top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Altın mı? Kıbrıs Ev mi?


 Altın mı? Kıbrıs Ev mi?
Altın mı? Kıbrıs Ev mi?

Birden fazla yatırım alanları bulunur ve bazen paramızı nereye bağlayacağımız noktasında tam bir karar verilemeyebiliyor olabiliriz. Yatırım alanlarını güçlendirmek için altın mı? kıbrıs ev mi? Diye düşünen ya da bu aşamada fikir araştıranlar için bazı cevaplar olabilir. Önemli olan her ikisi arasındaki farka bakmak ve 6 aylık veya bir senelik süreçlerde ne kadar bir kar oranı getirdiğini incelemek olacaktır.


Kıbrıs’tan Neden Ev Alınabilir?

Ev almanın günümüz koşullarında ve ileride gelecek açısından çeşitli alternatifleri bulunur. Her bir avantaj, yatırım yaptınız miktarı daha iyi koruyabilmeniz ve aynı zamanda sürekli baskı halinde olan enflasyona karşı mücadeleyi kazanmanızı sağlar.

Kıbrıs bu hususta, özelikle de ev alıp kiraya verenler açısından amortisman sürelerinin beklenildiğinden daha az olmasıyla, iyi bir getiri sağladığının sinyalini verebiliyor.


Kıbrıs’tan Ev Almam Altına Kıyasla Neden Daha Mantıklı Olabilir?

Yapılan istatistikler ile Avrupa çapında suç oranlarının azlığı ve sıralama da ilk üçe girmesiyle Kuzey Kıbrıs kendini duyurmuştur. Tabi yatırım kanallarında Kıbrıs’tan ev almanın avantajı sadece bununla sınırlı değildir.

  • Turistlik bir bölge olmasıyla ve bu alanda otellerin fazlalığı, yapılan reklamlarla bölgenin ön plana çıkması,

  • Akdeniz’in en büyük adalarının listesinde olması ve yatırımcı ağını kendine çekmesi,

  • Çok çeşitli emlak projelerini bünyesinde barındırması ve yapılan yeni projeler için ulaşım altyapılarının güçlendirilmesi,

  • Üniversiteler ve casinoların sürekli ön planda olması

Ev fiyatlarının önemini vurguluyor. Tabi özellikle de Türkiye’den bir yatırımcı için döviz karşılığında bir getiri sağlaması, altına kıyasla ev almanın karlılığını da ortaya çıkarıyor.


Kıbrıs’ta Döviz Karşılığında Evlerin Alınması ya da Kiraya Verilmesi

Altının neden alınması ya da alınmadığı konularından ziyade, Kıbrıs’tan ev almanın çok fazla olumlu karşılığı vardır. Bu husus, özellikle de yabancı yatırımcıların kendi para cinsleri üzerinde oldukça uygun olarak evlerin fiyatlarını düşünmeleridir.

Eğer siz TL cinsiniz üzerinden bir ev satın aldıysanız, dolar ya da euro gibi para cinsleri üzerinden kiraya vererek, sahip olduğunuz evin amortismanını azaltabilirsiniz. Böylece yatırım yaptığınız eviniz size ülkemizden alınan bir evin yarısına karşılık gelecek şekilde kendini karşılayabilir,

Evlerin fiyatlarının döviz cinsinden değerlenmesi, bugün alınan TL cinsine göre yapılan yatırım hem evlerin kendini fazlasıyla katlaması hem de kura bağlı değişkenlikler, çok daha fazla bir gelirin cebinize girmesini sağlayabilir.


Altın Almanın ve Kıbrıs’ta Ev Almanın Karşılığı

Altın’ın küresel olarak değişken olmasında pek çok neden vardır ve aylarca hiç yerinden kıpırdamayan bir durum söz konusu olabilir. Yatırımcısı için tam bir birikim ve uzun vade bekleten yapısı olmasıyla, aynı dönemde alınan bir ev, altına oranla yüzde iki yüz ya da üç yüz artma ihtimali vardır.

Altın ise genelde kendi fiyatının yüzde 50’ini yıllık bazda getirebildiği gibi, küresel bir buhran ya da savaş ihtimallerinde yüzde yüz bir kar oranına sahip olabiliyor.


Kıbrıs’tan Ev Aldığımda Yıllık Bazda Altına Göre Daha mı Karda Olurum?

Altının yıllık bazda getiri oranları, savaş ihtimalleri, enflasyon ya da küresel bazlı alınan çok fazla ekonomik süreçler ve kriz ortamlarına göre değişir. Fakat altına göre negatif ya da pozitif durumların her birinin ev fiyatlarında olumsuz bir durum oluşturmadığı görülür.

Kıbrıs gibi bir yerden emlak almanın getirisi de normale göre çok daha fazla olabiliyor. Altının kendi içerisinde çok uzun sürebilen bir yataya bağlama sürecinde, ev fiyatları bu süreçte sürekli olarak katlanmaktadır.

Bunun en büyük etkenleri ise inşaat sektöründeki fiyatların artması ve hayat pahalılığında bu etkende yükselmesi örnek gösterilebilir. Ev fiyatları bu hususta hem yükselip kira fiyatları da artarken, bir yandan da altının yatay pozisyonu ve getiri oranları arasındaki farklı oldukça değiştirebiliyor.

 Altın mı? Kıbrıs Ev mi?
Altın mı? Kıbrıs Ev mi?

Kıbrıs’tan Ev Aldığımda Altına Göre Hiç Kar Etmeme Durumum Var mı?

Emlak sektörünün yıllara göre bakıldığında sürekli fiyat artışında olduğu ve yatırımcısını üzmediği görülür. Aynı seçenek altında da yer olsa da, kar oranlılığı açısından ev sahibi olanların çok kısa süreçlerde daha fazla kazandığı da görülebiliyor.

Özellikle de ev ve altın arasında tam bir kıyaslama yapıldığında, Kıbrıs’tan TL cinsinden bir ev alındığında bir sene içerisinde hem artan ev fiyatları hem de dövizin artışıyla kar oranlarında ciddi bir yükseliş meydana gelmiştir.

Doğru bir tercih ile gayrimenkul satın alımlarının yapılması önemlidir. Eğer ki minimum 500-1000 sterlin gibi rakamlarla sahip olduğunuz evinizi ya da yazlıklarınızı kiraya vermek istiyorsanız, konum burada önemli bir yer tutar. Siz de buna uygun olarak para yatırım işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.


Kıbrıs’tan Altın Yerine Ev Almayı Seçmenin Bana Yararı Ne Olur?

Yatırımlar her parasını değerlendirmek isteyen için çok büyük bir öneme sahiptir. Kıbrıs’ın turistlik bir yer olması, kira getiri oranlarının dövizle yapılıyor olması, yabancıların KKTC’ye yerleşmeleri ve bunun gibi pozitif etkenler altın ve ev arasındaki kıyasın daha ön plana çıkmasına kapı açar. Tabi bununla beraber;

  • Tahmin edilenden çok daha fazla, Akdeniz ikliminin yabancılar tarafından tercih ediliyor olması,

  • Denize yakın yaşamak isteyen Türk ya da yabancıların, villalar dahil olmak üzere, büyük yapılı inşaatlar üzerinden projeleri tercih edebilmeleri,

  • Üniversite için çok fazla seçeneğin olmasından ötürü, binlerce öğrenciyi bünyesinde ayırması,

  • Turizm sektörü için yapılan çok fazla projenin olmasıyla birlikte yine tanıtım ve reklamlarla KKTC’nin ön plana çıkması

Aynı zamanda Kıbrıs’a gelerek ada hayatını yaşamaktan vazgeçemeyenlerin kiraya çıkmaları da yine tercih etme sebepleri arasındadır. Yatırım alanında ev ve altın arasındaki en temel fark, insanların bireysel tercihlerine, yaşama isteklerine ve Kıbrıs’ın sürekli gelişen bir bölge olmasına kadar seçeneklerin arttığı görülür.


Kıbrıs’tan Ev Almak Yerine Altın Aldığımda Nasıl Bir Kar Sağlayabilirim?

Altın yatırımlarında hem ons altının hem de gram TL cinsinin bir arada dengelendiğini görürüz. Fakat ons altının dünya çapında baskılandığı hususu ve aynı şekilde gram TL’nin de dolar kuru bazında da ayrıca satış baskısı ile dizginlenmeye çalışıldığı dönemler bulunur. Bu süreçte yatırımcıların sabırlı davranması ve uzun süre beklediği durumlar da olabilir.

Sabırlı ve uzun süre bekleme dönemlerinde ortalama olarak kazanç miktarı altın üzerinden belliyken, evlerin bir anda değerlenme, sadece kiraların üç katına çıktığı bir durumu da taşır. Bu yüzden Kuzey Kıbrıs gibi turistlik bir belde de dövizlerin sürekli konuşulduğu ve yabancıların akın ettiği bölgelerden konut almak, bir anda cebinize giren kar oranlarını ciddi bir şekilde arttırabilmektedir.



 Altın mı? Kıbrıs Ev mi?
Altın mı? Kıbrıs Ev mi?


Kıbrıs’tan Altın Yerine Ev Almaya Karar Verdim Ne Yapmam Gerekiyor?

Aracı emlak şirketleri buraya devreye girer. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ın imar yasaları, prosedürleri bulunmakla beraber, nereden hangi konusun alınacağı da önemlidir. Özellikle de içerisinde pek çok avantaj taşıyan, spor tesislerinden, güvenlik hizmetlerine ya da sunduğu hizmetleri ile büyük yatırım alan emlak projeleri de burada önemlidir.


Kuzey Kıbrıs Ev Satın Almak Doğru Bir Tercih mi?

Elbette yatırımlarınızı eve yaparken ciddi düşünmek ve tartmak gerekir. Fakat döviz ile alım satımın ciddi oranda yapıldığı, kiraların dolar gibi para birimleri ile verildiği bir ortamda, alınan bir evin değerleri ilerisi için size altına kıyaslandığında çok büyük bir kar sağlayabilir.


107 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page