top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?


Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?
Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?

Birçok yatırımcı bir aracı kurum hesabı aracılığıyla yatırım alıp satmayı tercih ederken, bunu bir aracı kurum olmadan nasıl yapabileceğinizi merak eden yatırımcılar aracı kurum seçmeden borsada yatırım yapmak mümkün mü? Sorusunun yanıtını ararlar. Bu durumda, doğrudan bir yatırım planına bakmak istemeniz normaldir.

Birincil hedefiniz tek bir şirketin hissesini mümkün olan en doğrudan şekilde elde etmekse, bu planlardan biri bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir. Aracılık hizmetlerini kullanmayı tamamen bırakırsanız karşılaşabileceğiniz dezavantajların farkında olmanız gerekir.


Doğrudan Stok Planları Nelerdir?

Çoğu zaman, bir komisyoncu olmadan hisse senedi satın almanın en basit yöntemi, bir şirketin doğrudan hisse senedi planıdır. Bu planlar, işletmelerin daha küçük yatırımcıların doğrudan şirketten hisse satın almasına izin vermenin bir yolu olarak yıllar önce oluşturulmuştur.

Yatırımcılar çek veya tasarruf hesaplarından para transfer ederek satın alım yaparlar. Şirket, hem ilk satın alma hem de sonraki satın almalar için minimum yatırım tutarları belirleyecektir. Bazen, bu minimum değerler tek bir hisse senedinin fiyatından daha düşüktür ve bu da yatırımcıların çok fazla sermayesi olmayan bir şirketin küçük parçalarını satın almalarına izin verebilir.


Plan Yöneticileri ile Aracısız Yatırım Yapma

Plan yöneticileri, doğrudan stok planındakilerden gelen nakit parayı toplar ve bunu şirketin hisselerini ortalama piyasa fiyatından satın almak için kullanırlar. 3 bankadan bir hesap özeti aldığınız gibi doğrudan hisse senedi satın alma planı, sahip olduğunuz hisselerin sayısı, aldığınız temettüler ve yaptığınız herhangi bir satın alma veya satış gibi önemli finansal bilgileri içeren beyanlar yayınlanır.


Temettü Yeniden Yatırım Planları Nelerdir?

Şirketler bir temettü yeniden yatırım planı (DRIP) sunabilir. Bunlar, yıllar içinde daha fazla hisse satın alma sürecini otomatikleştirmeleri dışında doğrudan hisse senedi planları gibi çalışır. DRIP'ler, hissesine sahip olduğunuz şirket tarafından ödenen nakit temettüleri alır ve bunları daha fazla hisse satın almak için kullanır.

Planın detaylarına bağlı olarak bu hizmet ücretsiz olabilir veya küçük ücretler olabilir. DRIP'ler genellikle, doğrudan hisse senedi satın alma planlarına çok benzeyen nakit yatırım seçenekleriyle birleştirilir. Bu, bir şirketin temettüleri verildiğinde yılda yalnızca dört kez değil, istediğiniz zaman daha fazla hisse satın alma olanağı sağlar.


Doğrudan Planların Avantajları

Bir komisyoncu yerine doğrudan bir şirketten satın almanın ana avantajı, her şeyin ne kadar basit olduğudur. Uygulamalar ve web siteleri, komisyoncu deneyimini kolaylaştırmıştır ancak yine de menkul kıymetler arasından seçim yapmanız ve bu yatırımlar için hangi türde sipariş vereceğinize karar vermeniz gerekir. DSP'ler ve DRIP'ler daha da basittir. Tek yapmanız gereken parayı doğru yere göndermek ve ardından plana kaydolmaktır.

Doğrudan hisse senedi planları, şirket ile yatırımcıları arasında daha iyi iletişim kurulmasına da olanak tanır. Bir aracı kurum aracılığıyla yatırım yaptığınızda, şirketten herhangi bir bildirim, kurum aracılığıyla gelir. Çok sayıda yatırımınız varsa, şirket bildirimleri aracı kurumunuzdan gelen iletiler olarak gelen kutunuzda kaybolabilir. Bu nedenle potansiyel olarak yararlı bilgiler içeren bu iletileri kaçırabilirsiniz. Şirket ve yatırımcılar arasındaki doğrudan iletişim daha iyidir.


Doğrudan Planların Dezavantajları

Doğrudan planların basit doğası da ana dezavantajı olabilir. Örneğin, bir Home Depot doğrudan hisse satın alma planına kaydolacak olsaydınız, yalnızca Home Depot hissesi satın alma seçeneğiniz oluşurdu. Aracılık hesabı olan bir yatırımcı ve doğrudan hisse planına sahip bir yatırımcı, aynı Home Depot hissesini aynı fiyattan satın alabilir.

Ancak aracılık hesabı olan yatırımcı, aracılık hizmetlerinden başka herhangi bir teminat da alabilir. Geçmişte, doğrudan planlar komisyonsuz veya düşük komisyonlu işlemlerin ek avantajından yararlanıyordu. Ancak bu fayda dijital çağda çoğunlukla ortadan kalkmıştır.

Birçok aracı kurum, hatta Fidelity ve Charles Schwab gibi büyük firmalar bile çevrimiçi işlemler için komisyon ücretlerini düşürmüştür. Bu komisyonsuz aracı kurumlardan biri aracılığıyla hisse senedi almak, doğrudan planlarla satın almak kadar ucuzdur. Bazı durumlarda, komisyonsuz bir aracılık kullanmak daha da ucuz olabilir.


Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?
Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?

Temettü Yeniden Yatırım Planına Nasıl Kaydolursunuz?

Bir şirket bir DRIP seçeneği sunuyorsa, temettülerinizin size ödenmesi yerine yeniden yatırılmasını istediğinizi belirten bir anlaşma imzalamanız gerekecektir. Yer alan bakiye vergi, finansal hizmetler, yatırım ya da tavsiye unsuru barındırmaz.

Bilgiler bir yatırımcının risk toleransı, yatırım hedefleri ya da içinde bulunduğu finansal koşulları dikkate alınmadan sunulur ve tüm yatırımcılar için uygunluk göstermeyebilir. Geçmiş performans gelecekteki sonuçların göstergesi değildir. Yatırım, olası anapara kaybı da dahil olmak üzere risk içerir.


Borsada Aracılar Kimlerdir?

Bir borsada aracı, insanların paralarını çeşitli şirket hisse senetlerine yatırmalarına yardımcı olan bir kişi veya kuruluştur. Bu tür aracı faaliyetlerde bulunan bir kişiye genellikle fon yöneticisi denir.

Genel olarak borsadaki aracı türleri arasında;

  • Sigortacı

  • Ticari bankacılar

  • Portföy yöneticileri

  • Tahvil mütevelli heyeti

  • Alt broker

  • Borsacı yer alır.

Aracı Türleri Nelerdir?

Aracıların görevlerini yerine getirdikleri işlevlere ve alanlara bağlı olarak, aşağıda listelenen belirli kategorilere ayrılırlar;

  • Acenteler ve Brokerler: Kuruluş veya borsalarla doğrudan ilişkili olan personeldir. Alıcı ve satıcıları birbirine bağlama işlevi görürler. Acenteler ve komisyoncular da gerekli evrak işlerini hallederler.

  • Distribütörler: Doğrudan üretici firma tarafından atanırlar ve toptancılar ile şirketin kendisi arasında bir bağlantı görevi görürler. Örneğin, iş adamları şirketten satın alır ve daha fazla satış için toptancılara dağıtır.

  • Perakendeciler: Tüketiciler ve toptancılar arasındaki bağlantılardır. Görevleri, toptancılardan mal satın almak ve nihai müşterilere satmaktır.

  • Bayiler ve Toptancılar: Toptancılar, distribütörlerden satın alır ve birden fazla perakendeciye satar. Malları toplu olarak satın alırlar ve daha sonra diğer işletmelere veya perakendecilere satarlar.

Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?
Aracı Kurum Seçmeden Borsada Yatırım Yapmak Mümkün Mü?

Finansal Aracıların Rolü

Bankalar ve sigorta şirketleri gibi finansal aracıların ayırt edici özellikleri, her yere yayılan doğalarının nedenidir. Daha önce de belirtildiği gibi, bankalar sıklıkla kaynaklara sahip kişiler ile onları arayanlar arasında “aracı” olarak hareket eder.

Bankalar gibi finansal aracılar, sağladıkları hizmetin türüne ve hizmet ettikleri müşteri türüne bağlı olarak varlığa dayalı veya ücrete dayalıdır. Bankalar ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlar varlığa dayalı finansal aracılar iken, ücretli finansal aracılar ücret alırlar. Portföy yönetimi ve sendikasyon hizmetleri aracılar aracılığıyla sağlanır.

Özellikle gelişmekte olan dünyada, finansal aracıların evrimindeki son eğilimler, bu kurumların yoksulluğun azaltılması ve diğer borç azaltma programlarında kritik bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Mikrokredili insanlara ulaşmak gibi bazı önlemler, önceden marjinalleştirilmiş nüfus gruplarının ekonomik refahını iyileştirmiştir. Ayrıca bankalar gibi finansal aracılar, hem yatırımcıların hem de borç alanların eksiksiz taleplerini karşılayan "finansal hiper marketler" veya şemsiye kuruluşlara dönüşmüştür. Finansal aracılar günümüzün küresel ekonomisinde önemli bir rol oynarlar. Finansal işlemlerin artan karmaşıklığı nedeniyle, finansal aracılar sürekli olarak kendilerini yenilemeli ve yeni ihtiyaçlara cevap vermelidir.

Aracı kurumlar olmadan borsada yatırım yapabilmek mümkünken, yatırımcıların en çok tercih ettikleri alan genellikle gayrimenkul alanıdır. Özellikle Kıbrıs'ta bu durum yoğun bir şekilde devam eder. Bölgedeki yaşamsal avantajlar nedeniyle birçok yatırımcı gayrimenkul yatırımına başlamıştır. Özellikle inşaat sektörünün hızlı gelişimi bu durumu tetikleyen unsurlardan birisidir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ev Yatırımı İçin Muğla Mı? Kıbrıs Mı?

Öncelikle asıl konumuz olan ev yatırımı için Muğla mı? Kıbrıs mı? sorusunun asıl cevabını baz aldığımızda Muğla ilçesini göz önünde bulundur

Borsada Alım – Satım Teknikleri

Borsada alım – satım teknikleri Her yatırımcı farklı enstrümanlardan oluşan bir portföy oluşturur. Bu, çeşitli iş tekniklerinin uygulanmasın


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page