Sermayelerine güvenli liman arayan yatırımcılara, bono yatırımı yaparak para kazanmak cazip gelmektedir. Para yerine geçebilen bono, yatırım için risksiz bir yatırım aracıdır. Yatırımlarını bono alarak değerlendirmek isteyen sermaye sahipleri özel veya kamu kuruluşları tarafından piyasaya sürülen borç senetlerine yatırım yapabilirler.
Bono hukuki olarak borç senedi anlamı taşır. Bono borçlu ve alacaklı ilişkisine dayandırılarak yükümlülükler oluşturur. Yatırımcı bono yatırımı yaptığında, belirtilen süre sonunda yatırımını ve yatırımına uygulanan faizi alır. Bu sayede bonoyu elinde bulunduran yatırımcı bono faizlerinden gelir elde eder.
Bono Nedir?
Bir devlet kuruluşunun ya da özel kişiliğe sahip kuruluşların aldıkları borç karşılığında alacaklıya verilen ticari ve değerli evraktır. Bono diğer borç ilişkilerinden farklı olarak gününde veya günden önce bozdurulabilme özelliğine sahiptir.
Bono vadesi dolduğunda alacaklıya bono verilerek, karşılığında faizi ile ana para alımı yapılır. Gününden önce ödemelerde alacaklı bonoyu bankaya sunar ve faiz miktarı hesaplanarak alacaklıya ödeme yapılır. Banka bonoları, platin, altın, gümüş bonoları, finansman bonoları gibi çeşitliliğe sahiptir.
Bonoda alacaklı, borçlunun zararı veya karı ile ilgilenmez. Bu anlamda alacaklı her durumda alacağını ve bonoda belirtilen faiz oranını almaya yetkilidir. Bono en az 2 ay, en fazla 12 ay süreli olarak düzenlenir.
Bono Nasıl Düzenlenir?
Bono çeşitliliğe sahip değerli evraktır. Ancak bunun yanında genel olarak bazı özellikler taşır. Bono genel özellikleri bakımından;
Bono mutlaka bono yazı içeriğine sahip olmalıdır.
Bono üzerinde ödenecek miktar belli olmalıdır.
Alacaklı kişinin bilgileri mutlaka bulunmalıdır.
Bono düzenlendiği tarihi içermelidir.
Bonoyu düzenleyen yetkili organların imzasına yer vermelidir.
Vade günü (ödeme günü) gün, ay, yıl olarak belirtilmelidir.
İçeriklerine yer vermelidir. Belirtilen içeriklerin eksik olması durumunda bono geçersiz sayılır.
Kimler Bono Yatırımı Yapabilir?
Bono yatırımı yapacak kişilerin, bono yatırımını gerçekleştirecek sermayeye sahip olması ve 18 yaşını doldurması yeterlidir. Bono işlemlerinin yerine getirilmesinde birtakım bilgiler istenir.
Bunun dışında bono yatırımı için herhangi bir engel bulunmaz. Bono kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya özel firmalar tarafından piyasaya arz yöntemi ile sunulur.
Bono alacak kişi piyasada dolaşım halinde bulunan bonoyu bankalardan, aracı kurum veya kuruluşlardan bedelini ödeyerek satın alır. Bono alım ve satımına aracılık eden kurum veya kuruluşların uygulamalarında farklılık görülebilir. Alınacak bononun getirisi, vade süresi bono seçiminde önemli faktördür.
Bono Yatırımı Yaparak Para Kazanma Yöntemleri
Yatırımcıları bono yatırımlarını devlet aracılığı ile, bankalardan veya özel şirketlerden yapabilirler. Finans kaynağı bulmak için halka arz edilen bonolar sayesinde kurum veya kuruluşlar belirlenen faiz oranında borçlanma yöntemin seçerler.
Bono çok fazla çeşitliliğe sahip olması nedeniyle, yatırımcı hangi bonoya yatırım yapacağına, piyasa araştırması yaptıktan sonra karar vermelidir. Bono alacak yatırımcılar bono çeşitlerini, bono alma yöntemlerini, alacakları bono özelliklerini araştırmalıdır.
Bono alacak yatırımcının piyasa araştırmasında enflasyon oranları ve diğer yatırım araçlarının getirileri önemli yere sahiptir. Yatırımcı bu sayede alacağı bono faiz oranı ile diğer yatırım araçlarının getirilerin karşılaştırarak, yatırım aracı parasının değerini kaybetmeden ve faiz getirisinden kazanç sağlayabilir.
Aksi durumda her ne kadar bono yatırımı faiz gelirleri ile kazanım sağlamış olarak görülse de, yatırım yapılan para birimi değer kaybettiğinde, pek de bir şey kazanamaz.
Bono Yatırımı Ne Kadar Kazandırır?
Bono çok çeşitliliğe sahip olması ve piyasaya arz eden kurum veya kuruluşun uyguladığı faiz oranında ki değişkenlik, bono kazanımlarını da etkiler. Bu durum aynı zamanda bono senetlerini elinde bulunduran yatırımcının, sahip olduğu bono miktarına da bağlıdır.
Bono alımlarından gerçek anlamda kazanç sağlamak isteyen yatırımcının, yatırım yaptığı para biriminin belirlenen sürede değer kaybı ile ters orantılıdır.
Faiz oranı yüksek olmasına rağmen, para değeri faiz getirisinden daha fazlaysa bu durumda yatırımcı sayısal olarak kazanmış görülse de, gerçek anlamda kayıp yaşamıştır. Bono doğrudan yatırım aracı olarak kullanılabileceği gibi, teminat ödeme ve ispat gibi durumlarda da borçlu ve alacaklı arasındaki ticari ilişkiyi düzenler.
Bono vadesinden önce bozdurulduğunda ana para, yıllık faiz oranı yüzdesi ve vadeye kalan gün ile ilgili bilgilere ihtiyaç duyulur. Bürüt getiri, stopaj, net gelir ve vade sonu toplamları hesaplama araçlarında kullanılarak, erken bozdurma karşılığında yapılması gereken ödeme miktarı belirlenir.
Bono ve Tahvil Arasındaki Fark Nedir?
Bono ve tahvil arasında benzerlikler görülse de, bazı özellikleri bakımından keskin farklılıklar gösterir. Tahvil ve Bono arasındaki en keskin çizgi vade süresinde oluşmaktadır. Bono vade süresi 12 ay ile sınırlı iken, tahvil vade süresi 1 yıldan fazla olabilir.
Bono ve Tahvil Arasındaki Benzer Özellikler Nedir?
Her iki yatırım aracıda daha önceden belirlenen vade süresine sahiptir. Bono ve tahvil yatırım araçları kıymetli evrak niteliği taşır. Bono ve tahvil yatırım araçlarının piyasaya arz durumu, kıymeti net olarak belirtilmiştir. Kar ve zarar bakımından her iki yatırım aracında da, alacaklı tarafın herhangi bir sorumluluğu bulunmaz. Bono ve tahvil sonuçları açısından, vade sonunda net gelirler daha önceden belirlenmiştir.
Hazine Bonosu Nedir?
Devlet tahvili ve hazine bonosu, Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı tarafından arz edilir ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından iç piyasada satışa sunulan devlet iç borçlanma senedidir. İç piyasada borçlanma yöntemi ile satışa sunulan bonolardan sağlanan finansman ülke yararına yatırım aracı veya ekonomik sorunların çözümüne yönelik olarak kullanılır.
Bu sayede hem ülke yatırımları gerçekleştirilmiş olur, hem de yatırımcı bono alımları sayesinde faiz getirilerinden fayda sağlar. Hazine bonosu vadesi sonunda, hazine bonosunu elinde bulunduran yatırımcı ana parayı iade alır ve daha önceden öngörülen faiz getirisinden risk oluşturmadan kazanım sağlar.
Hazine Bonosu Hangi Yatırımcılar İçin Uygundur?
Hazine bonosu devlet tarafından piyasaya arz edilen yatırım araçları arasında olması, vade sonunda devlet garantili geri ödeme ve faiz garantili olması nedeniyle, yatırımlarında risk almak istemeyen yatırımcılar için uygun yatırım aracıdır.
Hazine bonosu orta vadede ve uzun vadede yatırımlarını riske atmadan, düşük gelir vergisi ile faiz kazanımı sağlamak isteyen yatırımcılar bakımından avantaj olarak görülür. Bazı durumlarda yatırımlarını riskli enstrümanlara yönlendiren yatırımcılar, risk dağılımı için de bono yatırımları gerçekleştirirler. Bu sayede riskli enstrümanlarda kayıp oluşması durumunda, bono faiz getirisi yatırımcıya can yeleği oluşturur.
Bono Faizleri Nasıl Belirlenir?
Bono faizleri, bono arz eden kurum veya kuruluşun gerçekleştireceği yatırımlara, piyasada ekonomik dalgalanmaya, öngörülen enflasyon rakamlarına bağlı olarak belirlenir. Hazine bonosu iç borçlanma yöntemlerinde sıklıkla kullanılan hazine bono arzında uygulanacak faiz oranları, bankaların ve finans kuruluşlarının katılım sağladığı, Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığının katılımı ile gerçekleştirilen ihale yöntemi ile belirlenir.
Risk almadan yatırım yapmak isteyen sermaye sahipleri, KKTC’nin sunduğu avantajlardan faydalanarak konut ve emlak avantajlarından faydalanabilirler. Kıbrıs’ın coğrafi iklimi, ekonomik gelişmelere bağlı olarak yatırım imkanlarının gelişmiş olması, turizm ve eğlence sektörü bakımından geniş imkanlar sunması, yerli ve yabanca yatırımcıları adaya çekmektedir.
Yatırımcılar bono faizlerinden faydalanmak yerine, Kıbrıs'tan konut veya emlak alarak kira gelirlerinden hemen kazanmaya başlayabilir veya KKTC vatandaşı veya oturma izni hakkına sahip olabilirler. Yeşilrenkliadam Kıbrıs'ta ev almada en iyi hizmet ve fiyat garantisi vermektedir. Yeşilrenkliadam müşterilerine Kıbrıs ziyaretlerinde, ücretsiz transfer ve konaklama imkanı sunar.
Comments