizler, yine borsanın endeksine yansıyabilir

Genel olarak ülkenin borsasının dünya çağında biliniyor ve kullanılıyor olması, işlem hacimleri ve paranın dönemsel olarak farklı alanlara kaymasına kadar borsa endekslerin de büyük değişimler görmek mümkündür. Eğer para yatırıp bu paranızı katlamak istiyorsanız, gelişmeleri takip etmek büyük önem taşır.


Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak
Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Borsa Endeksi Grafiklerine Göre Yatırım Yapmak

Para kazanmak için her zaman bir takım fiyat aksiyonlarını incelemek gerekir. Borsa endeksine bakmak, hem diğer para birimlerine hem de farklı para yatırılacak alanlar hakkında nasıl bir sürecin içerisinde olduğunuzu yansıtır.

Grafikler size, ne zaman girmeniz gerektiği ya da elinizde bulunan yatırım kanallarını satmanız için fikir verir. Çünkü grafiksel değerlere göre güvenilir olan borsalar, teknik anlamda analiz verilerini doğru olarak ortaya koyar. Bu da yatırımcıların o borsaya olan güvenini arttırır.


Borsa Endeks Değerlerinden Ne Anlamalıyım?

Değerlerin her biri size, dünyadaki gelişmelere ve paranın artık nerede olduğuna dair fikir verir. Bir endeks çok yükselmişse, içerisinde bulunan hisse senetleri ya da diğer yatırım araçları da çıkıyor anlamına gelir.

Burada önemli olan hisse senetlerinin ortalamasını yansıtması ve borsanın, altın ya da kripto paralar gibi farklı bir yatırım alanı olmasıdır. Her birinin endeksleri ve değerleri bulunur. O nedenle birden fazla sektörü takip etmek ve bunların birbiri arasındaki uyuma bakmak, kar elde etme potansiyelinizi güçlendirecektir.


Hangi Borsa Endekslere Para Yatırabilirim?

Dünyada önemli olan bazı endeksler vardır. Bunların başında Dow Jones ve Nasdaq gelir. Ayrıca bunları S&P Endeks’i takip eder. Ayrıca Londra ve Frankfurt borsalarını temsil eden borsalarda yer alır.

Ülkemizde ise bu Bist 100 olarak anılan ve Bist 50-30 olarak devam eden endekslerle de kendi içerisinde ayrılır. Ülkemizde yabancı hisse senetlerine ve BIST 100 (İstanbul Borsası) yatırım yapabilmeniz için bankaları ya da aracı lisanslı kuruluşları kullanabilirsiniz.


Borsa Endekslerini İyi Analiz Etmek

Her bir endeks kendi içerisinde bir değer yüzdelerine sahiptir. Paranın nereye kayacağını, piyasaların ne zaman durgunluk evresine gireceğini, güncel gündemler takip edilerek yapılmalıdır. Analizler de bu hususta büyük bir yatırım rehberini kendi içerisinde sizlere sunar.

Analizler yapılırken her zaman hisselerin belirli bir veri takibi, gelişim süreçleri ve performanslarına bakılmalıdır,

Hisse senetlerinin fiyat politikalarına neyin etki ettiğine ve günümüzdeki hangi sektörün ön plana çıktığına bakılmalıdır,

Açıklanan faiz oranlarından, bir ülkenin ekonomik verilerine ve olası riskler de mutlaka göz önünde bulunmalıdır

Temelde tüm bunlara ek olarak borsa endekslerini iyi analiz yapabilmek için ülkeler arasındaki ilişkilere ve ticari kısıtlamalara da bakılması, yatırım yapacağınız şirketin değerinin belirlenmesi açısından yarar sağlayacaktır.


Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak
Borsa Endeksine Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Borsanın Endekslerinde Hisse Senetlerine Yatırım Yapmak

Türk borsasına yatırım yapmak için bankalar kullanılabileceği gibi lisanslı kuruluşlar da kullanılabilir. Fakat yabancı hisse satın alımları için paranızı kullanacağınız zaman mutlaka ülkemizde üzerinde net yasal izni olan, lisansı bulunan bir aracı kurum seçilmelidir. Paranızı arttırmak isterken bu seçimi doğru yapmanız, size her zaman güvenilir bir şekilde yatırım yapma imkânınız da sağlar.

Aynı zamanda hisse satın alımlarınızı yapmadan önce, şirketlerin son zamanlardaki getirilerine, rakamsal kar oranlarını açıklamalarına, güncel bir haber paylaşıp paylaşmadıklarına dikkat edilmelidir. Borsa endeksi yükseliyor olsa bile bir şirketin kendi izlediği politikalar nedeniyle yükseliş göstermeyebilir.

Tek başına bir borsanın kendi yüzdelik değerleri bu nedenle yeterli olmayacaktır. Satın alınacak hisse senedinin çok iyi bir şekilde takip edilmesi ve sizin de o şirketin bir payından elinizde tuttuğunu unutmamalısınız. Teknik veriler ve o şirketin güncelinde açıkladığı tüm haber ya da bilgi akışları ne kadar iyi takip edilirse, para kazanmanız da bir o kadar iyi olacaktır.


Borsalardaki Hisse Senetlerine Para Yatırmalı mıyım?

Birikimlerinizi hangi alanda değerlendireceğiniz elbette size kalmış bir karardır. Fakat bugün dünyanın en zengin insanlarından, şirketlere ve bireysel olarak ilerleyen yatırımcılar, yabancı borsaları ve Türk borsalarına yatırım yapmaktadırlar.

Bir şirketin her yıla göre sağladığı karlılık oranları, bir hisse satın alımında yatırımcılarını oldukça memnun etmektedir. Buna ek olarak temettü dağıtmalarıyla da yatırımcılarına normal karlarının yanı sıra verdikleri temettü oranlarıyla da yatırımlarını daha da katlayan bir kazanç oranı vardır.


Borsalardan Kazanmak İçin Tüm Gelişmeleri Yakından Takip Edin

Yatırımlarınızı yapmadan önce, mutlaka borsaları etkileyen şeylere dikkat etmelisiniz. Çünkü o ülkeye bağlı olan borsaların her biri, yaşanan her gelişmenin getireceği zararları yaşama potansiyeline sahiptir. Ülkenin yaşadığı problemler, vergiler, üretici verileri, işsizlik yüzdeleri, konumu ya da siyasi ilişkileri her zaman o borsa ne kadar büyük olursa olsun fiyatlar üzerinde oynaklık yapabilir. Detaylı ve iyi araştırmaları yapan kullanıcılar, borsaların kendi içerisinde yaşadığı gelişmelerin bilincinde olarak yatırımları üzerinden rahatlıkla para kazanabilirler.






27 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page